Persoonlijk,  This Is How We Read

4 beelden, 4 boekendingen

Over drie weken ben ik 100% zelfstandig en ga ik leven van mijn pen. Er zitten al heel wat projecten in de pipeline, 2019 belooft voor mij dus echt een spannend jaar te worden. Eén van de zijprojecten waar ik heel blij mee ben, zijn de boekenclubs die ik sinds kort begeleid. In Boutersem kom ik iedere twee maand samen met een vast groepje dames in de bib en lazen we dit schooljaar al De kinderwet (Ian McEwan) en Rivieren (Martin Michael Driessen). Heerlijk vind ik dat om samen te discussiëren over de drijfveren van de personages en te graven naar verbanden die we op ons eentje misschien niet hadden gelezen.

En dames (op de bibliothecarissen na zijn het allemaal vrouwen) die fantastische vergelijkingen maken als “ik houd niet van kortverhalen, zoals ik ook niet van kortfilms of aperitiefhapjes hou” kan je toch alleen maar in je hart sluiten.

In Boutersem mocht ik ook de ‘Boost jezelf’ leesclub uittesten. Voor deze leesclub selecteer ik zelfhulpboeken (in de ruime betekenis van het woord) die we niet alleen bespreken zoals in een traditionele boekenclub maar waarmee we ook concreet aan de slag gaan. In het voorjaar breid ik dit concept uit naar de bibliotheekfilialen van Kessel-Lo, Heverlee en Wilsele. Meer info vind je binnenkort op de website van de bib van Leuven. Op het programma: Opgeruimd leven van Eva Brumagne, De kracht van kwetsbaarheid van Brene Brown en Diep werk van Cal Newport.

Niet geheel toevallig koos ik Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? van Johan Harstad als volgende titel voor de leesclub. Soms zijn boekenkeuzes echt karma. Het begon met Bart Moeyaert die Harstad tipte in de Leuvense Boekenkamer en een interview met Charlotte Vandermeersch (en haar vriend Felix van Groeningen) in De Standaard. In de dagen daarna spotte ik de heruitgave van de roman op de toog in Barboek. Doe daar een Facebookpost bij over een theaterstuk in Aarschot dat mijn aandacht trok en ondertussen…

  • ben ik helemaal weggeblazen door Charlottes monoloog Buzz waarin ze in de huid kruipt van Mattias, het hoofdpersonage van de roman… en tegelijkertijd ook nog eens alle andere rollen voor haar rekening neemt.
  • leest ook de boekenclub in Boutersem dit boek… en gaan we binnenkort samen naar de theatervoorstelling in Mechelen.
  • staat er in januari een interview met Charlotte op de agenda. I keep you posted!

Bij deze, boek je tickets voor deze waanzinnig sterke voorstelling over een jongen die niet gezien wil worden. Ooh en laat je ook verrassen door Charlottes uitvoering van ‘Take my breath away’ en ‘Into my arms’. Beter dan de originelen!

Nu het weer wat minder en de dagen wat donkerder zijn, is een extra duwtje in de rug om te gaan joggen heel welkom. Gelukkig ontdekte ik de afgelopen weken enkele fantastische podcasts. Er is Stiff Upper Lips, een Klara-podcast over waarom de Engelsen zó Engels zijn, voor alle anglofielen en Bill Bryson-fans op de redactie. Er zijn de Where should we begin relatietherapiesessies met Esther Perel die net zo lang duren als mijn gemiddelde looptour. Maar echt uitkijken, doe ik naar de volgende afleveringen van Laura H., een podcast van de makers van Bob, over een meisje uit Sweet Lake City (oftewel Zoetermeer) dat haar vriend volgde naar het kalifaat. De reacties over het gelijknamige boek zijn lovend, het vervolg op aflevering 1 van de podcast veelbelovend.

Vorige week woensdag trokken Barbara en ik onze dansschoenen aan, want wij gingen naar het debutantenbal! Dat het een literair event zonder muziek bleek te zijn, kon ons niet deren, dat de opkomst maar matig was, dat was dan wel weer jammer! Wat is dat toch met boekenliefhebbers die liever thuis blijven… lezen. Zelf vind ik zo’n avond altijd extra inspirerend: zo zette ik na afloop Dochter van Lenny Peeters op mijn leeslijst, was Barbara aangenaam verrast door het interview met de rustige en zelfzekere Marieke Lucas Rijneveld en was het een fijn weerzien met Kathy Mathys en Bert Moerman. Ster van de avond was Kader Abdolah die met veel vuur het verhaal van zijn debuut deed.

Wegens enkel wazige beelden, geen sfeerbeeld van het bal, wel eentje van Lam van Hannelore Bedert, één van de debutanten van de avond.

PS. Barbara deelde al eerder 4 beelden en 4 boekendingen.