Echt (n)iets voor

De 7 boeken van An Lemmens

Ze begon haar carrière als TMF-veejay en presenteerde ettelijke edities van ‘So You Think You Can Dance’ en ‘The Voice Van Vlaanderen’. Maar An Lemmens houdt net zoveel van literatuur als van muziek: ‘Dieren, muziek en boeken zijn mijn drie grote passies. In mijn zetel met een boek en de hond erbij? Dan ben ik compleet gelukkig.’

Toen An Lemmens tien jaar was, geloofde ze dat ze Joods bloed had. Want haar ouders hadden donker haar en donkere ogen. En kleine An had net het dagboek van Anne Frank gelezen: “Van dat boek heb ik echt nachtmerries gehad. Ik wou thuis een schuilkelder inrichten en voedsel hamsteren. Vandaag ben ik nog altijd enorm geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. Ik lees graag non-fictie en ik lees graag in bed. Met als gevolg dat ik de laatste tijd regelmatig boven mijn boeken in slaap val…. Als ik een boek kies, laat ik me sterk leiden door de cover en de titel. Ik lees niet altijd de achterflap, want ik haat het als die teveel verklapt.”

Zeven titels die indruk maakten op Lemmens:

ANNE FRANK – HET ACHTERHUIS – Als kind heb ik de hele plaatselijke jeugdbibliotheek uitgelezen. Na een tijdje konden ze niet anders dan mij titels uit de volwassenenafdeling laten kiezen… Maar geen enkel jeugdboek maakte zoveel indruk als het dagboek van Anne Frank.

DELPHINE DE VIGANNIETS WEERSTAAT DE NACHT Op de cover staat een mooie, rokende vrouw met een eenzame uitstraling. Het is de moeder van de schrijfster en het boek ontleedt hun relatie. De laatste pagina’s deden me huilen. De Vigan stelt interessante vragen: Wat is familie? Hoe ga je om met je ouders als je volwassen wordt?

WALLY LAMB – WALVISMUZIEK – Frappant dat een man zo raak kan schrijven over een vrouw die altijd de foute keuzes maakt. Lamb weet typisch vrouwelijke, ongezonde obsessies heel goed weer te geven. Als lezer verlies je geleidelijk je sympathie voor het hoofdpersonage. Iemand tipte mij dit boek: ‘Echt iets voor jou, An.’ En dat klopte.

ARTHUR JAPIN – DE OVERGAVE – Een Amerikaanse pioniersvrouw gaat op zoek naar haar kinderen, die door Indianen werden ontvoerd. De roman heeft een historische kern en dat maakt het voor mij extra aangrijpend. De vergeelde foto op de cover toont de vrouw die dit allemaal echt meemaakte.

MARKUS ZUSAK –DE BOEKENDIEF – Een soort sprookje voor volwassenen, tegen de achtergrond van de Jodenvervolging. Het gaat over een meisje dat overal boeken steelt en aan de hand van wat ze leest, zie je hoe haar leven zich ontvouwt. Ik geef dit boek vaak cadeau. Ik weet dat ik ermee scoor.

LAURENT BINET HIMMLERS HERSENEN HETEN HEYDRICH – Dit boek gaat over de moordaanslag op Reinhard Heydrich, de zogenaamde  ‘Beul van Praag’ en de rechterhand van SS-kopstuk Himmler. De schrijver reconstrueert die aanslag, maar geeft ook inkijk in zijn schrijfproces. Hij beschrijft uitgebreid hoe zijn boek tot stand komt.

KATHERINE DUNN – GEEK LOVE –  Een koppel eigenaars van een rondreizend circus probeert bewust kinderen met een afwijking te krijgen – hun eigen, unieke freakshow. Zo krijgen ze een waterjongen, een meisje met een staart, een telekinetisch kind… Het is een heel fantasierijk en goed geschreven boek. Johnny Depp kocht de filmrechten, ik hoop dat hij er ooit iets mee doet. De schrijfster is een lichtjes getikte dame, die ezels opvangt in een oude boerderij. Ik was zo blij toen ik dat ontdekte: een echte soulmate!

Dit stuk verscheen eerder – in 2014 – in ELLE België

PS: Ook Jolien Janzing houdt van Anne Frank (en Audrey Hepburn)

PPS: Boekentips van Klara-stem Cara of keukenprinses Pascale Naessens en tips voor een uurtje leesplezier