Boekenbal

tips van de experts: kinderboeken

Als de boekenbeurs z’n deuren opent, zijn wij er als de kippen bij om tussen de kinderboeken te gaan snuffelen. Onze liefde voor prentenboeken, flapjesboeken, young adult romans en sprookjes is oneindig, net als de voorraad nieuwigheden op de boekenbeurs. Daarom besloot Thisishowweread de hulp in te roepen van de experts en vroegen we aan enkele uitgevers welke boeken de favorieten zijn uit hun stand.

Een moeilijke vraag, zo blijkt. Sommigen vroegen bedenktijd, anderen lieten hun blikken peinzend over de rekken glijden. Allemaal kwamen ze met één of twee favorieten. Benieuwd? Lees dan vooral verder, hou je wish list bij de hand en rep je nog tot en met 11 november naar de boekenbeurs!

Als sneeuw voor de zon

Julie is laaiend enthousiast over ‘Als sneeuw voor de zon‘. Lise en Jacques, het koppel achter het boek, schetsen een wit tapijt voor een acrobatische skiër. De skiër valt door het tapijt van wolken heen en klopt aan bij een vrouw. Aan de muur hangt een trouwfoto. De man herkent zichzelf niet meer. Toch put de vrouw troost uit de korte ontmoeting en het weinige dat de twee nog delen. De beelden spreken boekdelen, zonder een streepje tekst of uitleg. Of hoe poëtisch beelden kunnen zijn.

Als sneeuw voor de zon, Jacques & Lise, Van Halewyck, leeftijd: 6+

P.s: Ook Mag je haaien aaien mocht mee op de foto, maar daarover later meer.

De boze billenbijter

Elly van De Eenhoorn tipt ons de boze billenbijter. En nog straffer, ze haalt meteen de schrijfster en illustratrice voor de lens. Wat een duo zette z’n schouders onder dit boek! Schrijfster Kristien Dieltiens begint hierna aan haar honderdste roman, vertrouwt ze ons glunderend toe. Onder haar vleugels tekent kersvers debutante Leriette Desir van Bergen, die terecht dolenthousiast is over haar eerste boek. De dames brengen oude sprookjes en volksverhalen weer tot leven in een pittoresk voorleesboek dat barst van de kleuren, muzikaliteit en een rijke verteltraditie.

De boze billenbijter, Kristien Dieltiens en Leriette Desir van Bergen, De Eenhoorn, leeftijd: 3+

IJzerkop

Karen scant de rekken vol kinder- en jeugdboeken. “Deze”, zegt ze met fonkelende ogen’. IIzerkop volgt Stans, een durfal die ontsnapt uit de gouden kooi van haar gedwongen huwelijk en zich aansluit bij het leger van Napoleon. Ze moet haar ware identiteit verborgen houden voor haar medesoldaten en kost wat kost vermijden dat haar broer haar kan vinden en terugbrengen naar haar echtgenoot. IJzerkop werd genomineerd voor de boekenuil en kreeg de ene na de andere lovende recensie.

IJzerkop, Jean-Claude van Rijckeghem (yep, die van Aanrijding in Miskou), Uitgeverij Querido, 12+

P.s.: jaja, ook Leo Timmers heeft nieuw leesgoed uit: Waar is de draak? Alweer ronduit schitterend. Geen wonder dat zijn Aap op straat door de New York Times verkozen werd tot één van de tien beste prentenboeken van 2019.

Mauro en De laatste dans

 

Laura prijst met plezier Mauro aan: “Mauro de ruimtereiziger is een echt pareltje voor kinderen én volwassenen. Ik ben helemaal verliefd geworden op de tekenstijl van An Leysen. Prachtige fantasierijke illustraties in de warmste kleuren nemen je mee naar een hele nieuwe wereld.”

Mauro, de ruimtereiziger, An Leysen, Clavis, Leeftijd: 6+

Ook De laatste dans mag niet ontbreken in dit lijstje. Een young adult pageturner over passie en jezelf tot het uiterste drijven. Laura: “Ik denk dat alle meisjes (en jongens) die dansen of ooit gedanst hebben fan zullen zijn van dit verhaal, dat wat doet denken aan Black Swan. Ik las hem in één keer uit, zo spannend was het!”

De laatste dans, Bes Ceyssens, Clavis, leeftijd: 15+

 Een held

Bij uitgeverij Vrijdag vergast Sofie ons met Een held op een geweldige kinderboekentip en een foto met auteur Lies Van Gasse. Lies vertelt ons waarom Een held onmisbaar is in elke kinderboekenbibliotheek. Schrijfster Lies Van Gasse: “Het boek verhaalt de legende van Gawein en de groene ridder en haal stereotiepen rond helden onderuit. Thema’s als vriendschap en vertrouwen staan centraal in een eigentijds en eigenzinnig ridderverhaal.”

Een held, Lies Van Gasse, Uitgeverij Vrijdag, leeftijd: 6+

P.s.: Mis ook de bijhorende podcast en voorstelling niet: