Echt (n)iets voor,  Uitgelezen

Proeven van jeugdliteratuur: De appelflop

Zin om je tanden in een heerlijk jeugdboek te zetten? Duik dan in het uiterst sappige ‘De Appelflop‘ van Gerlinde de Bruycker. Een smakelijk verhaal over een zoete oorlog tussen twee bakkersfamilies. De ene bakt al jaren appelflappen en zoete broodjes met de inwoners van Zoetendaal, de andere wil er de dessertenmarkt inpalmen met oliebollen. Het rustige dorp wordt het toneel van een uiterst krokante strijd.

Thisishowweread mag jullie alvast op een proeverTJE trakteren, kwestie van watertandend naar de betere boekhandel te rennen.

Er was eens

Er was eens een gezellig dorpje in het groen: Zoetendaal. Die naam was niet toevallig gekozen. De driehonderd inwo­ners noemden zichzelf echte zoetebekken. Elke Zoetendaler was vaste klant in de bakkerij van de familie Fla…

Ho, stop! Wacht even.
Er was eens?
Er was eens?

Nee, dit is geen sprookjesboek. Helemaal niet, zelfs! Weet je waarom?
Sprookjes eindigen altijd met En ze leefden nog lang en gelukkig.

Maar daar zijn we hier nog helemaal niet zo zeker van …

We zullen dus gewoon opnieuw beginnen, goed? Poging twee!

Er viel eens

Er viel eens een appelflap uit een machine. Die machine stond in een bakkerij. En die bakkerij stond dan weer in een gezellig dorpje in het groen: Zoetendaal. Die naam was niet toeval­ lig gekozen. De driehonderd inwoners noemden zichzelf echte zoetebekken. Elke Zoetendaler was vaste klant in de bakkerij van de familie Flaps.

Zelfs Immanus Pips, de deftige burgemeester van Zoeten­ daal, kon geen dag zonder zijn geliefde appelflap. Elke och­ tend wandelde hij bakkerij De Flaphap binnen. Op een doodgewone maandag ging dat ongeveer zo:

Tring Tring*

‘Goeiemorgen, morgen, goeiendag!’ zei Immanus Pips opge­wekt.

‘Dag meneer de burgemeester! Alles kits?’ vroeg Frits Flaps, de appelflappenbakker.

‘Alles keurig, Frits. Doe mij zoals gewoonlijk maar een ap­pelflap.’ De burgemeester keek opgetogen naar de gigantische machine achter de toonbank, de Flapkrak 2000. Die bakte de hele dag door verse appelflappen.

Gerlinde De Bruycker

Frits Flaps pakte de appelflap die net uit de Flapkrak 2000 was gevallen. Hij legde hem voorzichtig bij de andere appelflappen op de toonbank. ‘Voor jou maak ik een verse, meneer de burgemeester!’ Frits trok aan een ijzeren hendel en de bakmachine schoot krakend in beweging.

Benieuwd naar meer? Bestel De Appelflop dan snel via deze link.

De Appelflop, Gerlinde De Bruycker, Clavis, 18,95€, TWEEDE DRUK

Opgelet! Dit boek is half krokant en half vettig. Voor fijnproevers vanaf 10 jaar, die verzot zijn op zoet leesvoer.

P.s.: Wist je dat Gerlinde ook juwelen ontwerpt? Haar webshop is een aanrader.