Op locatie, Uitgelezen

Parijs in boeken

14 april 2015, door

Paris is always a good idea. Maar wat doe je als je voor de vijfde, tiende of honderdste keer naar Parijs gaat?  Even rondsnuffelen in enkele leuke boeken over Parijs voor inspiratie.

come with me to paris

Come with me to Paris, Gloria Fowler & Min Heo, Ammo, 56 p

Dit mooie prentenboek voor kinderen neemt je niet alleen mee naar de toeristische highlights als de Eiffeltoren of de Arc de Triomphe, maar ook langs Berthillon, het beste ijssalon van Parijs in de buurt van de Notre Dame of naar Paris Plage. Met dit kleurrijke en charmante boek maak je je kleuter gegarandeerd laaiend enthousiast over een bezoek aan de Lichtstad.

Je t’aims my dear one,

and je t’aime to paree.

parijs alles wat je altijd al wilde weten

Parijs, alles wat je altijd al wilde wetenKlay Lamprell, Lannoo, 96 p

Deze Lonely Planet reisgids werd geschreven op maat van kinderen en belooft hen een Parijs te laten zien ‘waar je ouders waarschijnlijk niets van weten’. Op een heel bevattelijke manier wordt de ‘axe historique’ gelinkt aan de geschiedenis van de stad, leer je hoe de slinger van Foucault in het Panthéon het eerste bewijs leverde voor de draaiing van de aarde en worden de bouwvoorschriften van Haussmann stap voor stap ontleed. Drie fun facts die ik nog niet kende:

  • Parijs is een hondenparadijs. Eén op de zes Parijzenaars heeft een hond. Honden mogen gratis mee op trein en bus als ze in een tas zitten en het poepsjieke Hôtel de Crillon heeft een ‘Dog de Crillon’ programma met manden op maat en heerlijke hondenhapjes.
  • De oevers van de Seine zijn werelderfgoed. Maar hoe weet je of ze gaan overstromen? Bekijk het standbeeld van de Zoeaaf aan de Pont de l’Alma. Als de soldaat met zijn voeten in het water staat, moeten de wandelpaden aan de rivierkade dicht.
  • Wist je hoe de smalste straat van Parijs, la Rue du Chat-qui-Pêche aan haar naam kwam. Deze straat ligt vlakbij de Seine en bij overstromingen liepen de kelders van de huizen in deze straat onder water. Een slimme kat ging vis vangen in de kelders en zo kreeg de straat haar naam.

parijs 3 2 1

3, 2, 1… Action! Parijs, Barbara Boespflug & Beatrice Billon, Lannoo, 220p

Dit boek laat je kennismaken met het Parijs van het witte doek. Per buurt vind je tientallen culinaire en culturele adresjes waar films werden opgenomen. Op mijn bucket list:

  • een etentje in de Parijse bistro Paul (15, Place Dauphine) op l’Ile de la cité waar één van de meest romantische scènes uit Woody Allens Midnight in Paris werd opgenomen.Bekijk zeker ook eens de trailer van de film voor enkele fantastische shots van Parijs.

  • boodschappen doen in Au marché de la butte (56, rue des Trois-Frères) op Montmartre. In deze mythische groentewinkel met tuinkabouters aan de ingang beledigde Amélie Poulain kruidenier Monsieur Collignon. Als je toch in Montmartre bent, loop dan zeker ook langs in Café des 2 moulins waar Amélie opdiende.

  • een chocola à l’ancienne drinken in Les deux magots waar het emotionele gesprek tussen Driss en Philippe in Les Intouchables plaatsvond. De opnames zouden eindeloos hebben geduurd wat ervoor zorgde dat acteur Omar Sy een overdosis kip binnenkreeg.

GetAttachment.aspx

Het andere Parijs, Krista Bracke, Epo, 156p

Dit boek kwam tot stand voor het Radio 1-programma Brood en spelen en bevat originele suggesties van luisteraars voor een citytrip naar Parijs: de wijngaard van Montmartre, café chantant Au limonaire,  tango dansen aan Square Tino Rossi en het Parc des Buttes Chaumont van waaruit je een prachtig zicht hebt op de stad. Wist je trouwens dat er ook een meridiaan doorheen Parijs loopt en dat je de riolen van Parijs kan bezoeken?! Voor iedereen die al vaker in Parijs is geweest en wel toe is aan iets nieuws!

