Echt (n)iets voor

Vakantie tip: deze ‘werkboeken’ mogen niet ontbreken in je koffer

Vakantie in het verschiet? Tijd voor wat ‘professionele’ lectuur. Duik in drie totaal verschillende werkwerelden met deze vier ‘werkromans’. Solliciteer, sta mee aan de band, kruip achter ‘den bureau’ of speel zelf even baas.

Verloren maandag, Valerie Eyckmans, Uitgeverij Vrijdag

Eva zwemt tegen de stroom in. Ze heeft lak aan conventies en zich gedragen, ook op de werkvloer. Ze krijgt een interim job als administratief bediende en zet de boel op stelten. Ze pikt het eten van haar collega en lacht het organiserend comité voor het kerstfeest in het gezicht en achter de rug uit. Ze maakt er vooral een zaak van om niks te doen op het werk. Terwijl ze hardnekkig koffie blijft gieten in de plant van collega Leen, begint de lezer te begrijpen waar Eva’s frustraties vandaan komen. Zwarte humor recht uit de kantoorjungle.

De nieuwe collega, Tammy Cohen, Uitgeverij Boekerij

Klaar om te rillen in je hangmat onder de palmbomen? Collega’s Sarah, Amira, Ewan, Paula en Charlie lopen al jaren dezelfde werkvloer plat. Ze weten alles van elkaar: wiens kind vannacht niet goed geslapen heeft en hoeveel suikers er in welke koffie moet. Alles gaat z’n gangetje, tot er een nieuwe baas komt. Moord, sabotage en wantrouwen dwarsbomen de dagelijkse praatjes aan de koffiemachine. Een psychologische thriller die je op je eerste werkdag nog even kan achtervolgen.

De wafelfabriek, Roman Helinski, Uitgeverij Hollands Diep

Een smakelijke roman over groepsdynamieken op de fabrieksvloer. In de wafelfabriek loopt alles op rolletjes: de wafelmachines produceren aan de lopende band en de arbeiders houden de boel draaiende. Tot Arka Narovski, een ex-militant, op een dag tussen de machines staat. Enkele weken later leggen de arbeiders het werk neer. Een succulente verhaal over leiden, misleiden en beïnvloeden.

Vrije val, Pierre Lemaitre, Uitgeverij Xander

Alain, 57, en voormalige HR-hotshot, is werkloos. Al jaren. Het enige waar hij nu nog voor in aanmerking komt, is het sorteren van dozen. Als hij een vacature ziet als hr-assitent, springt hij er op. Maar de sollicitatie is niet zo eenvoudig: de kandidaten worden getest tijdens een gesimuleerde gijzeling. Alain zet alles op het spel: hij moet en zal de job krijgen.

Dit artikel verscheen eerder op Streekpersoneel.be