Op locatie,  Reizen

Vijf bijzondere leesplekjes in Parijs

Ik voel me pas echt een deel van Parijs als ik met een boek op de metro zit. Gelukkig zijn er nog veel leukere leesplekjes te vinden in de Lichtstad. Wat dacht je van deze vijf?
Le Mini Palais: lezen in grandeur
In de gebouwen van Le Grand Palais, vlakbij de Champs- Elysées zit Le Mini Palais verborgen. Hier kan je lunchen, ’tea timen’ en aperitieven in de overdekte gaanderijen die dateren van de Wereldtentoonstelling in 1889. Tussen de zuilen door heb je er zicht op Le Petit Palais en zit je tussen de beau monde die nipt aan hun glaasje Chablis. Ik kon er met mijn ‘jus d’ananas’ een uurtje lezen in alle rust en waande me helemaal in de Belle Epoque. Volgens mij ook heel erg geschikt om indruk te maken op je date tijdens een romantisch weekendje Parijs.
Merci: Instagram proof lezen
Deze conceptstore met rode geit voor de deur is Instagram materiaal voor hipsters. In de sfeervolle winkel vind je een mooie selectie kledij, hebbedingen en interieurobjecten. En ja, in Parijs zijn ze altijd voor op de trends! Ik ben – nu ik eindelijk een vaatwasmachine heb – alvast helemaal fan van hun door de bentobox geïnspireerde ‘nouvelle table’.
Minder gekend is de Used Book Store van Merci. Hier kan je – met zicht op de binnentuin en de iconische wagen – een tweedehands boek uit de rekken halen en even op adem komen met koffie en Franse patisserie.
Salon du thé de la mosquée de Paris
Ik dacht ik even dat ik in Marokko zat toen ik op 1 mei de exotische tuin van de Grote Moskee van Parijs bezocht. Een blauwe hemel, tropische planten, kleurrijke tegels… én een fantastisch theesalon. In de pittoreske zeteltjes ontsnap je met een muntthee en mierzoet gebak aan de drukte van Parijs. Binnen kan je ook eten in het oriëntaalse salon en aan de wachtrij te zien, zijn de tajines een aanrader.
Les tanneurs de la Butte
La Butte aux cailles is zonder twijfel mijn nieuwe favoriete buurt in Parijs: niet-toeristisch, volkse marktjes, veel street-art (ik kocht dit boekje en nu zoek ik op iedere straathoek van Parijs naar de kunstwerken van Seth en Jef Aérosol) en artistieke cafés. Ik nam mijn ontbijt met mijn nieuwste aankoop uit Shakespeare & Company bij Les tanneurs de la Butte. Niet zeker of het de warme lentezon achter het raam was, of het gezelschap van al die lezende en schrijvende Parijzenaars, maar ik had daar wel een hele dag kunnen zitten.
De pleinen en parken van de locals
Ik mag zeker de honderden parken en pleintjes van Parijs niet vergeten. Nee, ik heb het dan niet over de Tuilerieën of de Jardin du Luxembourg, wel over de ontelbare parkjes waar de Parijzenaars hun hond en kinderen uitlaten en boekjes lezen op een bankje. Bij mijn favorieten: le Belvédère de Belleville met street-art van Seth, de tuinen van Catherine Labouré en Anne Frank én de mooie Place de la Contrescarpe waar je op de rand van de fontein kan smullen van de delicatessen die je in de Rue Mouffetard hebt gekocht.
PS. Nog meer leesplekjes in Parijs, en in Leuven.
PPS. Waar ik inspiratie haalde.