Op locatie

A perfect day in … Antwerpen boekenstad

Tijdens mijn zomerse staycation ging ik een dagje naar Antwerpen. Ik sprak af voor de lunch in Zwazo in de theaterbuurt. Denk verse vruchtensappen met namen als Foeraap, vintage en quinoa en je weet dat je hiermee bij mij gaat scoren. Maar mijn gezelschap bleek nog meer wilde plannen te hebben waardoor ik zonder verpinken de Meir links liet liggen.

photo-18

Eerste halte was The school of life, met alle gevolgen vandien. Bijna was ik zelfs gebleven die namiddag. Maar gelukkig deed de belofte aan stripmuren met de Kathedraal op de achtergrond me verder gaan.

photo-17 photo-16

Het Antwerpse Zuid loopt vol met hipsters en het hipster boekenwalhalla is ongetwijfeld Buchbar van actrice Kim Hertogs. Ik koop er een hipster schrift met dito elastiek, zie een uitstekend boekenassortiment en voel me omsingeld door tientallen Macbooks. Met dat laatste is niets mis, maar voor een koffie is deze plaats te cool.

photo-19

Pauzeren doen we dan maar met homemade citroenlimonade in de zuurstokkleurige Wasbar waar de wasmachines namen hebben en waar je bij een herlaadbeurt van je waspas voor 50 euro een Eskimo slip krijgt.

photo-20

Het literaire hoogtepunt van de namiddag beleef ik in stripwinkel TseTse. Het gezellige interieur zit daar zeker voor iets tussen maar de passie waarmee eigenaar Tim Roels over strips praat, is wel erg aanstekelijk. Hij geeft ons nog drie tips mee:

  1. De dagelijkse worsteling, Manu Larcelet (Oog & Blik): “Ik heb de strip drie keer moeten lezen, voor ik een klik voelde maar dit is een schitterende strip over een fotograaf die alles in twijfel trekt en zich afvraagt waar hij mee bezig is.”
  2. De reportages van Joe Sacco (Oog & Blik): “Joe Sacco deed me beseffen dat er ook strips voor volwassenen zijn. In zijn strips beoefent hij een nieuwe vorm van journalistiek en schrijft hij over de burgeroorlog in Joegoslavië of over de Palestijnen. Heel vernieuwend.”
  3. De smaak van chloor, Bastien Vivès (Casterman): “Deze bijna tekstloze strip over een vrouw in een zwembad lijkt op het eerste zicht misschien eentonig maar is enorm suggestief en sfeervol. De strips van Bastien Vivès zijn dan ook allesbehalve klassiek. Hij denkt echt na hoe hij op een andere manier een verhaal kan vertellen. Ook Pauline en In mijn ogen zijn aanraders.”

photo-21

Alvorens we aan het aperitief beginnen, moet er nog even gepasseerd worden aan de citatenroute van Elsschot waar we zo terloops nog even Jan Mulder kunnen spotten. No need to say dat ik lichtjes extatisch ben over de dag bij het bord zwarte pasta met carpaccio in Pasta-Hippo-Vino. Een antidote voor zoveel culturo-zijn vinden we in een bruin caféetje in de Seefhoek waar we deze perfect day afsluiten.

photo-23

 

PS: de leukste leesplekjes in Leuven

PPS: tips voor een staycation met kinderen