In de kijker,  Persoonlijk

Achter de schermen van de scheurkalender

This Is How We Read maakt een literaire scheurkalender voor 2022. En dat brengt heel wat met zich mee: van een dagelijkse stroom berichtjes in de redactie WhatsApp, over enthousiaste heen-en-weer mailtjes met Uitgeverij Pelckmans, tot speurtochten in onze boekenkasten, de bib en het ouderlijk huis, op zoek naar de allerbeste boekopeners.

We laten jullie even meekijken achter de schermen.

157. Zoveel blaadjes dienden wij halverwege april in bij de uitgeverij. Daarmee haalden wij moeiteloos onze eerste tussentijdse deadline. Dat Julie – naar eigen zeggen – smulde van onze eerste lading, gaf ons zoveel frisse energie dat wij tegenwoordig het woord ‘eindsprint’ al eens in de mond durven nemen. Wie had gedacht dat het zo’n vaart zou lopen toen wij op 1 maart onze eerste ‘proefblaadjes’ instuurden.

Wijven zijn crapuleuze serpenten. Zo schreef een bekende radiopresentator ons. Al konden wij het niet meer oneens zijn met die grove belediging, toch schreven wij braaf ‘dankjewel’ terug. Het bleek immers een tip voor een boekopener te zijn. Wij schrijven niet alle blaadjes zelf, maar laten ook een 50-tal keer het woord aan een tipgever, de ‘scheurkalenderaar van de dag’.

Quota en onderhandelingen. Bij de start van de kalender legden we onszelf een aantal quota op (X aantal boeken van voor 1800, Y aantal boeken in het Nederlands…). Wil iemand daar van afwijken, dan kan dat… op voorwaarde dat een ander compenseert voor dat tekort/overschot. Zoals de EU doet voor de emissierechten onderhandelen wij dus over boeken en categorieën. Zo ruilden wij al Russische kinderboeken voor Latijnse non-fictie. Topdiplomaten wij!

Lego Boekenwinkel. Kurt heeft af en toe een duwtje in de rug nodig. Dixit zijn vrouw, tevens lid van de redactie. Enter de Lego boekenwinkel met 2504 stukjes. Het regime is streng, maar bijzonder effectief: per geschreven kalenderblaadje mag de boekenknecht één blaadje uit het Lego instructieboekje maken. En vooruit dat het sindsdien gaat.

Verhuisdozen. Een verhuis laten samenvallen met het schrijven van een scheurkalender? Niet optimaal. Want geen beter moment om al je lievelingsboeken bij de hand te hebben. En die zitten in regio Willebroek al voor de helft in verhuisdozen. Waarbij we uitgeverijen dus schoorvoetend moeten aanschrijven om een openingszin op te vragen van boeken die we, na het samenvoegen van de boekenkasten van twee redactieleden, soms driedubbel hebben.

Coronaproof. Ja hoor, ook wij werken van thuis uit aan de kalender. ‘Vergaderen’, aka een excuus om nog eens bij te babbelen, doen we via videocall. Wellicht de reden dat er zo weinig beeldmateriaal is van onze kalender-to-be. Om toch wat foto’s te hebben voor deze post – of was het ook zo’n bijbabbel excuus? – besloten Barbara en Katrien om eind april eens live te vergaderen. Dat deed deugd, al bleek selfies nemen op een kinderschommel mét een stapel boeken uitdagender dan deze foto laat uitschijnen.

PS: Deze post is een groepswerk van de redactie.