Echt (n)iets voor,  This Is How We Read

Boekgeboorte

Je hebt doorzetters, je hebt volharders, je hebt aanhouders die winnen… en dan heb je Isabel De Wit. Ze is de enige schrijver in de geschiedenis van onze columnwedstrijd die niet één, niet twee, maar drie keer werd genomineerd. Ze is de vrouw die investeerde in eigen talent en zichzelf een Griekse schrijfretraite gunde. Waarop het lot (ja, voor goden moet je in Griekenland zijn…) haar ultieme wens vervulde. In deze gastpost vertelt Isabel over haar eerste boek.

Hoi, ik ben Isabel De Wit, 32 lentes jong en management assistant in hart, copywriter in nieren. Vorige maand zag ik mijn droom in vervulling gaan: de geboorte van mijn eerste boek, uitgegeven bij de informatief-wetenschappelijke uitgeverij Gompel & Svacina. ‘Management assistant? Superheld van het bedrijf!’ belooft jou een gulle blik achter de schermen van dit beroep. Want weet jij wat een assistant (allemaal) doet?

  1. “Gij zult op uw gevoel afgaan”

Ik ontdekte het tijdens een magische schrijfretraite op het Griekse eiland Limnisa: “I’ll see it when I believe it”. Durf je gevoel te volgen. Uiteindelijk komt die boekendroom wel uit. Negeer de doemscenario’s in je hoofd en dat duiveltje op je schouder.

Als je alles in vraagt stelt en na elke motiverende zin “Ja, maar” zegt, onderneem je niets meer. En dan komt dat boek er nooit.

Het idee van mijn ‘management assistants boek’ zat op de schrijfretraite nog in embryonale fase, maar intussen heb ik de geboortepremie en het eerste kindergeld ontvangen. Het boek gaat binnenkort naar de crèche. Ik wil maar zeggen: tussen dromen en doen zitten maar een paar letters verschil. En de weg is geplaveid met bloed, zweet en tranen (net als een échte zwangerschap en bevalling) maar zodra je die boekbaby voor de eerste keer in je armen houdt, is die pijn snel vergeten. Aan die bikinibody wordt nog gewerkt en de resultaten van die wonderlijke anti-striemencrème laten nog even op zich wachten.

2. “Gij zult in uzelf geloven”

Dat zelfvertrouwen moet je niet bij anderen gaan zoeken. Je volgt je buikgevoel en zweert bij de mantra “Fake it till you make it”. Je zal jezelf als debutant-auteur ook een stukje moeten verkopen. Tijdens de ‘pitch’ bij de potentiële uitgeverij. Bij de pers. Op je social media kanalen.

Als jij al niet in je boek gelooft, en dus in jezelf, hoe wil je dan dat anderen dat doen? Authenticiteit, daar gaat het om.

3. “Gij zult bijleren, gij strever”

Je kan dan wel expertise hebben over het onderwerp van jouw (non-)fictie manuscript maar hoe je een boek goed uitgeeft, hoe je jezelf en het boek in de markt zet, dat zijn allemaal vragen waar jij nog geen antwoord op hebt. Omring je dus met vakkennisgoeroes.

Ik volgde bij onder andere Creatief Schrijven webinars en trainingen zoals ‘Wegwijs in uitgeeflandschap’ en ‘Dat boek verkoopt zichzelf niet’.

De combinatie van die gebundelde info en de interactie met andere toekomstige boekouders gaf me heel veel inzicht en liet me sterker in mijn schrijversschoenen staan.

4. “Gij zult uw boekendroom met Jan en alleman delen”

Een wijs magazineartikel leerde me dat als je echt voor een droom wil gaan, je deze ambitie tegen zoveel mogelijk personen moet uitspreken. Zij worden dan jouw supporters en cheerleaders, inclusief roze pompons. Ik sprak de boekendroom uit tegen vrienden, familie, collega’s, de leden van onze assistants netwerkclub ManAs, mijn kapper, schoonheidsspecialiste, … Elke keer dat je hen ziet, stellen ze de gevleugelde vraag: “Hoe is het met je boek?” Vanaf dan is er geen weg terug. Een goede stimulans om niet terug te krabbelen en dat helse duiveltje op je schouder de laan uit te sturen.

