Uitgelezen

A piece of cake

   DSC06100

 #boostyourpositivity

U vraagt zich al een tijdje af, beste lezer, ‘wat dat toch altijd is met al die cupcakes op die boekenpagina’. De vriendinnen/ouders/schoonouders/broer of nicht die meelezen weten het al, ‘Eveline bakt’.

Cupcakes, taarten, koekjes, broden, wafels, muffins, cakes,… Als er deeg aan te pas komt, is het mijn ding. Ik bakte al 400 cupcakes voor een roeikampioenschap, taarten in mortuarium thema voor de filmpremière van de schoonbroer en cakes voor een backstage crew van 40 man. Eén keertje waagde ik mij, samen met getuige/bruidsmeisje Jellina, aan een dessertbuffet voor 200 gasten voor het trouwfeest van haar zus. Inclusief trouwtaart. Met vier lagen.

Er zou dus ook een bakboek besproken worden, op die boekenblog.

 cheesecake©Kleinschmidt 100

Enter Leila Lindholm en haar New Yorkse bosbessencheesecake. Leila is Zweeds bakexpert en schrijfster van verschillende bakboeken. In Scandinavië is het 10 maanden per jaar barkoud en Zweden verdelen hun tijd recht evenredig tussen de sauna, het uittekenen van betaalbare houten bibliotheek kasten en de bakoven. De winkelrekken puilen er uit van de bakingrediënten, baktijdschriften, bakboeken, cakevormen,… Bakken is in Zweden ‘serious bussines’ en Leila is er ‘the sh*t’.

De recepten werken. Geen ingezakte taarten, de muffins zijn enkel halfbakken als het de bedoeling is en haar koekjes blijven koekjes in plaats van één gigantische koek die de ganse bakplaat inpalmt. De ingrediënten zijn in de supermarkt verkrijgbaar. Geen zoektocht naar ‘arrowroot’, ‘powdered gelatin’ of ‘cream of tartar’, zoals bij bakgoeroe Martha Stewart het geval is.

Enkele van mijn favorieten zijn de vier soorten chocoladekoekjes, de chocolate chip brownie en haar kruimelige bosbessenmuffins. De foto’s zijn verleidelijk en net niet te perfect. Voor de hartige genieters zijn er ook broodrecepten en lekkernijen als scones, focaccia en natuurlijk knäckebröd. Ze voegt ook een hoofdstukje rond limonades, sauzen en confituur toe.

Leuk is dat ze bij elk recept wat achtergrondinformatie geeft of vertelt waar het recept vandaan komt.De kaastaart, bijvoorbeeld, is een authentiek recept uit een diner in New York. Zelfs Amerikanen zouden ervan onder de indruk zijn. Ik vind hem in ieder geval heerlijk, makkelijk te maken en hij zakt niet in. En geloof me, ik blijf echt niet braaf wachten tot iets is afgekoeld om het uit de oven halen. Schone deugden, pffff.

DSC06091

De volkorenbiscuits voor de bodem vervang ik, na een geslaagde eerdere poging, door speculaasjes. Ook de bosbessen worden vervangen door kersen, want de Delhaize zat met een bessen-tekort.

De bodem moet even bakken, dus ik proef alvast de gesmolten witte chocolade voor. Mmm… in combinatie met de kwark, vanillesuiker en room smaakt de vulling nu al goddelijk. De kat houdt de keukenvloer nauwlettend in de gaten om eventuele ‘uitspattingen’ meteen weg te werken Als de bodem afgekoeld is (ongeveer, koelingtijden zijn er om genegeerd te worden, nietwaar), kunnen de vulling en de kersen erin en moet de taart nog 40 minuutjes bakken.

De cheesecake komt er perfect goudbruin uit en de smeuïge geur van room, chocolade en speculaas verspreiden zich door het huis.

En als u mij nu wil excuseren, ik moet taart gaan eten…

DSC06157

A piece of cake, Leila Lindholm, Kosmos

Try this at home? Op de site van Libelle Lekker vind je het recept. Smakelijk!