Op locatie

Lezen in Leuven

12 maart 2015, door

leaflet2

Wat is er leuker dan op zaterdagnamiddag ‘het stad’ in te trekken en je met een boekje en een koffie te settelen in een koffiebar. Ik trok afgelopen weekend naar Leuven en maakte van de gelegenheid gebruik om de studentenstad PRgewijs te bedelven onder This is how we read flyers.

Wat zijn de leukste Leuvense leesplekjes? Ik stelde de vraag op de Facebookgroep Leuven Leest en kreeg een hele reeks suggesties zoals de Kruidtuin, het Begijnhof, de Abdij van ’t Park en het kasteelpark van Arenberg. Nu was het afgelopen weekend wel terrasjesweer maar nog net niet zomers genoeg voor boeken in het park. Gelukkig kon ik op de volgende plekjes wel terecht:

 • Noir koffiebar, Naamsestraat 49: Deze trendy zaak zou de beste koffie van Leuven serveren. Ik test een lekkere ijsthee van citroenmelisse uit. De sfeer is los, de barista’s slaan graag een babbeltje. Opvallend is dat heel veel mensen hier alleen zitten, met een boek of de krant maar vooral toch achter hun Mac. Het is hier dan ook heerlijk rustig om te lezen.

noir4 noir3 noir2 noir

 • De Dry Coppen, Schrijnmakersstraat 11: In deze boekhandel kan je ook terecht voor een kop koffie aan een grote tafel boordevol tijdschriften of in één van de knusse zetels. De boeken zijn er met zorg geselecteerd en tussen de lezers spotte ik zaterdag ook Rudi Vranckx. Jammer sluit deze zaak binnenkort de boeken (letterlijk en figuurlijk).

drycoppen3 drycoppen2 drycoppen1

 • Bibliotheek Tweebronnen, Rijschoolstraat 4: Deze bibliotheek in het centrum van de stad heeft zijn eigen café en terras en ook in het bibgedeelte kan je je installeren met een boek in één van de vele fauteuils. De architectuur is licht en ruim, volgens de principes van architect Henry Van de Velde.

bib2 bib1

Andere leuke plekjes om te lezen zijn het café van Kunstencentrum Stuk, Café Entrepot aan de Vaart of koffiebar Onan. En wil je helemaal out of the box lezen, ga dan voor een boek met gin-tonic in De Baron of met pastis in Les Parisiennes.

Moet je eerst nog een boek kopen? Vergeet dan zeker deze mooie boekhandels niet.

 • Boekhandel Boekarest, Ladeuzeplein 12: De selectie in deze boekhandel kan je vergelijken met die van De Dry Coppen.  Kwalitatief en kleinschalig!
 • De Kleine Johannes en Duimelot, Tiensestraat 47: De place to be voor kinderboeken.
 • De Filoloog, Tiensestraat 6: In deze literaire outlet vind je ook heel veel literaire hebbedingen.

filo

 • Het Besloten Land, Parijsstraat 16 en Gobelijn, Mechelsestraat 35: Leuven telt maar liefst twee stripspeciaalzaken.

strip2 strip1

Niet van Leuven, maar wel op zoek naar een onafhankelijke boekenwinkel?! Kijk dan even op Confituur. Deze site bundelt kwaliteitsvolle boekhandels.

En wat zijn jouw favoriete leesadresjes?

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Kathleen 12 maart 2015 at 09:58

  Ik ga al eens graag neuzen tussen de tweedehands boeken van In ’t Profijtelijk Boeksken in de Diestestraat. Dat ligt toevallig ook op mijn weg naar het station, dus ik spring daar regelmatig eens binnen. Je vindt er recente tweedehands boeken aan een redelijke prijs, meer moet dat niet zijn voor mij. 😉

 • Reply Myriam 12 maart 2015 at 13:31

  Hmmm, ik moet dringend eens naar Leuven gaan. Hoe doe jij dat met die flyers? Ik heb er ook , en soms vraag ik in een café of koffiebar of winkel of ik ze mag achterlaten. Dat is meestal geen probleem. Pak jij dat anders aan?

  • Katrien
   Reply Katrien 12 maart 2015 at 13:43

   Ik vraag het ook altijd even. We kiezen wel altijd plaatsen uit die gelinkt zijn aan boeken.

 • Reply Nadine Gregoor 12 maart 2015 at 20:09

  de bibliotheek bij YENN b&b in Leuven … ik nodig je graag uit ;0))
  Liefst op een voormiddag of gelijk wanneer in ’t weekend – tot binnenkort ?
  Groet en succes met je boekenblog over Leuven !

  Nadine

  • Katrien
   Reply Katrien 12 maart 2015 at 22:25

   Klinkt leuk. Dit weekend ben ik weg maar daarna bekijk ik zeker eens wanneer het past!

 • Reply ElsS 13 maart 2015 at 19:14

  In Leuven zou ik het niet weten, in Gent kan je me vooral vinden in het leescafe van de bibliotheek aan de Zuid. Wanneer dochterlief er een bijeenkomst heeft van de kinderboekenjury of meedoet aan een workshop van het curiezenuezevraagstaartenkabinet (voor nieuwsgierige aagjes van acht tot tien jaar), dan betekent dat voor mij een uur tot anderhalf uur met een boekje in een hoekje, met een latte in de hand. Zodra het warm genoeg is, is het er bovendien heerlijk toeven op het terras in het zonnetje.

 • Reply Lezen in Leuven « Leven in Leuven 15 maart 2015 at 21:19

  […] Dit artikel verscheen eerst op This is how we read. […]

 • Reply Kristien 31 juli 2015 at 09:42

  De Dry Coppen is ondertussen terug onder de naam Barbóék (zelfde straat maar enkele huizen verder) 🙂

  • Katrien
   Reply Katrien 31 juli 2015 at 10:52

   Dat klopt! Wij zijn ondertussen ook al in deze leuke nieuwe boekenbar geweest en schreven er dit artikel over: thisishowweread.be/barboek-sterk-in-boeken-straf-in-koffie/

  Leave a Reply