Column

Columnwedstrijd 2019

Wanhoop niet langer. Er is weer een bestemming voor jullie grappige anekdotes en fijnzinnige bespiegelingen: vandaag schiet de vijfde (!) editie van de This Is How We Read Columnwedstrijd uit de startblokken!

Schrijf je zinnen die dansen op het ritme van een drumsolo? Ben je niet bang voor een kleine overdrijving hier en een groot understatement daar? Ben je meedogenloos voor aandoenlijk artificiële alliteraties en hinkende metaforen? Zit je op een vulkaan van ergernis, of surf je op een tsunami van verontwaardiging? Ben je daas van blijdschap of voos van liefde voor je medemens?

Krop het niet op. Gooi het eruit. Giet het in een column en doe ons grinniken, huilen, dijenkletsen of net heel stil worden van ontroering.

De zes tot acht beste inzendingen serveren we in juli en augustus aan ons immer gretig lezerspubliek. Uit deze shortlist zal een bekende columnist de winnaar kiezen én op onze feestelijke prijsuitreiking in de bloemetjes zetten. Midden juni maken we ons Gastjurylid 2019 bekend. Wie treedt in de voetsporen van Valerie EyckmansJean-Paul MuldersKatrijn Van Bouwel en An Olaerts?

Hoe meedoen? Simpel. Dit zijn de spelregels:

Wat? Schrijf een column van ongeveer 500 woorden over een onderwerp naar keuze en mail die naar info@thisishowweread.be met als onderwerp ‘Column op Woensdag’.

Wie? Jong, oud, ervaren, onbesuisd, verlegen of al een grote naam? Wat voor type auteur je bent, maakt niet uit. Iedereen die in het Nederlands schrijft, mag een tekst insturen die niet eerder verscheen in print of online.

Deadline? Uit de columns die ons voor zaterdagmiddag 22 juni om 12u bereiken, kiezen we de shortlist.

Wie jureert? De This Is How We Read redactie nomineert de columns die in de loop van de zomer worden gepubliceerd op thisishowweread.be. Ons gastjurylid bepaalt de ultieme winnaar.

Waarom? Natuurlijk valt er iets te winnen. En dan hebben we het niet over de eer, het lezerspubliek en de welkome boost voor je schrijversego. De winnaar krijgt de prijs (een boekenpakket) overhandigd  op een feestelijke prijsuitreiking in een Belgische boekhandel. Je moet het verslag van de editie 2017 (met het legendarische Barbie-panelgesprek) of van editie 2018 maar bekijken om te weten dat je dat niet wil missen.

Inspiratie nodig? Hier lees je de gepubliceerde columns van de vorige edities!

Tips nodig? Gastjurylid An Olaerts to the rescue!

De eregalerij? In 2015 won Hilde Devoghel onze allereerste wedstrijd met Kampioen, in 2016 schoot Tyche Tjebbes de hoofdvogel af met Fruitfobisch en in 2017 zwichtten wij collectief voor Berry Black z’n Ode aan de Vrouw. Vorig jaar was het Christine Van den Brande (foto onder, in het midden achteraan) die ons verraste met de ontknoping van het tragische en dolkomische Vakantiepret met hond.

 

 

 

 

 

PS: Nog niet uitgeschreven na het insturen van je column? Check het overzicht van schrijfwedstrijden op Schrijven Online of  Creatief Schrijven!