This Is How We Read

Recensiewedstrijd – vijf suggesties

BP6A7284asmall_1

En SJOT. Vandaag geven we de officiële aftrap van onze recensiewedstrijd. Bespreek een roman (of bundel korte verhalen) naar keuze in 500 woorden, mail je tekst voor 31 januari 2016 naar info@thisishowweread.be en wie weet ga jij wel naar huis met het boekenpakket en het knuffelzachte leesdeken. Een mens moet toch iets, met zoveel winteravonden voor de boeg?

Drempelvrees? Startproblemen? Neem onze schrijftips erbij en ga je demonen te lijf. Geen idee welk boek je zou kunnen bespreken? Wel, dan is jouw probleem de tegenvoeter van het mijne en kunnen we elkaar wellicht helpen. Hierbij een lijstje van vijf titels die ik dit jaar had willen lezen. Had willen – zoals in: ‘voorlopig nog niet gebeurd’. En zoals in: ‘Zou dat de moeite zijn? Misschien eerst ‘ns een recensie lezen…’

Inzendingen voor de wedstrijd mogen gaan over welke roman dan ook. Maar deze vijf zijn warm aanbevolen:

Max Blecher, Avonturen in de alledaagse onwerkelijkheid, LJ Veen: Een existentialistische Roemeense roman uit 1936 die dit jaar voor het eerst naar het Nederlands werd vertaald. Quote: Ik weet waar ik ben en dat ik leef, maar er ontbreekt iets aan dat alles. Schrijver Max Blecher heeft volgens Nobelprijswinnares Herta Müller ‘een radicale blik, met oog voor de erotiek in elk alledaags ding.’

Charles Lewinsky, Tien-en-een-nacht, Signatuur: Een ordinaire schurkt bezoekt een wat oudere prostituee en laat haar verhalen vertellen – over zelfmoordenaars, een man met twee hoofden en wat een moderne Sheherazade zoal verzint om een klant in een goed humeur te houden. Vertaald uit het Duits.

Jeanette Winterson, Het gat in de tijd, Nijgh & Van Ditmar: In 2016 is het vierhonderd jaar geleden dat Shakespeare stierf. Een rist hedendaagse schrijvers wagen zich daarom aan een coverversie van één van zijn stukken. Jeanette Winterson nam The Winter’s Tale onder handen. Het gat in de tijd gaat over jaloezie, de bankencrisis, pasgeboren baby’s (al dan niet achtergelaten) en vraagtekens in het verleden.

BKB 9

Celia Ledoux, Wild Vlees, Vrijdag: Nadat ik Ledoux op de Boekenbeurs sprak, nam ik me voor Wild Vlees – een debuut over o.a. de ‘driekoppige stier van drank, drugs en doorwerken’ – te lezen. Katrien waarschuwde me dit weekend dat het een heftig boek is. Wie durft?

Ellen Van Pelt, Drift, Vrijdag: Een tweede Vlaams debuut waarnaar ik nieuwsgierig ben. De schrijfster is een Antwerpse psychologe die ook tango danst. In Drift voert ze een jonge mama op voor wie het moederschap niet als gegoten zit (en dat kan mooie literatuur opleveren), een ex-geliefde en een dementerende vader.

PS: Alle praktische wedstrijdinformatie