Echt (n)iets voor,  Reizen,  Uitgelezen

Balkanboeken

Vorige week verlekkerde Thisishowweread je met een blogpost rond literair Slovenië. Vandaag speel ik graag even Thisiswhatweread. In Slovenië. Vijf balkanboeken die je absoluut in je koffer of op je e-reader moet zwieren.

gavrilo

Gavrilo Princip, Henrik Rehr, Blloan, Ballon Media

Duistere tijden vragen om een duistere graphic novel. Deens striptekenaar Henrik Rehr imponeert met zijn donkere biografie van Gavrilo Princip, de Servische zelfmoordterrorist die Aartshertog Franz-Ferdinand vermoordde in Sarajevo. En daarbij een kettingreactie op gang bracht die in de Eerste Wereldoorlog uitmondde. Rehr schetst de historische en persoonlijke achtergrond voor deze moord. Princip is het product van zijn tijd: een mix van een sterke aanhang naar het opkomende nationalisme, een afkeer van hebberige supermachten en een arme jeugd in de onderdrukte Balkan. Met een overwegend zwart en grijs kleurpalet hertekent dit boek het startschot van een onafwendbare catastrofe.

flisar

Mijn vaders dromen, Evald Flisar, Querido

Adam is veertien en heeft het hoe langer hoe moeilijker om droom en werkelijkheid uit elkaar te houden. Dat is een probleem, want zijn dromen bestaan grotendeels uit seksscènes waarin zijn vader figureert. Samen met de vijftienjarige Eva. Adams vader is een gerespecteerde dorpsarts en een held in de ogen van Adam, ook al is hij een botte klootzak in de buurt van zijn vrouw en kind. Gelukkig kan Adam zijn hart luchten bij zijn broertje Abortus, die in zijn vaders geheime kelder op sterk water staat. Vreemd, zeg je? Dat is niets vergeleken met de waarheid, die stukje bij beetje door de dromen heen naar de oppervlakte komt. Een psychologische rollercoaster van Slovenië’s meest bekroonde schrijver.

9789027466358

Balkanschimmen, Robert D. Kaplan, Spectrum

Balkanschimmen vormt een reisverslag met getuigenissen en portretten van prominente figuren, opgetekend door journalist Robert Kaplan. Hij reisde eind jaren tachtig door de Balkan en voelde dat de bom op ontploffen stond. Hij beschrijft het etnische kruitvat dat hij aantrof en voorspelt een grote tragedie. Het boek was eerst geen succes, maar op het moment dat Joegoslavië in 1991 uit elkaar spat en zijn woorden profetisch blijken, wordt zelfs president Clinton met Balkanschimmen onder de arm gespot.

9789022574904

De engel van Sarajevo, Franco Di Mare, Boekerij

Marco, Italiaans oorlogsjournalist, zegt begin jaren ’90 een gevaarlijke opdracht toe om enkele weken lang reportages te gaan maken in Sarajevo. De stad wordt omsingeld door Servische milities en sluipschutters, bommen en granaten zijn er schering en inslag. Als een bom inslaat op een weeshuis, spoeden Marco en zijn camerman zich naar de plaats van het onheil. Op de kamer waar baby’s per drie in een bedje gepropt liggen, houdt de blik en de greep van een tien maanden oude baby Marco dagen en wekenlang bezig. Hij wil de baby redden uit de hel van Sarajevo, maar een oorlogskind adopteren en het land uit krijgen is makkelijker bedacht dan gedaan. Een meeslepend verhaal dat in hoog tempo op de lezer wordt afgevuurd.

 

P.S.: coming soon, in januari, de nieuwe roman van Marica Brodozic, Kersenhout en oude gevoelens, bij uitgeverij De Geus. Aanrader!