Heb jij nog originele tips voor Parijs? Post ze hieronder!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Myriam 14 april 2015 at 19:48

    Zalige tips. Wat jammer dat ik dit niet een paar weken vroeger te lezen kreeg. Toen zijn we zelf naar Parijs geweest. En hebben we de buurt Le Marais ontdekt, met Place des Vosges. Héél mooi, maar waarschijnlijk niet echt origineel.

  • Reply Isabelle Rossaert 14 mei 2015 at 12:57

    Als Parijsliefhebster en schrijfster is het moeilijk niet op dit blogje te reageren. Ik zelf reis graag met literatuur in de hand. Voor Parijs is er heel wat literair moois beschikbaar natuurlijk. Patrick Modiano bijvoorbeeld staat ergens hoog in mijn to read-lijstje, maar heb ik dus nog niet gelezen. Boeken die mijn bezoeken aan Parijs wel al kleuren zijn, in compleet willekeurige volgorde (en niet exhaustief):
    A moveable feast van Ernest Hemingway, waarin Hemingway terugkijkt op zijn eerste schitterende armeluisjaren als schrijver in Parijs. Een feest voor de (nostalgische) Parijsliefhebber én voor iedere schrijver.
    Kreeftskeerkring van Henry Miller: ook deze schrijver zette zijn eerste stappen in de literatuur terwijl hij honger leed in Parijs en passant in weinig flatterende bewoordingen vrouwen aan zijn, euh, pen reeg.
    Henry en June en de andere dagboeken van Anaïs Nin. De minnares van Henry Miller, de psychoanalyticus Otto Rank et beaucoup d’autres, maakt van haar neuroses prachtige literatuur op een achtergrond van het frivole Parijs van de jaren dertig van vorige eeuw.
    La Vie sexuelle de Catherine M. van Catherine Millet, de laat twintigste-eeuwse Anaïs Nin zou je haar kunnen noemen, beschrijft zeer precies én literair de vele posities, combinaties en plekken waarin de auteur in Parijs de liefde bedrijft met zowat elke man (of groep mannen) waarop ze haar blik laat vallen.
    De hemel boven Parijs, het debuut van Bregje Hofstede, waarin een universiteitsprofessor geïntrigeerd geraakt door een van zijn studentes. Bregje studeerde zelf een poos in Parijs en geeft je een inkijkje in het reilen en zeilen in de academische milieu’s. Een bezoek aan Lafayette wordt nooit meer hetzelfde na het lezen van deze roman.
    Stadsliefde, scènes in Parijs is het boek waarin libris-literatuurprijswinnaar Adriaan van Dis in 2011 zijn minder vleselijke, maar daarom niet minder mooi geschreven liefde aan Parijs verklaart. Van Dis deed waar velen enkel van dromen : hij woonde in Parijs en schreef erover. Over de kruidenierster in zijn straat, de clochard aan zijn voordeur en de koudste manier om zelfmoord te plegen in de lichtstad.
    Dat boek stak in mijn handbagage toen ik zelf een piepklein kamertje in Parijs huurde om inspiratie op te doen voor- en te werken aan mijn roman Dat is wat ik bemin, die zich deels in de Luberon, deels in Parijs afspeelt. Het is nog wachten tot augustus voor het boek in de boekhandels ligt . Meer info: http://www.uitgeverijcossee.nl of http://www.isabellerossaert.wordpress.com

    • Katrien
      Reply Katrien 14 mei 2015 at 13:25

      Hey Isabelle, bedankt voor de vele goede tips. Modiano moet ik ook dringend eens lezen en De hemel boven Parijs zet ik zeker op mijn leeslijstje. Volgende keer gaat er zeker één van deze boeken in de koffer. Ik hou de verschijning van Dat is wat ik bemin zeker in de gaten!

      • Reply Joris 14 mei 2015 at 14:38

        Recent Modiano gelezen – een beetje saai eerlijk gezegd. Veel beter: Houellebecq, de Kaart en het Gebied.

  • Reply Naar Parijs met een boek in de hand | Isabelle Rossaert 23 juni 2015 at 15:26

    […] dames van This how we read brachten me op een ideetje: ze blogden een reeksje boeken over Parijs bij elkaar. Als Parijsliefhebster en schrijfster was het moeilijk niet op dit blogje te reageren. Ik zelf reis […]

  • Leave a Reply