Uitgelezen

Bezoek-boeken voor België

Deze zomer hield ons gezin een thuisblijfvakantie – een staycation, zoals dat heet. Ook in eigen land kun je immers leuke activiteiten en uitstapjes plannen, vaak zelfs met korting. Hoewel mijn dochters nog jong zijn, wou ik een paar cultureel verantwoorde tripjes binnen smokkelen in ons programma vol speeltuinen, dierenparken en wandelbossen. Uiteraard had ik een boek als bondgenoot.

opmaak kaft def 2.indd

België, een beZOEKboek van Thaïs Vanderheyden (Borgerhoff & Lamberigts) wil kinderen warm maken voor de mooiste plekjes en de grootste beroemdheden van ons land. Van de Brugse reien tot de Limburgse fruitstreek en van schilder Jan Van Eyck tot Victor Horta aka ‘de architect van de spaghetti-stijl’… België, een beZOEKboek brengt jonge Belgen een dosis enthousiasme voor hun eigen land(genoten) bij.

Neem dat laatste maar heel letterlijk. Zo stelt het (zogenaamde) voorwoord van Koning Filip – door Vanderheyden getekend als een goedlachse krokodil met een pin van een frietzakje op zijn jasje:

“België is een heel bijzonder land met steden die soms wel duizend jaar oud zijn, met een wilde Noordzee, drukke wereldhavens, lange stranden, uitgestrekte boomgaarden, prachtige kastelen en besneeuwde heuvels.”

In mijn oren klinkt dat meer dan een tikje overdreven (vooral die ‘lange stranden’… onze complete kustlijn is ocharme 67 kilometer!). Maar als meisje van vijf fleurde Astrid meteen op bij het idee dat ‘haar’ land zo mooi is.

bezoekboek2bezoekboek1

België, een beZOEKboek is handig opgebouwd in twaalf hoofdstukken, die telkens met een stad (Oostende, Leuven, Namen…) of een streek (de kust, de Ardennen…) overeenkomen. Na een korte intro op kindermaat, volgt wat informatie over een beroemde Belg uit die regio plus een reeks zoekopdrachten. Centraal in elk hoofdstuk staat een grote zoekplaat, waarop kinderen naast de lokale beroemdheid (Dries Van Noten voor Antwerpen, Vesalius voor Leuven) en de belangrijkste bezienswaardigheden (resp. de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de brouwerij van Stella Artois) ook vaste figuren, zoals koning-krokodil Filip en een rode slang moeten zoeken.

Astrid vond dat zoeken super, maar als moeder had ik een beetje meer uitleg soms wel gewaardeerd. Op de zoekprent van Gent mogen lezertjes bijvoorbeeld op zoek naar Pierke Pierlala. Wie dat ook alweer is? Dat mag je als ouder zelf uitleggen…

Misschien geen gek idee, om dit boek in combo te lezen met het meer verhalende Een geschiedenis van België – voor nieuwsgierige kinderen en hun ouders van Benno Barnard en Geert Van Istendael (Atlas Contact).

BP6A3663ab

Ook grappig – de twee Belgische bezienswaardigheden die ik deze zomer absoluut met de kinderen wilde bezoeken (en heb bezocht)… zijn het Atomium en het vernieuwde, interactieve bezoekerscentrum (compleet met actiefilm met geureffecten) bij de Leeuw van Waterloo. Twee grote aanraders voor uitstapjes met kinderen. Geen van beide staat in het beZOEKboek!

BP6A3644eBP6A3617a

 

BP6A3636cBP6A3633d

Gelukkig konden we voor Waterloo terugvallen op een opa die net de tweedelige Nederlandstalige biografie over Napoleon door journalist Johan Op de Beeck (Manteau) had uitgelezen. In september brengt Op de Beeck bij uitgeverij Horizon een nieuw historisch werk uit, Het Verlies van België – de heroïsche strijd tussen de Nederlandse koning en de Belgische revolutionairen in 1830. Ik weet dus al wat ik onder de kerstboom leg. Veel te handig, zo’n opa slash historische gids!

PPS: Ugly Belgian Houses en Nationale Feestdag