Column

En de winnaar is…

Wie wint de achtste editie van onze columnwedstrijd? Welke tekst trok onze aandacht – en die van gastjurylid Raf Njotea tussen alle inzendingen? Dat maakten we op 18 oktober bekend tijdens een literaire avond in Barboek. Wij delen het juryverslag.

Gastjurylid Raf Njotea is columnist voor De Standaard, scenarist van de succesvolle serie Dertigers en presentator van Voorproevers op Radio 1. Thema’s als identiteit, diversiteit en taal liggen hem nauw aan het hart.

De genomineerden op een rij.

Uit meer dan 100 inzendingen werden acht ijzersterke genomineerden gekozen voor de shortlist. Raf kreeg deze voorgeschoteld tussen de heerlijke hapjes van restaurant De Druiventros in Antwerpen. (Aanrader! Non spon!) Een interessante avond vol verhalen over liefde voor taal, herinneringen aan een studie Taal- en Letterkunde en schrijven.

Taal zal altijd mijn grote liefde zijn. Woorden, zinnen, verhalen. Gebracht op papier, via het scherm of van op een podium.

Raf nam de tijd om de columns te laten binnensijpelen en jureert vanuit het hart. Wat doet een column met hem, welke passages of zinnen blijven hangen, waar ligt de kracht van elke column?

Barboek ontving ons met open armen in Leuven. Columniste An Olaerts (De Standaard Magazine) en journaliste/auteur Ilse Ceulemans brachten boeiende literatuur mee en natuurlijk hun eigen fantastische zelve.

De jurering gebeurde achter gesloten deuren. Wij delen het juryverslag.

Juryverslag 2023

Genomineerden:

Vette sneakers van Marion Beugelsdijk

Een goedgevulde observatie van een vader-zoon duo in een leeg hotel-restaurant in Zwitserland. Je gebruikt een leuke titel die nieuwsgierig maakt. Ook je column maakt een zeer sterke start , in die lege eetzaal. Als columnist weet je je lezerspubliek snel en goed in het verhaal te trekken. Een leuke observatie is de snelle sportwagen, type cabrio, die niet langer staat. De jeugdige frisheid is er van af, van de vader. Een mooie vondst.

Puddingspuwer door Ilse Croughs

Over afscheid nemen van een vriendin en een drets pudding. Je durft een zwaar thema te tackelen en schrijft een column vol warme momenten, ondanks de zwaarte. Het begin en einde vormen een geheel, de column is mooi rond. Het is de tweede keer op de shortlist, proficiat! Wist je dat Raf vroeger trouwens bakker wilde worden? Je schrijfselen smaken duidelijk naar meer!

De snelweg op van Elissa Capelle

Over mijmeringen op een begrafenis en de weg naar een rijbewijs en gezin. Je tekst brengt een duidelijk punt, zonder te veel omwegen. Je creëert een mooie spanningsboog in het verhaal. Complexe gevoelens genuanceerd brengen is een kunst op zich, en die beheers jij uitstekend. Extra compliment voor het zoontje van de ik-persoon, die op de begrafenis, waar ze aan oom L denken (die hij nog nooit heeft gezien) vraagt: ‘Mag ik nu aan iets anders denken?’

Bevrijding door Joey Tol

Over de kermis, een pluchen lama en een eenzaam personage. Als schrijver zet je met enkele halve zinnen een heel personage neer. Raf herkent zich af en toe in je observaties en identificeert zich op één of andere manier wel met de ik-figuur. De column brengt de juiste dosis medelijden. Extra tip: De emotionele verschuiving is zo rijk dat het zich leent tot een kortverhaal. Heel mooi!

22 kikkers door Eva Nijborg

Over het vinden van de prins op het witte paard en het aantal kikkers dat je hiervoor moet kussen. Je neemt de lezer vlot mee in de tekst: je begint met een krachtige en grappige vraagstelling. De Disney referentie is fijn en maakt het herkenbaar. Zoals velen stel je de vraag rond het investeren in het niet forever. Blijven schrijven!

Ereplaatsen:

3e plaats:

Bevrijddag van Abel Thijssen

Over de komst van sportleraar Henk, de de leerlingen op school, ook op vrijdag, stevig aan het sporten krijgt. Een helder opgebouwde column, waarbij de cirkel rond is. Henk brengt schwung en humor in het verhaal, wat een personage. “Twee meter hoog en twee meter breed”, een mooie typering. Je start met een prikkelende stelling en prachtige mijmeringen. Verzorgd taalgebruik, een goeie pointe: je tikt heel wat hokjes af. Een duidelijke column.

2e plaats:

Wortel schieten door Irene Haven

Over tante B die gereanimeerd moet worden. Tot twee keer toe. Een gewaagd grappige column rond een ernstig thema: het verlies van een familielid tijdens een feestje. Mooie formuleringen geven vaart aan de tekst. Een column vol goede vondsten, zoals bijvoorbeeld de ik-figuur die spijt heeft dat ze verpleegkunde heeft gestudeerd, zeker als je tante beslist om in elkaar te storten. Hilarische verwoordingen.

Winnaar columnwedstrijd 2023:

Gwen Muylaert leest voor. Rechts: Abel Thijsen. (Niet op de foto: Irene Haven)

Dierenvriend van Gwen Muylaert

Over verliefd worden op de allermooiste vegan en nee zeggen tegen dierenleed. Je schrijft met een sterke flow. Je zinnen sprankelen en je hanteert straffe woordkeuzes. Ook hier weer een gedurfd thema, maar goed gebracht. Het onderwerp daten en veganisme worden mooi verweven. Raf is gecharmeerd door de hint van Spoken Word in de column. Het midden van je column is erg gruwelijk, maar je eindigt subtiel. Proficiat!

Een prachtige tekst om de avond te eindigen en al onze genomineerden in de bloemetj… euh, boeken te zetten.