Zwerfboeken

Zwerfboeken Batch 2

10 maart 2015, door

photo 1 (1)

Ok, my turn… Zwerfboeken achterlaten ergens ten lande.

Met de instelling: ‘Welke parels ga ik niet meer lezen maar wil ik een tweede leven geven als iemands nieuw lievelingsboek’ ga ik strijdlustig voor de boekenkast staan. Hier mijn vangst die ik vandaag loslaat in en rond Mechelen (een tip: ik kom met de trein en ik ben op zoek naar witte ballerina’s voor onder een trouwkleed):

Fictie:

1. De ijsjesmakers, Ernest van der Kwast

Zoon van een traditionele Italiaanse ijsmaker in Nederland gaat studeren en wordt dichter, waarmee hij zijn familie teleurstelt. Zijn broer daarentegen neemt de ijszaak over en trouwt netjes met een Italiaanse schone uit het geboortedorp.Voer voor een lekkere roman.

2. Het omkeerboekje, Dane Cook-Hilary Mantel

Telkens drie verhalen van twee topauteurs. Het omkeerboekje kan je van achter naar voor of van voor naar achter lezen… En hij past in de handtas, altijd mooi meegenomen.

3. Baking cakes in Kigali, Gaile Parkin

Graag gelezen, dit boek, hoe vreemd suikerpasta, glazuur en roze marsepeinbloemen ook lijken in Kigali. Het hoofdpersonage bakt zich een weg door verlies, geboorte, rouw en huwelijken. Charmant, kleurrijk en een aanrader voor de bakkers onder ons.

4. Meet me at the cupcake cafe, Jenny Colgan

Tussen het zwerfboeken in signaleer ik nog snel een nieuw genre binnen de literatuur. Na de chick lit, wedding lit en mom lit nu ook de cake lit. Issy komt tot rust als ze bakt en vergeet haar saaie job en onbestaand liefdesleven. Tot ze op een dag besluit een cupcakcafé te openen. Gedaan met rustig thuisbakken…

5. Het regime, Gill Hornby

Deze Mom lit mag de deur uit. De ondertitel luidt ‘de schoolpleindictatuur van een huismoeder’. Of hoe de populairste ‘desperate housewife’ te worden. High school drama met kleuters in de rokken dus. Heerlijk tussendoortje en interessante antropologische studie. Goed gelachen!

6. Retour Berlin Ostbahnhof, Dolores Thijs

Dolores verhuist als jong meisje met haar ouders (hij een Nederlands communistisch journalist, zij een scepticus) naar Oost-Berlijn. Wat volgt is een echte cultuurschok. In de rij staan voor eten, de harde schoolcultuur, tripjes naar het Westen om luxe-goederen in te slaan en de eerste liefde. Mooi tijdsdocument.

7. Eten, bidden, beminnen, Elizabeth Gilbert

Bon, geen verder uitleg nodig, zeker? En indien wel: hier de teaser

8. Een weeffout in onze sterren, John Green

Lees alsjeblieft het boek voordat je de film gaat bekijken, anders zijn we bang dat je één van de prachtige zinnen die John Green neerschreef gaat missen. Man, man, man, wat een prachtboek.

Non-fictie:

9. De kracht van mislukking, Sarah Lewis

Voordat je je einddoel bereikt, is het van groot belang dat je eerst even tegen de muur aan smakt, jezelf voorbij loopt, het noorden kwijtraakt en alle deuren in je gezicht gesmeten krijgt. Lewis beschrijft waar dat allemaal goed voor is, mislukken. Ze argumenteert met enkele van de grote historische mislukkingen…

10. De mooiste voedselmachine, Giula Enders

Zin in een masterclass darmen? Euh, nee, eigenlijk niet… Maar ik hoop er wel iemand blij mee te maken die misschien wat chronische darmproblemen heeft of een bijzondere interesse in darmen vertoont. Giula Enders rondt haar studie geneeskunde bijna af en schrijft, zus Jill illustreert.

En de special van vandaag:

photo 3 (1)

Historica, grote atlas van de wereldgeschiedenis. (met meer dan 1200 kaarten).

Ooit voor Der Pappi (die een kaartenverslaving heeft) als verjaardagscadeautje gekocht, maar hij had hem al in de kaartenkamer staan (geen grap, waar een omgebouwde zolder al voor kan dienen). Geen enkele van de nonkels kan er iets mee, dus misschien is er een toevallige voorbijganger die papa’s passie deelt?

