Uitgelezen

Lieve Mama

Verhoef - Lieve mama (1)

Ik lees bijna nooit thrillers. Ze hebben op mij hetzelfde effect als horrorfilms: ik durf dan in het donker niet langer alleen de trap op. En ja, ik weet dat ik tweeëndertig ben.

Laat het dus aan Nederlands best verkopende auteur om mij over de streep te trekken. En strepen heeft Esther Verhoef al verdiend. Ze verkocht 1,9 miljoen thrillers en romans en won de NS Publieksprijs, de Diamanten Kogel, twee Zilveren Vingerafdrukken en de Hebban-Crimezone Award. En om Verhoef helemaal ‘een toffe’ te vinden: voordat ze thrillers ging schrijven, was ze dierenfotografe.

Lieve Mama vertelt het verhaal van Helen, een moeder van drie tieners die het leven met een puberende kroost, een voltijdse job en een hardwerkende, afwezige echtgenoot probeert te relativeren. Count your blessings, liet ze op haar arm tatoeëren. Waarna dochter Sara prompt beslist samen met een vriendin ook een tattoo te zetten.

Helen wilde er iets van zeggen, maar wist op tijd haar mond te houden. Leven in een huis vol pubers was als een wandeling door een mijnenveld.

Aan de andere kant van het verhaal vallen we in het ontspoorde leven van Ralf, die al drie maanden niet meer naar school gaat, zijn zeurende moeder elke middag ontvlucht, rondhangt met slechte vrienden zoals Brian en dringend geld nodig heeft.

Brian wil een rijkeluisnest overvallen, het huis van Helen en haar man, Werner. Ralf gaat mee als handlanger, maar die avond lopen de zaken niet zoals ze het gepland hadden. Ralf hoort drie geweerschoten en wacht vruchteloos op zijn kompaan, die niet meer uit het huis tevoorschijn komt. Helen en Werner proberen de draad na de fatale avond zo snel mogelijk weer op te pikken, maar ondertussen snuffelt Ralf rond in hun leven en de vriendenkring van dochter Sara om te achterhalen wat er die avond precies is gebeurd.

Lieve mama,

Zo begint Esther Verhoef haar boek,

elke ochtend als ik wakker word, geniet ik van de geur van de lakens…. Ik rek me uit, voel me goed, en dan ineens overvalt me weer die zwaarte, die mijn zorgeloosheid met kracht neerslaat. Een stemmetje in mijn hoofd, dat me toefluistert: ‘Jij mag niet genieten, want je hebt iets verschrikkelijks gedaan.’

En dan, met filmische precisie, katapulteert Verhoef ons terug in de tijd richting avond des onheils:

 Drie weken eerder…

De schrijfster speelt het spel als de beste: aan een sneltempo keilt ze de bal van Helen naar Ralf, steeds sneller, tot je als lezer voelt dat je als een razende op de confrontatie van de twee personages afstevent, een week na de overval. Door het verhaal vanuit twee personages te vertellen, ontwikkelt de lezer empathie voor ieders situatie. Helen probeert de hele zaak te maskeren, terwijl Ralf antwoorden zoekt. De ‘Whodunnit’ komt volstrekt onverwacht uit de kast gevallen…

‘We kunnen dit maar één keer doen, Helen,’ zei hij zacht. ‘We krijgen geen herkansing. Het moet meteen goed.’

Esther Verhoef schrijft met veel oog voor detail: het gebarsten scherm van een smartphone van een puber, de trucjes van Werner om flessen drank te markeren en de geur van lakens die verschillende keren bijna op je af komt.

Het Nederlandse klinkt af en toe door: Verhoef gebruikt vaak Engelse stopwoorden- of zinnen. Perfect voor puberende personages onder de 21, maar voor veertigers als Werner lijkt het minder natuurlijk.

Met Lieve mama schrijft Etsher Verhoef een huiselijke thriller, die met de perikelen van opgroeiende tieners, ontspoorde jongeren en een huwelijk dat in het slop zit veel meer diepgang heeft dan de gemiddelde thriller.

En nu maar hopen dat de verloofde nog niet in bed ligt, anders moet ik alleen de trap op…

En om af te sluiten nog een cliffhanger:

‘Werner?’ Haar sjaal wapperde tegen haar schouder. ‘Dit is de eerste “sister”,’ riep hij tegen de wind in. Hij draaide zich langzaam naar haar toe. ‘De hoogste van de zeven.’ Toen haar ogen de zijne ontmoetten, leek het of ze naar een vreemde keek.

Uitgeverij Prometheus stelt ons drie exemplaren ter beschikking voor een weggeefactie. Onder de eerste tien reacties verloten wij drie boeken. De reacties kunnen gepost worden tot en met dinsdag 14/4/15. Op woensdag 15/4/15 maken wij de winnaars bekend via Facebook en Twitter. Winnaars hebben één week om contact op te nemen. Deelnemers moeten 18 jaar zijn of ouder en in België wonen.