Op locatie

Antwerpen boekenstad: the sequel

In december spreken de boekenknecht en ik af in Antwerpen voor de sequel van ons zomers literair bezoekje aan de boekenstad. Deel 1 staat hoog gerangschikt op het lijstje van mijn favoriete uitjes van 2015. Dus de verwachtingen zijn hooggespannen.

We ontmoeten elkaar in de schaduw van de kathedraal, lunchen met soep en quiche in het piepkleine en gezellige Simply Emily op het Conscienceplein en spotten tevens de stripmuur van de ‘man die zijn volk leerde lezen’.

IMG_9315 IMG_9322

De eerste literaire halte is de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, gelegen achter het gelijknamige standbeeld op het gelijknamige plein. Deze bewaarbibliotheek telt maar liefst 1,5 miljoen werken die allemaal op te vragen en te consulteren zijn. Wij trekken onze stoute schoenen aan en vragen of we for the sake of the blog de historische Notthebohmzaal mogen zien, één van de mooiste bibliotheekruimtes van het land. En ja, This Is How We Read blijkt de ‘sesam open u’-formule voor bibliotheekdeuren die voor het gewone publiek enkel bij speciale evenementen (zoals het Antwerpse Das Mag festival) of rondleidingen worden geopend. Terwijl ik de boekenknecht smachtend zie denken ‘is dit nu het leven van een boekenmeisje’, treden we de majestueuze zaal binnen.

IMG_9326

Toegegeven, studeren in Leuven zorgt voor gewenning qua impressionante bibliotheken, maar deze zaal – met de hemel- en aardglobe van Blaeu en de Egyptische kast (zie foto) ademt zoveel geschiedenis uit dat ik er even stil van word. An Renard, de directeur en Leni Albertyn, de communicatieverantwoordelijke van de bibliotheek komen er bij. Deze twee dames zijn heel erg gepassioneerd door ‘hun’ bibliotheek en nemen ons mee op sleeptouw.

Wist jij bijvoorbeeld dat:

  • de oprichters van de Antwerpse zoo op basis van de info in de Egyptische kast het olifantenpaviljoen hebben versierd met hiërogliefen?
  • de Nottebohmzaal fungeerde als televisieset voor de Sinterklaasfilm Ay Ramon?
  • je op de website www.flandrica.be heel wat werken uit deze en andere erfgoed bibliotheken online kan inkijken?
  • de vloer van het boekenmagazijn 1m dik is omwille van het hoog soortelijk gewicht van boeken?

Zwaar onder de indruk volg ik de boekenknecht naar het kunstenaarscafé Witzli-Poetzli, een authentiek stukje Antwerpen onder de kathedraal. ‘Beter dan dit wordt het niet hoor,’ hoor ik de boekenknecht nog mompelen voor ik mijn thee naar binnen slurp.

‘Laat het ons toch maar proberen’, denk ik en we stappen even binnen in het Letterenhuis, dat een chronologisch overzicht biedt van de Vlaamse letteren. Ons blitzbezoek doet oneer aan het museum (lees: ik kom terug) maar ik was toch bijzonder geïntrigeerd door

  • het manuscript van De Kapellekensbaan van ‘Boontje’

IMG_9359

  • Hugo Claus’ ganzenbord van België

IMG_9360

  • de attributen uit de slachterij van De slagerszoon met een brilletje.

IMG_9363

Heel toevallig blijkt het Letterenhuis ook nog eens vlakbij koffiebar Normo te zijn gelegen, voor ons getipt als de beste koffiebar van Antwerpen. De koffie wordt er live gebrand en iedereen lijkt er wel aan het schrijven of lezen te zijn!

IMG_9368 IMG_9377

Met een shot cafeïne stappen we nog even de mooiste boekenwinkel van ’t Stad, De Groene Waterman binnen, alvorens we aperitieven in de Pasta-Hippo-Vino, een vaste waarde in Antwerpse boekenuitjes!

Een perfecte literaire dag in het hart van de ‘sinjorenstad’!