Dat is de vraag

Ugly Belgian Houses

boekenblog ugly bh14

Zijn de huizen in België gemiddeld lelijker dan elders? Of: telt ons land meer lelijke huizen per 1000 inwoners dan de rest van de wereld?

Dat is de vraag die ongeveer elke Belg zich stelt na een vakantie in Spanje (die witte dorpen!), de VS (die uniforme suburbs!), Italië (paradijs van kalksteen!) of wherever. Na onze vakantie in Bari en Lecce heb ik de verzuchting alleszins gemaakt, ergens ter hoogte van Kampenhout: “Eigenlijk is het echt geen zicht, hé. Die hodge-podge van bouwstijlen in ons land.”

Hannes Coudenys, de man achter de populaire fotoblog Ugly Belgian Houses (meer dan 53.000 Facebook likes) heeft er zijn hobby van gemaakt: lelijke huizen spotten in Belgische gemeentes. Regelmatig gaat hij op ‘safari’:

Ik voel het meteen wanneer ik een goudmijn binnenrijd. Het begint met twee vrijstaande gedrochten en ik weet: hier is het gemeentebestuur laks geweest, let the safari begin.”

Coudenys fotografeert de toppers uit die “eindeloze parade van aandoenlijk naïeve, hilarisch gewrongen of gewoon ouderwetse, spuuglelijke bouwsels” en zwiert ze met een lollig bijschrift op z’n blog.

Natuurlijk levert die aanpak Ugly Belgian Houses niet alleen vrienden en ‘likes’ op. Sommige architecten en eigenaars stuurden in het verleden linea recta een advocaat af op Hannes Coudenys. Daarom staat er op z’n website nu duidelijk vermeld dat je met één mailtje kunt vragen om de foto van jouw huis te laten verwijderen. Voor de publicatie in boekvorm Ugly Belgian Houses – don’t try this at home (Borgerhoff & Lamberigts) werd zelfs netjes toestemming gevraagd aan iedereen. Toch wel ontluisterend, vind ik:

van de 400 benaderde Belgen hadden er maar 50 voldoende zelfrelativering of humor om ‘ja’ te zeggen en hun huis te laten opnemen in Belgiës Architecturale Zwartboek.

Mijn drie favorieten uit het boek, met een weetje erbij:

 boekenblog ugly bh16

 Hier woont een tweeling. Echt waar.

boekenblog ugly bh13

Coudenys investeert veel tijd en moeite in z’n bijschriften. Toen hij pas begon met z’n blog was hij ongegeneerd grof en gebruikte hij veel ‘fucks’. Daar kreeg hij negatieve commentaar op van z’n internationale lezers. Tegenwoordig mikt hij meer op humor, zoals met deze Nintendo vergelijking.

boekenblog ugly bh15

 

In dit huis woont een leraar metselen. De brievenbus-slash-miniatuurwoning werd gemaakt door z’n leerlingen. Dat feit maakt dit zo foute concept weer bijna goed, nee?

Vinden jullie de architectuur in België lelijker dan elders?

Zou jullie huis in een boek met de titel ‘Ugly Belgian Houses’ mogen?  Of begrijpen jullie de beledigde eigenaars, die Hannes mailtjes sturen van het type: “Dear Mr. Ass Hole, als u enige rechtzaken wilt vermijden, zou ik u toch aanraden als de bliksem te maken dat ons huis van uw belachelijke site is”?

PS: Meer over fotografie: Jimmy Kets verklapt zijn werkwijze  en Deze mama fotografeert haar onverschrokken dochters

PPS: Meer over architectuur: Brutale Berlijnse Bouwsels