Scheurkalender 2025

Razend benieuwd zijn we. Bij wie hangt onze scheurkalender met boekentips in 2025 aan de muur? Heb jij een exemplaar gekocht of gekregen, dan is de nieuwsgierigheid misschien wederzijds.

Om te beginnen: fantastisch dat je hier bent. Je haalde niet alleen onze scheurkalender ‘De Eerste Zin’ in huis, maar doet ook nog de moeite om eens te komen kijken wie dat viertal eigenlijk is, dat het afgelopen jaar zo enthousiast 365 boekentips verzamelde… We zijn vereerd. Wees welkom, kijk even rond in ons blogarchief, laat een berichtje achter.

Wil je graag meer weten over de boeken die we tippen in de scheurkalender, dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder vind je interviews met de auteurs die in de kalender aan bod komen (zoals deze en deze), uitgebreide recensies van een aantal titels (zoals deze en deze) en onze favoriete citaten uit een aantal andere (hoe mooi zijn deze en deze).

Ben je lid van een leesclub, culturele vereniging of bibliotheek en wil je onze leestips en boekenliefde delen met een groter publiek? Check dan vooral onze interactieve lezing rond De eerste zin. We trokken twee jaar rond (sinds 2022) met leestips, boekenweetjes en korte filmpjes bij titels uit onze eerste kalender. Bij de nieuwe scheurkalender van 2025 hoort een gloednieuwe lezing, met een verse insteek en andere titels.

Voel je na al die mini-recensies en leestips zelf de lust om te schrijven kriebelen? Mis dan onze jaarlijkse columnwedstrijd niet, ondertussen al sinds 2015 een kweekvijver voor literair talent.

En last but not least stellen we graag team This Is How We Read voor. Barbara, Eveline, Katrien en Kurt voor de vrienden (en als je hier nog aan het lezen bent, dan heb je die vriendentitel binnen, sowieso). Dankzij onze brede – en vaak complementaire – literaire smaak konden wij een gevarieerde scheurkalender voor jullie maken.

  • En de mooiste komt van… Saskia de Coster

    En de mooiste komt van… Saskia de Coster

    In deze eindejaarsperiode brengt This Is How We Read voor de tweede keer een scheurkalender uit met 365 prachtige openingszinnen en evenveel korte recensies. Het ultieme kerstcadeau voor gretige lezers! Als redactie bloemleesden we intussen meer…

  • De 15 mooiste openingszinnen…

    De 15 mooiste openingszinnen…

    Hij ligt in de winkels: onze tweede scheurkalender met 365 prachtige openingszinnen en evenveel korte recensies. Sterker nog, De Standaard der Letteren tipte De Eerste Zin 2025 dit weekend als ‘zalig talig’ eindejaarscadeau. Als redactie…

  • Ik wou dat ik twee hondjes was

    Ik wou dat ik twee hondjes was

    Ik vond het lang geleden in een achterafhoekje in de bib. Dat zegt niets over de kwaliteit van het werk, want de bib van Aarschot bevond zich toen in het oude Gasthuis, een prachtig gebouw…

  • 1, 2, 3 – Waarom ik een goed mens ben (en jij ook)

    1, 2, 3 – Waarom ik een goed mens ben (en jij ook)

    Een korte recensie en twee sterke passages – meer heb je toch niet nodig om in te schatten of een roman iets voor jou is? Vandaag bespreken we ‘Waarom ik een goed mens ben (en…

  • Man van vele oorlogen

    Man van vele oorlogen

    Wie al een tijdje meedraait in boekenland, die kent Rein Janssens. Jarenlang deed ze gepassioneerd de promotie van de boeken van Standaard Uitgeverij. Tegenwoordig kun je haar uitnodigen voor boeiende lezingen over literatuur en oh,…

  • 1, 2, 3 – Lessen in chemie

    1, 2, 3 – Lessen in chemie

    Een korte recensie en twee sterke passages – meer heb je toch niet nodig om in te schatten of een roman iets voor jou is? Vandaag bespreken we ‘Lessen in chemie’ van Bonnie Garmus (2022).…

  • 1, 2, 3 – Hartzeer en maagzuur

    1, 2, 3 – Hartzeer en maagzuur

    Een korte recensie en twee sterke passages – meer heb je toch niet nodig om in te schatten of een roman iets voor jou is? Vandaag bespreken we ‘Hartzeer en maagzuur’ van Nora Ephron (1983).…

  • 1, 2, 3 – Leve Astrid!

    1, 2, 3 – Leve Astrid!

    Op 28 januari is het precies 22 jaar geleden dat jeugdschrijfster Astrid Lindgren stierf. We eren de Zweedse beroemdheid met een bespreking van ‘Leve Astrid! Levenslessen met de L van Lindgren’. Barbara Rottiers schreef en…

  • 1, 2, 3 – Olijven moet je leren lezen

    1, 2, 3 – Olijven moet je leren lezen

    Vandaag begint in Vlaanderen en Nederland de Poëzieweek 2024. Geen beter moment om ‘Olijven moet je leren lezen – een cursus genieten van poëzie’ van Ellen Deckwitz (Atlas Contact) nog eens onder de aandacht te…

  • 1, 2, 3 – Zij.

    1, 2, 3 – Zij.

    Een korte recensie en twee prachtige passages. Meer heb je niet nodig om in te schatten of het klikt tussen jou en… de roman ‘Zij.’ van Maaike Neuville (2023, De Bezige Bij) Korte recensie: De…

  • 1, 2, 3 – Winterverhalen

    1, 2, 3 – Winterverhalen

    Korte recensie: Rutger Bregman schreef het al: de meeste mensen deugen. En dat gevoel is ook wat blijft hangen als je Winterverhalen van Ingvild H. Rishøi dichtklapt. In elk van de drie novellen uit deze bundel worden de…

  • 1, 2, 3 – Van geboren worden ga je dood

    1, 2, 3 – Van geboren worden ga je dood

    Een korte recensie en twee sterke passages – meer heb je toch niet nodig om in te schatten of een roman iets voor jou is? Vandaag bespreken we ‘Van geboren worden ga je dood’ van…

  • 1, 2, 3 – Op jouw bruiloft

    1, 2, 3 – Op jouw bruiloft

    In deze reeks delen we een korte recensie en twee favoriete passages uit een roman die ons beviel. Zo kun je in oogwenk inschatten of het ook zou klikken tussen jou en dit boek… Vandaag…

  • 1, 2, 3 – Georges

    1, 2, 3 – Georges

    In deze reeks delen we een korte recensie en twee favoriete passages uit een roman die ons beviel. Zo kun je in oogwenk inschatten of het ook zou klikken tussen jou en dit boek… Vandaag…

  • 1, 2, 3 – Plectrude

    1, 2, 3 – Plectrude

    Met Plectrude van Amélie Nothomb bijten we de spits af van een reeks nieuwe boekbesprekingen. We delen een korte recensie en onze twee favoriete passages. Daarmee kun je wel inschatten of het zou klikken tussen…