This Is How We Read

Literaire TEDtalks

Schrijven over schrijven… voor columniste An Olaerts een grote no go. Spreken over schrijven dan maar?

Uitgeverij Cargo stuurde me deze week de link naar deze TEDtalk van Elisabeth Gilbert, oftewel miss Eten, bidden, beminnen

Na het succes van deze bestseller lijkt Elisabeth Gilbert wel doomed. Zal het vanaf alleen nog maar bergaf gaan ? Hoe zal Gilbert met dit voorspelbare falen omgaan, vragen de criticasters zich af. Als ze haar omgeving mag geloven, is ze rijp voor de psychiatrie. En zo zegt ze… dat zou wel eens haar redding kunnen zijn. Want psychologische problemen zijn toch eigen aan schrijvers? Kunst en lijden een match made in heaven?

Gilbert weigert echter haar heil te zoeken in een getormenteerd bestaan en zoekt inspiratie in de oudheid toen een kunstwerk je op magische of goddelijke wijze overkwam en niet het gevolg was van een overdosis seks, drugs en rock’n roll. In deze TEDtalk houdt Elisabeth Gilbert een pleidooi voor een uncanny creative process en kondigt Gilbert haar nieuwste boek De kunst van creatief denken aan.

Luister zeker ook naar haar podcasts voor een creatieve levensstijl.

Mijn favoriete literaire TEDtalk is echter die van de Nigeriaanse Chimamanda Adichie over The danger of a single story.

Adichie neemt ons mee naar de boeken van haar kindertijd waarin ze zich nooit kon herkennen. Alle meisjes leken wel blauwe ogen te hebben en droomden van spelen in de sneeuw. Als gevolg veronderstelde Adichie dat er geen plaats was voor ‘mensen als zij’ in de literatuur.

Tijdens haar studies in Amerika werd ze geconfronteerd met het omgekeerde. Eerst was haar roommate teleurgesteld dat Adichies favoriete tribal music Mariah Carrey was. Ze kon het haar niet kwalijk nemen. Haar roommate had in de literatuur maar één verhaal over Afrika gehoord, een verhaal van rampspoed. Als Adichies eerste roman uitkomt, krijgt ze dan ook de kritiek dat ze niet authentiek Afrikaans schrijft omdat haar personages welopgevoed zijn.

De Nigeriaanse is grappig, scherp en maakt haar punt. Niet alle Amerikanen zijn weggelopen uit American Psycho – want hoe welvarender het land, hoe meer verhalen – maar in Afrika woont iedereen in de bossen. The single story creëert stereotypes, die niet noodzakelijk onwaar maar wel onvolledig zijn. Een aangrijpende TEDtalk!

Bij de columns die we afgelopen maanden binnenkregen, vielen een paar goede teksten over lezen net buiten de nominaties. Schrijven over lezen, dat mag toch he An Olaerts?

Lees ze zeker omdat …

PS Barbara deelde onlangs nog deze columns over moederschap.