Echt (n)iets voor

Al een literair voornemen?

DSC06040

Yup, still January. Dat wil zeggen dat ik jullie nog steeds lastig mag vallen met lijstjes en goede voornemens. Die van ons zijn al in de oversized ‘sjakosj’, maar hoe zit het daar aan de andere kant van het scherm?

Geen paniek, hier een aantal hapklare of meer à la carte opties. En dan heb ik weer een blogpost voor deze week en jullie een literair leesvoornemen voor 2015. We gaan hier nog dikke vriendjes worden, you and me…

Kies een thema voor je leeslijst; de Romantiek, Zuid-Amerikaanse literatuur of eten bijvoorbeeld. Ernest Van der Kwast schreef het lekkere Mama Tandoori (over zijn Indiase mama) en het verleidelijke De ijsjesmakers (over euhm… ijsjesmakers). De smaak van droef en zoet van Aimee Bender en Truffels en Tandoori van Richard C. Morais smaken ook goed af.

Nood aan orde in de chaos dit jaar? Dan is een A tot Z lijst misschien een optie. Van Auster over Nooteboom tot Zusak. Het voordeel is dat zo’n lijst erg veel vrijheid biedt. Want Arthur Japin kan nu eenmaal in januari én in mei… Het is maar hoe streng je voor jezelf wil zijn.

Ook een leuke: Matilda Wormwood’s leeslijst. Het leukste wonderkind uit de literatuur ontdekte de wereld vanuit haar kleine kamertje. Ze leest Pride and prejudice, Great expectations en The old man and the sea. Zo jong, en al zo’n goede smaak.

Kies één schrijver uit. Ga voor Sylvia Plath en wees een tijdje zoet met haar enige werk The bell Jar of laat je bedolven door de Zuid-Afrikaanse Mary Faulkner. Zij schreef 904 boeken. Dan heb je meteen een leesvoornemen tot 2020.

Popsugar.com heeft dit jaar een reading challenge. Zij staan uiteraard meer bekend om hun celebrity gossip dan hoogstaande literaire kritiek. Maar goed, wij willen wel altijd graag weten wat Amal van George aantrekt voor de rode loper van de Golden Globes, dus ja. De challenge kan nog wel eens tricky blijken, de uitdaging is onder andere:

  • lees een boek dat aangeraden werd door een vriend (Zo ontdekte Katrien dat één van haar Vijf voor 2015 over wurgseks gaat… nog even afwachten of ze het ons zal aanraden.)
  • lees een Pulitzer Prize winnaar (Oh, yes please!)
  • lees een boek met een cijfer in de titel (euhm… De 1O0 jarige man? 1984? 50 tinten grijs?)
  • lees een boek dat je op school gelezen zou moeten hebben maar nooit deed. (Lap, De ruimte van Sokolov gaat nog wat komen spoken… Nochtans uitstekende punten gekregen voor de presentatie.)

We blijven bij de Rich and Famous hangen: Mark Zuckerberg begon op 1 januari een eigen boekenclub. Even rondsnuffelen dus. ‘A year of books’ wil lezers uitnodigen om mee te discussiëren. Mark leest elke twee weken een nieuw boek dat zijn kennis over cultuur, geloofsovertuiging, geschiedenis of technologie zal verbreden. Oh, ja, hij wil ook graag groter worden dan de Oprah Book Club. Meedoen? Haal snel The end of power van Moises Naim in huis.

In de comments van de Goodreads leesuitdaging is een duidelijke trend aanwezig. Minder lezen. Leden willen kwantitatief minder boeken verslinden en kiezen voor kwalitatieve werken. Veel lezers springen ook op onze Vijf voor 2015 kar: ze starten in de eigen boekenkast en proberen dit jaar hun literaire achterstand weg te werken.

Al een ideetje? Laat gerust weten hoe jullie leeslijst er gaat uitzien…