Uitgelezen

De vijf voor 2015 van Eveline

5van2015

Ik ben dol op lijstjes: to do’s, plaatsen die ik wil zien, renovatiewerkjes die moeten gebeuren… en boeken die ik nog wil lezen. Ik heb in de boekenkast zo’n ding staan met de titel ‘1001 boeken die gelezen moet hebben’. Handig als Elle mailt voor een overzichtje over Scandinavische topauteurs, maar rampzalig om de bomen door het literaire bos te zien. De opdracht voor het leesvoornemen dit jaar is duidelijk, rechtlijnig en komt van Barbara. Vijf boeken die al jaren in de kast staan, maar daar enkel stof en kattenhaar vangen.

Bij mij komt dat lijstje neer op enkele literaire hypes die ik gemist heb. Komt het doordat ik bewust TV-loos leef? Zit ik toch wat te vaak met mijn hoofd tussen tutu’s en glitterhandschoenen? Of heb ik een heel eigen literaire goesting die dringend wat verbreed mag worden? Nobody’s perfect, maar we werken er elke dag aan. En dit jaar in vijf literaire ‘kloefers’ nog wat glitterhandschoenen.

Adriaan van Dis- Ik kom terug

‘Adriaan Van Dis schrijft eindelijk boek over zijn moeder!’, ‘Nieuw literair meesterwerk van topauteur!’. De brochures schreeuwen het uit en ik hoor het in Keulen donderen. Adriaan van wie? Bon, tijd om Meneer Van Dis in (en open) te slaan. Het gaat ook nog over de tweede wereldoorlog, moeders, Indonesië, kolonisatie en familiegeheimen. Looks good, sounds great…

Saskia De Coster- Wij en ik

Ik heb nog nooit iets van Saskia De Coster gelezen. Voila, het is eruit. Ok, ik kan het steken op mijn enorme focus op de Angelsaksische literatuur, maar toch. Voorgangster Barbara tipte Wij en ik dit jaar op de boekenpagina van Elle en bibi leek het wel wat. Dus de Coster vloog in de boekenbeurs-winkeltas en staat al twee maanden stof te vangen. Iets over een Vlaams gezin in een Vlaamse verkaveling en een moeder die tapijten kamt. Mmm, binnenkijken in iemands huiskamer…

John Williams- Butcher’s Crossing

Een ander werk van Williams, Stoner, is een absolute hype sinds zijn heruitgave en Butcher’s crossing ‘paved the way for Cormac McCarthy’. Hm, toch even wat aandacht aan besteden. Op de cover staat een buffalo. Zucht. Het gaat over een man die de wildernis opzoekt om een verdwenen kudde buffalo’s op te sporen. Dubbele zucht. Het boek beschrijft ontberingen, overleven in een keiharde natuur en lichaam en geest die worden uitgetest… Ok, ik haat trekvakanties. Help.

Stefan Brijs-Post voor mevrouw Bromley

 Ik voel het al, het wordt hier Eveline’s walk of shame… Nee, inderdaad, ook nog niet gelezen. Ter mijner verdediging, ik wist wel van het bestaan af, maar het had zich gewoon nog geen weg gebaand naar mijn dichtbevolkte boekenkast. Maar goed, Brijs dus. ‘De best verhalende roman over de Eerste wereldoorlog.’ Hm, ik ben een oorlogslezer ten top. Dit wordt ‘a walk in the park’.

James Salter-Alles wat is

 Ik zit op de grond in het midden van de danszaal en pen als een bezetene. Aan de lijn Griet Op de Beeck, voor een interview rond haar zeven favoriete boeken. Ze lijst jonathan Franzen, Dave Eggers en Richard Yates op. Ik volg. En dan mompelt ze iets over zout. ‘James wie?’, vraag ik. Het is even stil aan de andere kant van de lijn. Lap, mijn eerste grote interview en meteen een literaire blunder. Geen zorgen Griet, je trekt me weer op het rechte pad, dit jaar maak ik werk van Salter…