Wij zijn Barbara, Eveline en Katrien. Vriendinnen, booklovers en journalistes. Op deze blog doen we sinds 2015 aan ‘literatuur na de uren’. Als dat geen passie is.

Eind 2016 haalden we mannelijke versterking binnen op de redactie. Kurt toonde z’n dankbaarheid door meteen drie kinderen te maken bij Eveline. Of hoe we in de loop der jaren met meer redactieleden minder blogposts gingen schrijven…

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Kijk dan bij Boek ons!

Barbara De Munnynck

Barbara this is how we read

Ik studeerde Russische, Engelse en Duitse literatuur aan de universiteiten van Leuven en Berlijn. Toen ik drie maanden afgestudeerd was, verscheen mijn eerste artikel in ELLE. Twintig jaar later schrijf ik nog altijd voor dat blad.

Intussen ben ik ook ex-expat (China, 2006-07), ex-wereldreiziger (met de rugzak, 2008), vrouw van Joris (niet-ex!), moeder van drie dochters en auteur van talloze interviews, reisverhalen, reportages, columns, recensies, white papers, bedrijfsbrochures en blogposts. In maart 2024 verscheen mijn eerste boek bij uitgeverij Pelckmans: ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data.’

Op www.thisishowweread.be schrijf ik over boeken, auteurs en ideeën die ik de moeite vind. En soms over mijn eigen leven. Wil je meer weten, begin dan bij mijn herinneringen aan de studie Slavistiek, mijn guilty pleasure of snelle doorlichting van de bibliotheek over ouderschap. Of mijn gesprek met deze flamboyante Russische

Oh ja, ik geef ook lezingen over mijn boek aan jonge en minder jonge geschiedenisfans. En samen met Katrien bombardeer ik schoolgroepen en culturele verenigingen met boekentips uit de This Is How We Read-scheurkalenders.

Eveline Janssens

TIHWR_SH1_86

Jongleren is mijn vak. Ik run mijn eigen dansschool met 300 schattige kleuters, uitbundige kinderen en hilarische tieners. Daarnaast schrijf ik als journaliste over boeken, literaire feestjes en alle andere boekendingen die mij gelukkig maken.

Komt dat zien, komt dat zien: Evelines grote jongleershow. Alle dagen in Willebroek en nu ook op www.thisishowweread.be.

Wil je meer weten, ga dan met mij op schrijfweekend, vlieg er eens in met een muzische expressieles, smul mee van een lekker bakexperiment of lees de recensie van mijn lievelingsboek.

Ik ben getrouwd met de boekenknecht (zie onder) en mama van een zoontje en tweelingdochters.

Katrien Elen

Ik ontmoette Barbara en Eveline aan de KU Leuven waar ik Nederlandse & Engelse literatuur studeerde. Nadien trok ik nog naar Tsjechië voor een opleiding Internationale Relaties. Talen en literatuur zijn sindsdien een rode draad. Na heel wat jaren een bijberoep als journalist te combineren met het organiseren van taalvakanties voor jongeren besliste ik begin 2019 om fulltime te gaan freelancen.

Sindsdien schrijf ik over human interest, literatuur, psychologie, literatuur, reizen, literatuur, lifestyle, literatuur voor o.m. De Standaard, Psychologies, Iedereen Leest…). En met een partner die afkomstig is uit Albanië ook bovengemiddeld vaak over dat land. Daarnaast modereer ik auteursinterviews, geef ik schrijfworkshops of begeester ik samen met Barbara een publiek met boekentips. Tussendoor zijn er altijd wel reizen, sportsessies en culturele uitstapjes gepland.

Wil je meer weten, begin dan hier met een auteursinterview, een recensie van een van mijn lievelingsboeken of mijn verslag van een eetleesclub.

Kurt Van Gasse

Kurt Van Gasse

Ooit op proef aangenomen nadat ik in de prijzen viel tijdens onze eerste columnwedstrijd. Ondertussen ben ik getrouwd met Eveline (zie boven) en behoor ik tot het meubilair van de redactie. (*)

Als ingenieur reisde ik de wereld rond, als schrijver en lezer reis ik door mijn hoofd en door dat van anderen. Ik kon lang mijn ei kwijt in columns en kortverhalen, maar in verhalen voor jeugd en kinderen kan mijn fantasie pas echt van de leiband. In augustus 2024 verschijnt mijn eerste jeugdboek bij uitgeverij Pelckmans.

Door de bizarre spagaat van mijn brein tussen letters en techniek gaan mijn literaire interesses heel breed, van historische fictie over jeugd– en kinderboeken tot wetenschappelijke non-fictie. Sciencefiction en strips zijn mijn geeky pleasures.

Zin in een column? In deze verklaar ik de oorlog aan verkleinwoorden, deze is niet voor mensen met smetvrees en deze voorspelt zware ambras als je aan mijn boekenkast zit. Ik reken ook al eens af met over het paard getilde minkukels en stoffige auteurs die eigenhandig het leesplezier de nek omdraaien. En ja, ik heb altijd een boek bij me. En dan?

(*) Ik ben het voetenbankje

TIHWR_SH1_50c
Throwback naar onze eerste fotoshoot in 2015