5. “Gij zult niet blijven schrappen”

Ook al staat schrijven synoniem voor schrappen, in de verdere fases houdt het op een bepaald moment op. De intense naleessessies waren voor mij echt heel moeilijke lessen in ‘loslaten’. Ik begon plots aan alles te twijfelen. Begrijpelijk als je mij kent, want ik denk over alles veel na. Ik twijfel zelfs over welke kleur ondergoed ik zal dragen. Ik heb al meer dan eens rondgelopen in een spijtslip.

Mijn ‘definitieve’ manuscript voor de uitgeverij? Daar heb ik nog wel wat in laten aanpassen.

De grijze haren van het redactieteam kunnen ervan getuigen. Voor boek twee ga ik van in het prille begin veel sneller knopen doorhakken.

6. “Gij zult even ontzwangeren”

En ja hoor, dé vraag die ik tot hiertoe het meest op m’n bord kreeg: “Komt er een tweede?” De navelstreng is nog niet doorgeknipt of hop, ‘de mensen’ vragen al naar kind nummer twee. En om op de vraag te antwoorden: graag. Maar niet vandaag. Of morgen.

7. “Gij zult goed voor uzelf zorgen en opletten voor de babyblues”

Het is een heel vreemd gevoel. De periode tussen de ‘goed voor druk’, de eerste weeën en de nageboorte. De naweeën. Je voelt je ‘leeg’ en twijfelt plots – nog meer dan anders dus – aan alles. Wees gerust: je vindt je moraal wel terug. Het is een hormonaal proces met hoogtes… en laagtes. Oh ja, die vraag krijg je ook veel: “Een zwart gat zeker, nu het boek er is?

Je hebt in je lichaam vele kleurrijke gaten maar na de geboorte zit zwart daar niet tussen.

8. “Gij noemt uzelf vanaf nu auteur”

Hangt ook samen met gebod nummer twee. Pas je cv aan. Verander de kopregel van je LinkedIn-pagina. Wees trots op die nieuwe titel. Je schreef immers een boek! Hoe fantastisch is dat! Zet jezelf in het rijtje van aimabele auteurs. Maak jezelf niet klein à la “Goh, ik schreef wel een boek maar ja ik ben geen BV of zo, het is ook gewoon mijn eerste boek.” Weet je hoe J.K. Rowling begonnen is? Zij had ook nooit gedacht zichzelf ooit ‘auteur’ te mogen noemen. Dus tover jouw debutant-onzekerheden weg!

9. “Gij zult andere auteurs stalken op LinkedIn, Facebook, Instagram, X,…”

Omring jezelf met andere auteurs, zeker in de aanloop naar jouw boekgeboorte. Volg hun verhalen. Kijk hoe zij de nakende geboorte op een creatieve manier in de spotlights zetten. ‘Watch and learn’. Hoe pakken zij hun communicatieplan aan?

10. “Muis er even tussenuit”

Dit gebod is een prio nummer één. Gun jezelf na die grote zwangerschap een pauze. Ik ging op mijn eentje op wellnessweekend en dat heeft me heel veel deugd gedaan. Daar had die kamer mét hemels bad zeker ook mee te maken! Zalig. Ik spendeerde veel tijd in de sauna maar ook in de relaxruimte met een boek in de hand en een cocktail in de andere. Ja, ik heb eindelijk nog eens een boek gelezen. En ik liet alles even los. Ook die vragen zoals “En, ben je al bezig aan een tweede?” Alhoewel… Ik nam voor de zekerheid een notitieblok mee en totaal onverwachts viel me een concept binnen voor het volgende boek. Wordt vervolgd…

‘Management assistant? Superheld van het bedrijf!’ is uitgegeven bij Gompel & Svacina. Bestelbaar bij de uitgeverij, in elke (online) boekhandel alsook bij Isabel zelf Een persoonlijk tekstje én een bladwijzer krijg je er dan met veel liefde bij. | € 28,50 – 216 pagina’s

PS: Gefeliciteerd, Isabel, met je eersteling. Wij wisten dat je het kon, maar het blijft fijn om je op de foto aan die signeertafel te zien stralen. We onderschrijven je tien geboden en noteren een nieuw woord: de spijtslip.