Column

Column op woensdag: ode aan de vrouw

Tijdens de zomervakantie presenteert This Is How We Read elke woensdag één van de genomineerden van onze columnwedstrijd 2017. Op donderdagavond 21 september bekronen we de eindwinnaar tijdens een prijsuitreiking in Barboek.

Deze woensdag lees je Berry, die een ode aan de vrouw brengt. Waarvoor dank.

Tijd voor een ode aan één van de mooiste wezens uit het universum: de vrouw. Op de officiële universele ranglijst van mooie wezens staat ze overigens tweede, net achter de paarse pimpelfee van de planeet SR138. Er zijn ook vrouwen die minder mooi zijn. Die worden vaak minister.

Vrouwen zijn zo netjes Er zijn ook slordige vrouwen. Die noemen we creatief. Slordige mannen zijn er ook. Die noemen we mannen. Nette mannen zijn er ook. Die noemen we homo. Gek hé?

Vrouwen zijn zo zacht. Tenzij ze diepgevroren zijn. Dan zijn ze keihard. Behalve Eskimovrouwen, die kunnen ook zacht zijn als ze diepgevroren zijn. Hoe ze dat doen weet niemand.

Vrouwen zien zo veel. De schoonheid in de kleinste dingen. En dat je het vuilnis nog niet hebt buitengezet. En dat je je ongelijk geschoren hebt. Vrouwen zien eigenlijk te veel…

Vrouwen zijn zo communicatief. Ze praten overal over. Helaas vaak wel achter je rug om. Dat doen ze ook bij elkaar. Waarom ze dat doen is onduidelijk, want ze hebben er allemaal een hekel aan. Maar daar kunnen ze wel hele gesprekken over voeren. Achter elkaars rug om dus.

Vrouwen zijn zo zorgzaam. Ze zorgen overal voor. Zoals voor barstende hoofdpijn. En dat je, met een uitgeschreven routeplanner, toch nog verkeerd rijdt.

Vrouwen zijn zo constructief. Behalve als andere vrouwen op hele hoge hakken lopen. Die dragen dan hoerenschoenen. En als die een rode BH onder zwarte kleding dragen. Dan zijn ze wanhopig op zoek. Waarnaar ze op zoek zijn vermelden ze er niet bij. Ik vermoed een rood truitje of een zwarte BH.

Vrouwen zijn zo sterk. Ze lopen de hele dag met een zware tas om hun schouder en kunnen met gemak vier winkeltassen in één hand houden. Mannen ruiken vaak sterk volgens vrouwen.  Dat klinkt positief, maar dat is het niet.

Vrouwen zijn zo vrolijk. Behalve één week in de maand. En voor elf uur ’s ochtends. En voordat ze koffie op hebben. En als ze TV kijken. En als je te lang naar ze kijkt. En als je te weinig naar ze kijkt. Vrouwen zijn eigenlijk vooral vrolijk tussen het moment dat ze hun eerste hap chocolade genomen hebben en het moment dat de reep op is.

Vrouwen zijn zo noodzakelijk. Want anders sterft de mens uit. Daarom kun je ze maar beter te vriend houden. Met een ode bijvoorbeeld.

Berry Black was in vroeger tijden zeker nar geworden. Nu schrijft hij columns voor zijn website. Krijg je wel een stuk minder tomaten naar je hoofd dan als nar. Zijn doel is vooral om je zoveel mogelijk te laten lachen. Tenzij je een hyena bent, dan mag het wel wat minder.