In de kijker

Wanted: 100 Leesgrage Leerkrachten

In het schooljaar 2024/25 staat de Jeugdboekenmaand in het teken van het thema Tijd. Maar waarom zouden we (voor)lezen in de klas beperken tot een bijzondere week of maand? Deze challenge zoekt 100 Leesgrage Leerkrachten die zich engageren om hun leerlingen in de loop van het schooljaar mee op reis te nemen door de héle wereldgeschiedenis. Natuurlijk zijn er leuke prijzen!

Voor wie? Ben jij een gemotiveerde leerkracht met een hart voor boeken en verhalen? Geef je les in (1) de derde graad van het basisonderwijs of (2) de eerste of tweede graad van studierichtingen met dubbele of arbeidsmarktgerichte finaliteit (doorstroom mag ook)? En smokkel je graag wat speelsheid, taalplezier én historisch bewustzijn in je lessen? Zoek dan niet verder: deze challenge is voor jou!

Wat gaan we doen? Het boek Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data bestaat uit precies 100 verhalen, die pittig verslag uitbrengen van een belangrijke persoon, plaats, gebeurtenis (…) uit het verleden. Geen stoffige toestanden, maar spannende en korte teksten die telkens ongeveer vijf minuten duren om voor (of samen) te lezen met je klas. Eén exemplaar van het boek en een portie goesting: meer heb je niet nodig om met je leerlingen op reis te vertrekken.

Een beetje concreter: Je leest elke dag één verhaal met je klas of maakt er wekelijks een klein half uur tijd voor. Je vertrekt in september bij het jaar min 4,6 miljard (het ontstaan van de aarde) en je arriveert in juni bij 2018 (Greta Thunberg spreekt op de klimaattop). Onderweg ontdekken je leerlingen nog 98 historische mijlpalen én beseffen ze (hopelijk) dat lezen gewoon leuk is. Deze challenge is er eentje zonder eindtoets, zonder saaie invulblaadjes en zonder huiswerk. Puur leesplezier!

Krijg je hulp als leerkracht? Natuurlijk! Wie meedoet, krijgt toegang tot mooi vormgegeven, speels (en gratis) klasmateriaal. Zoals een grote afvinkkaart met 100 vakjes, zodat leerlingen kunnen bijhouden aan welke halte jullie zitten op de tijdreis. Je bent welkom op het inspirerende kick-off event op 23 mei in Leuven (ook gratis – wel even inschrijven). Er is een Facebookgroep om contact te houden en ervaringen uit te wisselen met andere, deelnemende leerkrachten. En je maakt kans op een mooie prijzenpot.

Wat valt er te winnen? Elke klas die zich opgeeft voor de challenge én in de loop van het schooljaar minstens één keer laat zien op social media dat ze de (lees)reis ter harte neemt, dingt mee naar de prijzenpot. Wat voor lekkers daarin zit, onthullen we op 23 mei – en later ook op deze blog. Maar dat het de moeite is, kunnen we al zeggen. Ook voor de nodige media-aandacht wordt gezorgd.

Maar de echte winst? Die is natuurlijk dat je met deze challenge een vaste plek reserveert in je klasroutine voor (voor)lezen; dat het spel- en reiselement ook minder leesgrage leerlingen zal prikkelen en dat je dus stiekem werkt aan hun luister- en leesvaardigheid én algemene kennis… terwijl het voelt alsof jullie samen een stoere uitdaging aangaan. Is dat een win-win-win?!

Doe mee met de challenge! Schrijf je in met een eenvoudig mailtje naar info@thisishowweread.be (je krijgt altijd bevestiging) of kom naar de kick-off op 23 mei in Leuven.

Nog een zetje nodig? Lees een verhaal uit het boek als smaakmaker of enkele enthousiaste reviews van ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data’:

Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data is een geweldig boek om cadeau te doen aan leergierige en minder leergierige kinderen. Het is haast een geschiedenisencyclopedie waar je iedere dag een stukje in leest. Als je het uitgelezen hebt, heb je een hele wereld aan verhalen in je hoofd. De makers voelen de doelgroep treffend aan en zullen hiermee ook lezers aanspreken die geen grote lezers zijn: de weetjeslezers die door deze gevarieerde aantrekkelijke ‘100’ grote verhalen wel een encyclopedie weglezen!” – Lezersgoud

“Kleurrijk en fris, vol leuke en grappige illustraties! En de vele verhalen worden met een lekkere dosis humor verteld, wat mij heel erg aansprak en ik denk de jeugd (10+) ook zeker! Alles wordt echt heel erg leuk beschreven. Boeiende verhalen en anekdotes, en vervolgens leerzame weetjes.
Ik ben gewoon lekker aan het begin begonnen en heb het boek van voor naar achter verslonden. Het is best wel een lekkere dikkerd, maar daar had ik helemaal geen erg in, ik vloog erdoorheen! Echt een onwijs fijne tijdreis heb ik gemaakt! Af en toe met even een stop om op internet nog net even wat meer op te zoeken, want dat doet dit boek namelijk met je: nog méér willen weten! Het prikkelt enorm…” – Biebmiepje

“Barbara De Munnynck en Isabelle Geeraerts laten zien dat geschiedenis spannend, leuk en tof is” – Coole Suggesties

“De manier van schrijven vind ik heerlijk. Begrijpelijk, boeiend, beeldend, informatief en met humor zonder dat het afbreuk doet aan de correctheid van de feiten.” – Stoer Leesvoer 

“Dit boek moet in elke klas liggen” – Juf Maike