Echt (n)iets voor

Leestips van Cara van der Auwera

dolce far niente

Maandagochtend… en ik bevind me nog steeds in het Zuid-Italiaanse Bari met the husband. Zou dit het eerste tripje onder ons twee kunnen zijn sinds dat bewuste weekend? Anyway, terwijl ik nog even geniet van wat rust en dolce far niente, laat ik de boekentips van Klara-stem Cara van der Auwera op jullie los. Cara is een rasechte Italië-fan, dus we blijven in de sfeer.

Zeven titels die indruk maakten op Cara van der Auwera:

JELMER JEPSEN – VALLEN ALS HET HEET IS

‘Een heel fris debuut van een schrijver die graag mensen observeert. Ik houd daar ook van en voelde meteen een klik met de humor in dit boek. De verteller wordt op z’n 18e verlaten door z’n moeder en het is lang onduidelijk wat er aan de hand is met haar. Jepsen is sterk in het ontleden van familierelaties.’

GRIET OP DE BEECK – VELE HEMELS BOVEN DE ZEVENDE

‘Ik ken de schrijfster niet persoonlijk, maar ze fascineert me op basis van interviews met haar die ik hoorde. Ze durft heel persoonlijk zijn en dat voel je in haar boek. Dat verweeft verschillende verhaallijnen, maar je hebt toch het gevoel dat er één hoofdpersonage is: Eva, de wijze vrouw met wie iedereen wel een bepaalde relatie heeft.’

ERWIN MORTIER – DE SPIEGELINGEN

‘Ik moet het bejubelde Godenslaap nog lezen, maar koos eerst voor De Spiegelingen omdat de thematiek – familiebanden en de ontwikkeling van seksualiteit – me boeit. Bovendien vind ik het interessant om het boek te lezen dat een schrijver aflevert na een alom bejubeld topboek. Ik kan me voorstellen dat de druk om jezelf te overtreffen dan groot is.’

ILJA LEONARD PFEIJFFER – LA SUPERBA

‘Mijn liefde voor Italië gaat terug op de grote Italiaanse opera’s. Ook de mode is fantastisch. Het land geeft me altijd de indruk dat ik er goed zou aarden. Ik lees dus graag over het land en Pfeiffer heeft lang in Genua geleefd en pent zijn indrukken over de stad heel secuur neer. Zijn boek is een soort alternatieve reisgids, uiterst leesbaar en met veel liefde geschreven.’

CONNIE PALMEN – IM

‘Op mijn zestiende werd dit boek voor mij de standaard van hoe een vrouw moet liefhebben: passioneel, smachtend, tegelijkertijd groots en een beetje onderdanig. Palmen neemt alleen genoeg met de intense pieken en dalen van de liefde en ik herken dat wel. Ik wil ook alles uit een relatie halen. Palmen fascineert me sowieso. Ze heeft iets tweeslachtigs met haar extreme gevoeligheid en die harde, mannelijke kant.’

JOLIEN JANZING – GRAMMATICA VAN EEN OBSESSIE

‘Alweer een boek over een alles verterende liefde. Dit debuut sprong er voor mij uit door de bijzondere schrijfstijl. Ik heb net gehoord dat Janzings tweede boek, De Meester, verfilmd zal worden. Die film over de geheime liefde van Charlotte Brontë wil ik niet missen.’  

RICHARD GRAHAM – JOOST EN HET MONSTER

‘Mijn zus heeft net een baby gekregen en voor mijn eigen zoon voelt dat neefje haast als een broertje. Ik lees met hem nu Joost en het Monster, een prentenboek dat voor een kind herkenbaar uitlegt wat de komst van zo’n indringertje allemaal teweeg brengt. Ik vind het geweldig dat er grappige kinderboeken zijn die de wereld verduidelijken en gevoelens bespreekbaar maken.’

 

PS: Deze tips verschenen eerder in ELLE oktober 2014.