Zwerfboeken

Zwerfboeken Batch 2

photo 1 (1)

Ok, my turn… Zwerfboeken achterlaten ergens ten lande.

Met de instelling: ‘Welke parels ga ik niet meer lezen maar wil ik een tweede leven geven als iemands nieuw lievelingsboek’ ga ik strijdlustig voor de boekenkast staan. Hier mijn vangst die ik vandaag loslaat in en rond Mechelen (een tip: ik kom met de trein en ik ben op zoek naar witte ballerina’s voor onder een trouwkleed):

Fictie:

1. De ijsjesmakers, Ernest van der Kwast

Zoon van een traditionele Italiaanse ijsmaker in Nederland gaat studeren en wordt dichter, waarmee hij zijn familie teleurstelt. Zijn broer daarentegen neemt de ijszaak over en trouwt netjes met een Italiaanse schone uit het geboortedorp.Voer voor een lekkere roman.

2. Het omkeerboekje, Dane Cook-Hilary Mantel

Telkens drie verhalen van twee topauteurs. Het omkeerboekje kan je van achter naar voor of van voor naar achter lezen… En hij past in de handtas, altijd mooi meegenomen.

3. Baking cakes in Kigali, Gaile Parkin

Graag gelezen, dit boek, hoe vreemd suikerpasta, glazuur en roze marsepeinbloemen ook lijken in Kigali. Het hoofdpersonage bakt zich een weg door verlies, geboorte, rouw en huwelijken. Charmant, kleurrijk en een aanrader voor de bakkers onder ons.

4. Meet me at the cupcake cafe, Jenny Colgan

Tussen het zwerfboeken in signaleer ik nog snel een nieuw genre binnen de literatuur. Na de chick lit, wedding lit en mom lit nu ook de cake lit. Issy komt tot rust als ze bakt en vergeet haar saaie job en onbestaand liefdesleven. Tot ze op een dag besluit een cupcakcafé te openen. Gedaan met rustig thuisbakken…

5. Het regime, Gill Hornby

Deze Mom lit mag de deur uit. De ondertitel luidt ‘de schoolpleindictatuur van een huismoeder’. Of hoe de populairste ‘desperate housewife’ te worden. High school drama met kleuters in de rokken dus. Heerlijk tussendoortje en interessante antropologische studie. Goed gelachen!

6. Retour Berlin Ostbahnhof, Dolores Thijs

Dolores verhuist als jong meisje met haar ouders (hij een Nederlands communistisch journalist, zij een scepticus) naar Oost-Berlijn. Wat volgt is een echte cultuurschok. In de rij staan voor eten, de harde schoolcultuur, tripjes naar het Westen om luxe-goederen in te slaan en de eerste liefde. Mooi tijdsdocument.

7. Eten, bidden, beminnen, Elizabeth Gilbert

Bon, geen verder uitleg nodig, zeker? En indien wel: hier de teaser

8. Een weeffout in onze sterren, John Green

Lees alsjeblieft het boek voordat je de film gaat bekijken, anders zijn we bang dat je één van de prachtige zinnen die John Green neerschreef gaat missen. Man, man, man, wat een prachtboek.

Non-fictie:

9. De kracht van mislukking, Sarah Lewis

Voordat je je einddoel bereikt, is het van groot belang dat je eerst even tegen de muur aan smakt, jezelf voorbij loopt, het noorden kwijtraakt en alle deuren in je gezicht gesmeten krijgt. Lewis beschrijft waar dat allemaal goed voor is, mislukken. Ze argumenteert met enkele van de grote historische mislukkingen…

10. De mooiste voedselmachine, Giula Enders

Zin in een masterclass darmen? Euh, nee, eigenlijk niet… Maar ik hoop er wel iemand blij mee te maken die misschien wat chronische darmproblemen heeft of een bijzondere interesse in darmen vertoont. Giula Enders rondt haar studie geneeskunde bijna af en schrijft, zus Jill illustreert.

En de special van vandaag:

photo 3 (1)

Historica, grote atlas van de wereldgeschiedenis. (met meer dan 1200 kaarten).

Ooit voor Der Pappi (die een kaartenverslaving heeft) als verjaardagscadeautje gekocht, maar hij had hem al in de kaartenkamer staan (geen grap, waar een omgebouwde zolder al voor kan dienen). Geen enkele van de nonkels kan er iets mee, dus misschien is er een toevallige voorbijganger die papa’s passie deelt?

Succes aan alle zwerfboekenjagers.