Column

Columnwedstrijd 2023

Scherp je pen en speur naar inspiratie. Ook deze lente kan je meedoen aan de This Is How We Read Columnwedstrijd – de achtste editie alweer!  

Schrijf je zinnen die dansen en prikkelen? Ben je niet bang voor een kleine overdrijving hier en een groot understatement daar? Zit je op een vulkaan van ergernis, of surf je op een tsunami van verontwaardiging? Zie jij het komische in het tragische en het grote in het kleine (of omgekeerd)?

Krop het niet op. Gooi het eruit. Giet het in een column en doe ons grinniken, huilen, verontwaardigd recht springen of net heel stil worden van ontroering.

De acht beste inzendingen serveren we in juli en augustus aan ons immer gretig lezerspubliek. Uit deze shortlist zal een bekende columnist de winnaar kiezen én op onze feestelijke prijsuitreiking in de bloemetjes zetten. Midden juni maken we ons Gastjurylid 2022 bekend. Wie treedt in de voetsporen van Rebekka de Wit, Thomas Siffer, Saskia De Coster,  Valerie EyckmansJean-Paul MuldersKatrijn Van Bouwel en An Olaerts?

Zin om mee te doen? Je kunt alleen bekroond worden als je meespeelt! Dit zijn de regels:

Wat? Schrijf een column van ongeveer 500 woorden over een onderwerp naar keuze en mail die vanaf 1 mei 2023 naar info@thisishowweread.be met als onderwerp ‘Column op Woensdag’.

Wie? Jong, oud, ervaren, onbesuisd, verlegen of al een grote naam? Wat voor type auteur je bent, maakt niet uit. Iedereen die in het Nederlands schrijft, mag een tekst insturen die niet eerder verscheen in print of online.

Deadline? Uit de columns die ons voor zaterdagmiddag 3 juni om 12u bereiken, kiezen we de shortlist.

Wie jureert? De This Is How We Read redactie nomineert de columns die in de loop van de zomer worden gepubliceerd op thisishowweread.be. Ons gastjurylid bepaalt de ultieme winnaar.

Waarom? Natuurlijk valt er iets te winnen. En dan hebben we het niet over de eer, het lezerspubliek en de welkome boost voor je schrijversego. De winnaar krijgt de prijs (een boekenpakket) overhandigd  op een feestelijke prijsuitreiking in een Belgische boekhandel. Je moet het programma van de jongste editie 2022 maar bekijken (of het verslag van de editie 2017editie 2018editie 2019 of editie 2021) om te weten dat je dat niet wil missen.

Inspiratie nodig? Hier lees je de gepubliceerde columns van de vorige edities!

Tips nodig? Gastjuryleden Saskia De Coster en An Olaerts to the rescue! Ook uit het juryverslag van 2021 en 2022 kan je heel wat afleiden over de criteria die we hanteren bij het nomineren. Gebalde gedachten en schrijfsels zonder vrees of rem liggen goed in de markt. Taalkundige slordigheden en voorspelbare, veilige pointes doen het een stuk minder. Léés een tiental columns voor je begint te schrijven en denk na over de opbouw van je betoog. Laat je tekst een paar dagen liggen en herlees: is de taal pittig genoeg of moet je nog wat bijkruiden? Vorig jaar gaf gastjurylid Rebekka de Wit trouwens antwoord op de eeuwige vraag: ‘Moet een column waargebeurd zijn?’

De eregalerij? In 2015 won Hilde Devoghel onze allereerste wedstrijd met Kampioen, in 2016 schoot Tyche Tjebbes de hoofdvogel af met Fruitfobisch en in 2017 zwichtten wij collectief voor Berry Black z’n Ode aan de Vrouw. Een jaar later was het Christine Van den Brande die ons verraste met Vakantiepret met hond en in 2019 kwam Bert Aerts uit de kast als mediterende man. Philippe Noens bekende in 2021 dat zijn nulmeridiaan rondloopt op schoentjes maat 23 en vorig jaar kreeg Boet Meijers ons stil met zijn verslag over een gespannen familiebrunch.

Waarschuwing: Een plaats op het ereschavot van onze columnwedstrijd leidt niet zelden tot volgende stappen in de literaire carrière. Onze winnaars zijn winnaars, dat lees je hier. Nog meer wapenfeiten van ex-winnaars of -genomineerden: een jeugdboek voor Leen Vandereycken en een roman voor Jurgen Nakielski, regelmatige publicaties in Metro voor Berry Black, een bijzonder kort verhaal voor Bert Aerts en een prachtige, Griekse schrijfretraite voor driedubbel genomineerde Isabel De Wit.

PS: Nog niet uitgeschreven na het insturen van je column? Check het overzicht van schrijfwedstrijden op Schrijven Online of  Creatief Schrijven!