Uitgelezen

Mijn boeken van 2016

Mag het, mag het? De Sint is gepasseerd, de laatste sprint naar Kerst is ingezet. Mag ik mijn eindejaarslijstjes delen? Zes boeken waarvan ik afgelopen jaar bijzonder gelukkig werd en waar je – als je nog op zoek bent naar een kadootje – niet kan mee missen.

img_4202

Een soort van liefde van Alicja Gescinska

“Een hommage aan de liefde, ondanks het leven”, schreef ik in deze blogpost.  En toen moest Wanderlust nog beginnen. Food for soul!

Een klein leven van Hanya Yanagihara

Als je denkt: ‘nu kan het niet erger’… weet dan: ‘het wordt alleen maar droeviger’. Een intrieste klepper over een New Yorkse vriendengroep om je een paar weken in onder te dompelen. Niet voor gevoelige zielen.

De muze en het meisje van Katrijn Van Bouwel

In het decembernummer van Psychologies kreeg Katrijn van mij een hele bladzijde: “Van Bouwel schrijft zoals ze tweet, raak en filosofisch met een knipoog. Groots ook, wat barokke lyriek is haar niet vreemd.” Katrijn knipte de recensie uit en prikte ze boven haar bed! Romantiek van het This Is How We Read gastjurylid 2016.

Als adem lucht wordt van Paul Kalanithi

Neurochirurg krijgt kanker en sterft. Dat is de synopsis. Wat maakt het leven de moeite waard? Dat is de kernvraag.  Zo waarachtig geschreven, zo humaan en zo integer. Kalanithi maakt het eindige leven draaglijker.

Niemand is ooit verloren van Catherine Lacey

Op de blog was ik al lyrisch over deze Don’t eat, don’t pray, don’t love saga. Backpacken om jezelf te verliezen, iemand?

Mr Poppins van Alejandro Palomas

Het enige ‘kinderboek’ op het lijstje over een ‘speciale’ en gevoelige jongen die ervan droomt om Mary Poppins te worden. Over leven in een fantasie, rouw en de emotionele veerkracht van een kind. Ontroering op de bovenste plank.

 

Voor veel book lovers ontbreekt er ongetwijfeld één boek in mijn top zes, Rivieren van Martin Driessen, gehypet door zowat iedereen en bekroond met de ECI Literatuurprijs. Wellicht was het de lelijke cover die me heeft afgeschrikt, maar ik heb me erover heen gezet en Rivieren alvast klaargelegd voor de skivakantie met kerst. Ik hou jullie op de hoogte of ik het op dit lijstje moet toevoegen.

Nog toppers van 2016 die ontbreken? Laat het me weten, ik heb nog plaats in mijn valies voor één boek tussen enkele skisokken!

 

PS. Voor wie zich afvraagt waarom er maar drie van de zes boeken op de foto figureren. Kurt, wij zitten met hetzelfde probleem. Alleen zijn het niet de anderen die de all time favorites eruit snokken, maar duw ik ze zelf in de handen van onwetende vrienden en familieleden.