Boekenbal

Boekenvent stript erop los

We voelen met je mee. Na de tips van Eveline en Barbara zeul je al loodzware zakken vol boeken door de boekenbeurs en terwijl de lumbago lonkt doen we daar meedogenloos nog een schepje bovenop. Huur voor een muntstuk een winkelkarretje in het dichtstbijzijnde warenhuis of schakel desnoods een lichte bestelwagen in, want vandaag gidsen we je naar de beste literaire strips. Tijd voor wat juweeltjes van de negende kunst.

 

green-manorGreen Manor, Vehlmann & Bodart, Blloan
De butler heeft het gedaan, ook in deze bundel Victoriaanse misdaadverhalen. Na zijn lange carrière in de Green Manor gentlemen’s club klapt hij uit de biecht. Want wat op het eerste zicht een stiff upper lip herenclubje lijkt, is in werkelijkheid een bende gajes die grossiert in geweld en moord. In zestien verhalen vertelt deze graphic novel de crapuleuze exploten van dit in tweed gehuld geboefte. Badend in de sfeer van gaslampen, Chesterfields en vestzakhorloges neemt Green Manor je mee naar de tijd van Jack The Ripper en Sherlock Holmes.  Een lust voor het oog ook, want dankzij de prachtige vormgeving lijkt de bundel een in leer gebonden boek uit dezelfde tijd. Hebbeding.
Striptip bij deze striptip? Scenarist Vehlmann maakte samen met Gazzotti en Ralph Meyer Een wolkenloze toekomst, een heerlijke strip over een dystopische toekomst die netjes in onze top vijf van de beste strips ooit figureert.

 

berlijnBerlijn – integraal, Marvano, Dargaud
Dit drieluik dompelt je onder in de geschiedenis van Berlijn, vanuit het perspectief van een Britse bommenwerperpiloot. In het eerste luik, dat zich afspeelt tijdens de oorlog, beleef je door zijn ogen de genadeloze raids op de stad en deel je in zijn tegenstrijdige gevoelens bij de gruwel beneden. In het tweede deel vliegt diezelfde piloot net na de oorlog bevoorrading naar het door Rusland omsingelde West-Berlijn, als deel van de legendarische luchtbrug naar Tempelhof. Samen met hem ervaar je de totale chaos in het geïsoleerde stadsdeel, waar de levens van de bewoners letterlijk aan een zijden draadje hangen. In het derde deel breit Marvano alle losse eindjes aan elkaar en schetst hij het lot van alle personages in het jaar 2000.
Meer Berlijnse oorlogsgeschiedenis? Irmina, de gelauwerde graphic novel van Barbara Yelin, beschrijft het levensverhaal van een Duitse vrouw die de oorlog uitzit in Berlijn, maar pas nadat ze van de liefde en de vrijheid heeft geproefd in Londen. Laat je exemplaar op 11 november op de boekenbeurs signeren.

 

pornhollywoodPornhollywood, Noël Simsolo & Dominique Hé, Glénat
Jim Jewsky draait pornofilms. In een schuur. Zijn cliënteel loopt vooral warm voor zijn lookalikes van Mae West en andere Hollywoodsterren uit de jaren dertig, het tijdsgewricht waarin deze strip-noir zich afspeelt. Dichter dan dat raakt Jim niet bij zijn ambitie om in de Hollywoodstudio’s zelf te regisseren. Totdat hij de gangsterbaas Baldoni ontmoet, die hem zijn eerste echte film bezorgt. Je laten helpen door misdadigers is nooit kosteloos en daar komt Jim gauw achter. Trouw aan het genre is dit een inktzwarte trip door het Los Angeles van de jaren dertig, een rauw verhaal vol bedrog en casual geweld.
Donkere tip bij deze donkere tip? Wij beleefden onlangs nog veel plezier met The High Window, meer miserie in LA door hard-boiled detective boegbeeld Raymond Chandler.

 

joe-saccoOnder Palestijnen, Joe Sacco, Xtra
Joe Sacco is een slasher bij uitstek. Er lopen niet veel journalisten rond die strips kunnen tekenen. Hij gebruikt zijn uitzonderlijk talent om een nieuw perspectief te brengen op de grote wereldconflicten. Onder Palestijnen is het relaas van de tijd die hij tussen 1991 en 1992 doorbracht in de Palestijnse Bezette Gebieden. Hij baseert het verhaal op meer dan honderd interviews met gewone Palestijnen zodat Onder Palestijnen een heel persoonlijke kijk werd, in tegenstelling tot de routine horror die het journaal brengt. En de man kan tekenen. Elk plaatje is een klein kunstwerk met levensgetrouwe portretten van echte mensen, met gedetailleerde achtergronden en dat alles uitgevoerd in strak zwartwit. Een dijk van een journalistieke graphic novel.
Meer van dattum? Check onze post over de graphic novel over Gavrilo Princip, de man die WOI ontketende.

 

de-man-van-nuDe man van nu, Kim Duchateau  & Hanco Kolk, De Harmonie
Stel je voor. Terwijl je dit leest, zit er een onzichtbare man naast je. Hij is onzichtbaar omdat hij zo snel leeft dat we hem niet meer kunnen zien. In de tijd die je nodig hebt om deze zin te lezen, zijn voor hem hele generaties verstreken. Voor hem ben je een standbeeld. Dit is het uitgangspunt van De man van nu, maar met een kleine complicatie: de man in de snelle wereld is verliefd op een vrouw in de trage wereld. Een liefde onmogelijker dan die van Romeo en Julia- die konden tenminste nog wat kletsen bij het balkon- maar daarom niet minder puur. Een verhaal in twee tijden vraagt om twee tekenaars: Kim Duchateau staat in voor de man in de snelle tijd, Hanco Kolk voor de vrouw in trage tijd. Hun twee stijlen vermengen zich naadloos in hetzelfde plaatje, met een prachtig resultaat. Aanrader!
Sciencefictiontip? Het idee van trage en snelle tijd in hetzelfde universum bestaat al sinds 1901, toen de geheel uit literaire respectabiliteit opgetrokken HG Wells het gebruikte in The New Accelerator, een verhaal dat je hier online kan lezen.