Column

Column op woensdag: vrouwen versieren

Tijdens de zomervakantie presenteert This Is How We Read elke woensdag één van de genomineerden van onze columnwedstrijd 2016. Eind augustus bekronen we de eindwinnaar met vijf boeken en een spectaculaire cupcaketoren.

Vandaag krijgt Ans te horen hoe ze vrouwen moet versieren.

_MG_4998

‘Ik heb eens een boek gelezen’, zegt hij zonder opkijken van zijn smartphone, ‘waar allemaal tips in stonden over hoe je vrouwen moet versieren.’ Terwijl hij het zegt swipte hij er lustig op los op zijn Tinder-account. ‘Oh?’ Ik kijk hem vragend aan.

Nauwelijks 25 jaar is hij en hij maakt zich al zorgen dat hij niet aan een vriendin zal geraken. Zelf ben ik 32 en baal ik op dit moment eigenlijk vooral dat ìk niet ergens rond de 25 ben. ‘Ja,’ gaat hij verder ‘daar stonden best aardige dingen in.’ ‘Ik ben benieuwd, vertel eens.’

‘Wel eerst en vooral moet je fit zijn. Een gezonde geest in een gezond lichaam, weet je wel.’

‘Daar zit iets in’, bevestig ik. ‘Dus nu ben je aan het fitnessen?’ ‘Crosstrainen.’ Hij gaat fier rechtop zitten. ‘Daar ben ik nu mee bezig.’ Ik heb geen idee waarover hij het heeft. ‘Dat is toch zo een toestel in de fitness?’ ‘Neen, dat is een crossfit, het is crosstrainen’, verbetert hij me. ‘Hazo’, knik ik om te laten uitschijnen dat ik het nu wel begrepen heb. Ik heb moeite om mijn lach in te houden. ‘Geloof jij die onzin in die boeken?’ ‘Ja hoor.’

Hij kijkt eindelijk op van zijn smartphone. Zijn blik laat me verstaan dat dit voor hem bittere ernst is. Hij snuift even met zijn neus en veegt met zijn rechterhand een donkere bles haar uit zijn gezicht. ‘Er staat bijvoorbeeld ook in dat je een vrouw het gevoel moet geven dat ze veilig is bij je.’ ‘Oh ja?Hoe moet je dat dan doen?’ ‘Nou bijvoorbeeld door met een hond of een kat op je Tinder-profiel te poseren. Dat toont aan dat je een zorgend type bent en dus een veilige partij voor de vrouw.’ Ik hou het niet meer en gier het uit. ‘Wat nu?’ vraagt hij licht geïrriteerd. ‘Niks, ga verder’, hik ik. ‘Je moet ook veel foto’s met vrienden op je profiel plaatsen. Zo laat je zien dat je sociaal bent aangelegd. Dan weten meisjes dat je geen ‘freaky loner’ bent.’ Ik haal diep adem om zo mijn slappe lach te bedaren.

‘Oké, Maar niet alleen maar foto’s met vrienden toch, want dan is het weer niet duidelijk wie jij bent op de foto.’

‘Klopt!’ zegt hij en steekt zijn smartphone onder mijn neus. ‘Zoals bij deze griet. Die staat enkel met vriendinnen op de foto, dus waarschijnlijk is zij de lelijkste van de bende.’ Ik kijk naar de meisjes op de foto. Ze zien er allemaal uit als Barbie: blond en net uit hun roze verpakking gehaald. Mijn zelfvertrouwen slinkt per minuut die ik naar ze kijk. ‘Lekker oppervlakkig, zo via Tinder mensen op hun uiterlijk keuren’, zeg ik licht jaloers.

‘Mag ik er anders eens eentje voor jou kiezen?’ ‘Ga je gang’, lacht hij en stopt mij zijn smartphone toe. Ik swipe een paar diepe décolleté’s en stiletto’s verder en kom uit bij een mooie brunette.

Ze ziet er leuk uit en heeft iets speels over zich. Uit haar blik meen ik zelfs te kunnen opmaken dat ze een sterk karakter heeft.

Enfin, een toffe griet besluit ik. ‘Deze!’ Enthousiast toon ik hem de foto op zijn smartphone. ‘Neen jo!’ hij duwt het ding terug mijn richting uit. ‘Wat is er mis met deze 26-jarige Caroline?’ vraag ik verbaasd. ‘Ze is 26 jaar,’ zegt hij beteuterd. ‘Nou en?’ Ik bekijk de foto nog eens. ‘Die is ouder dan ikzelf’ verduidelijkt hij zijn reactie. ‘Die gaat mij toch nooit willen.’ Ik lees de onzekerheid op zijn gezicht en ben met stomheid geslagen. Geen wonder dat hij denkt van die versierboeken te moeten lezen. ‘Ach, je vind heus wel iemand, misschien wel in het echte leven.’ Probeer ik hem op te beuren. Hij neemt zijn smartphone terug en steekt hem in zijn zak. ‘Wie weet’, zegt hij en haalt zijn schouders op. Ik knipoog: ‘Vast wel.’

Toen Ans als klein meisje op school haar eerste woordjes leerde schrijven, besefte ze ineens dat ze die erna nooit meer zou kunnen negeren. Verwacht geen grote en heroïsche verhalen, maar wel plezante fait divers waar andere mensen vaak gewoon voorbij lopen. Lees ook meer op haar blog ‘Antz – Woorden die in je kleren kruipen

PS: Meer columns? Ook Aline, Tyche, ValerieJasper, Ann en Sofie maken kans om de 2e editie van onze columnwedstrijd te winnen.