Echt (n)iets voor

Man van vele oorlogen

Wie al een tijdje meedraait in boekenland, die kent Rein Janssens. Jarenlang deed ze gepassioneerd de promotie van de boeken van Standaard Uitgeverij. Tegenwoordig kun je haar uitnodigen voor boeiende lezingen over literatuur en oh, ja – Rein is ook de trotse moeder van auteur Jonas Boets. Een gastpost slash recensie door La Mama – zou dat zo objectief zijn? Lees & oordeel zelf!

(Snel nog dit: Op boekenfestival Druk in Leuven gaat Barbara van This Is How We Read in gesprek met Jonas Boets over ‘Man van vele oorlogen’. Kom luisteren op zondag 28/4 2024 om 10u30 in Standaard Boekhandel op het De Somerplein.)

Rein over ‘de nieuwe Boets’:

“Jonas is de derde in de rij van drie kinderen en volgens zijn broers extra verwend door zijn mama. Ik noemde hem eerder een zondagskind: geliefd, uitblinker op school, een voetbaltalent. Alleen op muzikaal vlak was hij geen wonderjongen: de gitaarles werd stopgezet.

Op zijn zeventiende waagde hij zich aan enkele boekjes voor beginnende lezers. Uitgeverij De Eenhoorn vond ze leuk en publiceerde er drie. Jonas had zijn schrijftalent ontdekt.

In de slipstream van de ‘Piep de muis’-boekjes volgden meer dan 50 kinder- en jeugdboeken. Met de Sam Smith-reeks en de Little Liars Club bezorgde Jonas heel wat kinderen leesplezier. Hij barst van de ideeën en verbeelding en hij schrijft snel.

In september 2023 verscheen Reünie, waarin Jonas in de voetsporen treedt van Aspe – op vraag van uitgeverij Manteau en met groot respect voor het oeuvre van de Vlaamse thrillermeester. Het was een schot in de roos.

En nu is er dus ‘Man van vele oorlogen’, zijn eerste roman waarin Jonas een gouden idee uitwerkt:

Ides Janssens, geschiedenisleraar, leeft meerdere levens en doorkruist verschillende eeuwen waarin hij telkens spannende avonturen beleeft en de geschiedenis herschrijft. Jonas heeft grondig research gedaan, goochelt vlot met historische data en neemt een loopje met de gebeurtenissen. Het is een historische road-trip, een avonturenroman én een detective ineen.

Het verteltempo is hoog en de spanning gaat crescendo. Jonas verbindt memorabele historische ontwikkelingen met elkaar en laat grote en kleine feiten de revue passeren: de aanloop naar de ontvoering van Helena naar Troje, de kruistochten van Godfried van Bouillon, de rol van de troubadours, de uitvinding van de guillotine en 1789, de bouw van de basiliek de Sacré-Coeur, de opvoering van De Stomme van Portici e.a. Ook zijn passionele liefde voor Helena jaagt Ides de eeuwen door. De geliefden sluiten elkaar telkens opnieuw in de armen maar helaas duiken er ook steeds weer duistere personages op om hen tegen te werken.

In Man van vele oorlogen heeft Jonas onuitputtelijke fantasie én historisch materiaal gecombineerd tot een verrassend origineel en interessant boek. Lees dit boek en mijn zoon zal je met verstomming slaan!”

PS: Bedankt, Rein – voor deze liefdevolle aanbeveling van het nieuwe boek van je zondagskind. Goede moeder, ben jij! (En voor wie weten wil wat dat eigenlijk is, een goede moeder: dit boek!)