Succes aan alle zwerfboekenjagers.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Myriam 10 maart 2015 at 17:13

  Je zou natuurlijk ook witte ballerina’s kunnen zoeken in Gent. Daar zijn héél véél toffe schoenenwinkels, en koffiebars, en andere bijzondere toestanden!!! En dan kon ik eventueel een boekje onderscheppen. Leuk initiatief trouwens!!

  • Eveline
   Reply Eveline 10 maart 2015 at 20:28

   Bedankt voor de tip, we zullen Gent zeker eens aandoen met onze zwerfboeken!

 • Reply ElsS 10 maart 2015 at 19:01

  Ik dacht net hetzelfde 😉 vorig jaar stond er een boekenkast in het station van Gent (en Leuven en ik dacht ook Antwerpen), heb daar toen ook met plezier een boek ingezet en er een ander meegenomen. Ga jouw initiatief bij gelegenheid ook eens toepassen denk ik. Schrijf je dan een boodschap in het boek of is het volledig anoniem?

  • Eveline
   Reply Eveline 10 maart 2015 at 20:27

   Er plakt een briefje op het boek: ‘gratis boek, neem mij mee’ en binnenin wat informatie over de zwerfboekenactie. Zo kunnen vinders van boeken ons terugvinden en reageren. We zullen toch eens moeten kijken of die kasten er nog staan, want dan willen we daar zeker eens een boek achterlaten.

 • Reply Katrien 10 maart 2015 at 20:24

  Geweldig! Ik laat ook wel eens boeken achter met een briefje in, hoewel dat dan eerder mijn CV is en het ook dikwijls gewoon in de plaatselijke bib is, maar kom 🙂 Tof initiatief, wie weet laat ik ook wel eens een batch los.

 • Reply Aurelie 10 maart 2015 at 23:30

  Vandaag op uitstap naar Mechelen riep een vriendin mij en toonde mij direct het boek, ik nam het voor het grijpen en liep weg achter een auto! Ik dacht dat iemand een grap uithaalde, tot ik de omslag van het boek omdraaide en het briefje erbij las! Ik was zo super blij en heb hem een dan een tijd gedragen omdat ik er zo happy van was! Dit was toch wel iets dat mijn dag afmaakte, en het is dan ook het eerste boek dat ik nu zelf bezit, in plaats van de boeken die ik altijd in de bib moet gaan halen! Ik heb hem direct doorgegeven aan mijn mama aangezien ik de film al eens heb gezien, ontroerend! Ook heb ik momenteel geen tijd wegens GIP! Zodra hij vrij is lees ik hem direct! Ik wil jullie alvast super hard bedanken voor de glimlach op mijn gezicht! het is een heel mooi gebaar en ik zal het boek met liefde en zorg behandelen! Het zou heel tof zijn moesten daar nog eens 25 boeken bij komen natuurlijk, dan zou ik al direct een boekenrek aanschaffen!

  Warme groetjes, Aurelie.

 • Reply Rita 7 juni 2015 at 19:06

  Wat een verrassing om zo’n leuk boek eergisteren in mijn brievenbus te vinden: Baking cakes in Kigali! Grappig om te zien dat dit boek in batch 2 thuishoort en dat je die in maart ergens neergelegd zou hebben… Misschien heb je dit boek ergens anders neergelegd en heeft die persoon het uitgelezen en weer doorgegeven…? Of heb je het boek pas in juni ” gedropped” ? Ik ga het lezen als ik wat tijd hebt, zeker wel, het lijkt me een mooi boek. Ik heb een B&B in het Mechelse en zet het hierna neer in de boekenkast alwaar een buitenlandse gast het mag lezen en meenemen. Is dat niet leuk?
  Overigens heb ik ook veel boeken “over”. Ik liet ze regelmatig achter in de trein als ik een boek zelf gelezen had, maar nu met de B&B, laat ik er gasten van genieten. Je mag gerust eens langs komen Eveline om een paar boeken mee te nemen uit de boekenkast. Dat bied ik mijn gasten ook altijd aan als ze een nachtje geslapen hebben en dat wordt ook regelmatig gedaan. Boeken moeten zwerven en door zoveel mogelijk mensen gelezen worden en niet voor eeuwig in dezelfde boekenkast staan.

 • Leave a Reply