Echt (n)iets voor

Afscheid

De voorbije weken trokken enkele boeken in de aanbiedingsbrochures en de brievenbus mijn aandacht. ‘Het ergste wat er is’, zo wordt het verliezen van een kind omschreven. Schrijven is voor enkelen onder de ouders een vorm van therapie, vasthouden en loslaten. Een droevig lijstje vol prachtige, maar harde woorden.

malmquist-elk moment leven we nog-cmyk

In september verschijn Elk moment leven we nog van Tom Malmquist. Tom is net vader en weduwnaar geworden. 7 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum krijgen hij en z’n vrouw te horen dat ze acute leukemie heeft. De geboortedatum van zijn dochter is ook de sterfdag van zijn vrouw. Tom was in zijn tienerjaren een succesvol ijshockeyer, publiceerde twee dichtbundels en werd muzikant. Dit tragische boek is zijn debuut.

Elk moment leven we nog, Tom Malmquist, Ambo Anthos

THIJS_Stappen_VP3

Kerstavond. Schrijfster Dolores Thijs heeft haar werk afgerond en kijkt uit naar een kerstvakantie samen met haar kinderen. De medewerkers van het zwembad waar haar zoon John op dat moment aan het zwemmen is, hebben ook zin in de feestdis. Ze zetten alvast de pomp aan om het water te verversen. John wordt, samen met zijn vriend Mark, naar de bodem gezogen. Een uur later staat de huisarts aan Dolores’ deur met verschrikkelijk nieuws.

Je stappen op twaalf treden, Dolores Thijs, Uitgeverij Marmer

Sophie%20Daull%20-%20Mijn%20gevlogen%20kind

De dood van haar zestienjarige dochter, na een plotse en hevige griepaanval, dwingt Sophie Daull aan de schrijftafel. Mijn gevlogen kind is een ode aan haar dochter, maar ook een rauwe neerslag van pijn, onbegrip en heel veel leegte. Actrice Sophie Daull kreeg voor haar boek de prijs van beste debuut 2015.

Mijn gevlogen kind, Sophie Daull, Uitgeverij Xander

 

In Tonio gaat A.F.Th. van der Heijden op zoek naar antwoorden op de vragen rond de plotse dood van zijn zoon. Wat gebeurde er in de uren voorafgegaan aan het tragische ongeluk? Wie is de mysterieuze Jenny die een grote rol speelde in Tonio’s leven? En vooral: waarom, waarom, waarom?

Tonio, A.F.Th. van der Heijden, De Bezige Bij.

PS: Voor onze recensiewedstrijd eerder dit jaar ontvingen we twee besprekingen van Tonio.