Persoonlijk

Dus jij haalde een scheurkalender in huis?

Razend benieuwd zijn we. Bij wie hangt onze scheurkalender met boekentips in 2022 aan de muur? Heb jij een exemplaar gekocht of gekregen, dan is de nieuwsgierigheid misschien wederzijds. Een spoedcursus This Is How We Read in 4 vragen – of: This Is How We Get To Know mekaar.

Om te beginnen: fantastisch dat je hier bent. Je haalde niet alleen onze scheurkalender ‘De Eerste Zin’ in huis, maar doet ook nog de moeite om eens te komen kijken wie dat viertal eigenlijk is, dat het afgelopen jaar zo enthousiast 365 boekentips verzamelde… We zijn vereerd. Wees welkom, kijk even rond in ons blogarchief, laat een berichtje achter. Op dit moment is deze site – als we eerlijk zijn – nogal een rommeltje. Met onderstaande 4 vragen hopen we je wegwijs te maken. Als je nog andere vragen hebt – stel ze in de comments. We horen graag van jullie!

Wat heeft mijn scheurkalender met deze blog te maken?

Het team dat sinds 2015 de blog bijhoudt – Barbara, Eveline, Katrien en Kurt – is ook het team dat de kalender samenstelde. Zover was je waarschijnlijk al. Het is onze bedoeling om in de loop van 2022 een dialoog te creëren tussen kalender en blog. Over sommige boeken op de kalenderblaadjes, schreven we in het verleden al een langere recensie. Of we interviewden de auteur. Die stukken halen we op de bewuste dag uit de oude doos. Volg ons op social media (@thisishowwereadblog op Instagram en @thisishowweread op Facebook) en je krijgt telkens een melding. Eerste belofte: op 4 januari lees je hier het relaas van onze ontmoeting met de vrouw die haar verfilmde bestseller begon met de zin: Ik werd wakker van een heel zacht geluid. Toen ik mijn ogen opendeed, staarde ik recht in de ogen van een leeuw.

Gaat het hier ook interactief worden?

Dat hopen we. We plannen in 2022 een maandelijkse post ‘Kalenderpraat’, waarin we zelf het gesprek openen en jij in de comments al je bedenkingen, anekdotes en vragen kwijt kunt over de boeken van de betreffende maand. Een soort babbelgroep achter de rug van de Zuckerberg Corporation. Verkondig je je mening toch liever via socials, gebruik dan de hashtag #eerstezinscheurkalender. Dan vinden we elkaar zo.  

Waarom lees ik zoveel columns op deze blog?

In de loop van 2021 schreven we niet veel blogberichten, dat heb je goed gezien. Laat ons zeggen dat we tussen 5 januari en 30 juni naast onze jobs en gezinnen (check die Wie zijn we?) druk bezig waren met een ander, literair project. Ahum. We beslisten in het voorjaar om – ondanks de kalenderstress – onze jaarlijkse columnwedstrijd toch te laten doorgaan. We organiseren die schrijfwedstrijd al sinds ons prille begin en zijn er trots op dat This Is How We Read een platform is waar aankomend schrijftalent een kans krijgt. Deze zomer publiceerden we de 8 columns die we nomineerden uit meer dan 100 inzendingen. Intussen werd de winnaar aangeduid door Thomas Siffer en bekendgemaakt op een literaire avond in Barboek. Alles samen zorgt dat er wel voor dat onze homepage momenteel (november 2021) véél columns en weinig eigen posts over boeken bevat. Een beetje vreemd als kennismaking, we geven het toe. Bear with us, zouden we zeggen. En haal je hart op aan de beste teksten van 6 edities columnwedstrijd of scherp je pen aan het advies van ervaren columnisten.    

Wat voor blogposts schrijven jullie in een ‘normaal’ jaar?

De gouden blogtip ‘Baken duidelijk je niche af’? Die verwezen wij al op dag 1 naar de prullenbak – samen met een Panos-dienblad, true story. In het verleden omschreven we onze blogaanpak zo: ‘Op This Is How We Read bloggen we over alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met boeken, schrijven, lezen en leven.’ En ook wel zo: ‘We bloggen over boeken, onszelf, boeken, cocktails, literaire feestje, boeken, citytrips en… boeken’. Als dat wazig klinkt, kun je er de lijst met onze 10 meest gelezen blogposts bij nemen, als bloemlezing of pop-poll van onze eerste 3 blogjaren. Proef je liever van een iets recenter bericht? Volg dan een van deze sporen en zink (door systematisch doorklikken, gun het jezelf, de plicht wacht wel…) diep weg in ons archief van leesplezier: Barbara koopt haar kind om tot het schrijven van een recensie; Katrien onthoudt deze 20 boeken van 2020; Kurt wandelt langs het zoutpad van Raynor Winn en Eveline sprokkelt boekentips bij experts in kinderliteratuur.

Nog vragen?

Zijn jullie al gaan spieken, welk boek bij een bepaalde datum van 2022 hoort? En welke dan?