Uitgelezen

Vijf boeken die je met een gerust hart in je valies kan steken

2018 was een goed leesjaar so far en ook voor de zomer ligt er al een mooi stapeltje klaar. Zo hoop ik dat de klepper, De meermin en de courtisane die zich afspeelt in het Londen van de achttiende eeuw een paar weken een uitstekende reisgezel zal zijn. Want, hoewel het natuurlijk nooit bij één zomerboek blijft, heb ik elke zomer toch zo’n summer read die er uitspringt. Vorig jaar was dat Het achtste leven, in 2016 zeulde ik een tijdje – let op de matching titels – Een klein leven mee. Mijn tickets voor de theaterbewerking  van dat dramatische boek zijn ondertussen trouwens geboekt. Verder zit ik momenteel halverwege The handmaid’s tale en hoop ik de komende weken tussendoor (ja, het wordt vooral een werkzomer in België) enkele tips uit de Hidden Belgium te kunnen afvinken. 

Eind juni is traditioneel ook het moment dat vrienden en familie mij nog maar één vraag stellen. Welk boek moet ik in hemelsnaam meenemen op vakantie? Mocht jij ook nog op zoek zijn naar goed leesvoer voor deze zomer – en dan bedoel ik van die boeken die je echt niet gaat kunnen wegleggen – dan kan ik met een gerust hart vijf van mijn favorieten van de afgelopen maanden aanraden:

  • Leerschool van Tara Westover (De Bezige Bij): een autobiografisch verhaal waarin een jonge vrouw moet breken met haar gesloten mormoonse familie, en zo niet alleen zichzelf maar ook doctor aan Cambridge wordt. Heel intrigerend!
  • Never let me go van Kazuo Ishiguro. Al het tweede boek van de Nobelprijswinnaar dat ik dit jaar las en niet van plan om het hierbij te laten. Doet een beetje denken aan The handmaid’s tale trouwens. En dan te bedenken dat ik normaal niet zo van sciencefiction hou.
  • In de tuin van het beest van Leïla Slimani (Nieuw Amsterdam): Barbara dweepte al met haar Een zachte hand, maar In de tuin van het beest heeft ook alle ingrediënten voor een goede summer read: leugens, bedrog, een destructieve seksverslaving, en dat allemaal in… Parijs! Het is dat Slimani ondertussen door Macron is gepromoveerd tot promotor van de Francophonie en dus op zijn zachtst gezegd druk bezet is, of ik had haar daar graag geïnterviewd.
  • Na Mattias van Peter Zantingh (Das Mag): acht achterblijvers van een jonge dode halen herinneringen op. Hoe vele verhalen één zijn en toch anders.
  • Huis in brand van Kamila Shamsie (AW Bruna): Een actueel boek over een IS-strijder uit Londen dat heel goed de complexiteit van burgerschap in het hedendaagse Europa weergeeft. Ik nam het mee naar Edinburgh en mijn reisgezel ging zo op in het verhaal, dat ze de laatste pagina’s al staande in de rij aan de douane uitlas. Goed teken toch?

Wat staat er op jouw leeslijst deze zomer?

PS. Vorig jaar tipte ik deze non-fictie titels