Echt (n)iets voor, This Is How We Read

Boeken onder de boom (+ giveaway)

11 december 2018, door

Cadeautje kopen voor een boekenfreak? Met deze 5 titels scoor je gegarandeerd. Bovendien wint één van onze lezers een Davidsdoosje ter waarde van 40 euro.

Boek? Lionel Shriver, Bezit, uitgeverij Atlas Contact, 25,99 euro, 436 p

Waarom? Toen ik hoorde dat de schrijfster van highschool killing drama We Need to Talk About Kevin naar de Boekenbeurs zou komen, wist ik meteen dat ik zou gaan luisteren. Shriver vertelde in Antwerpen over haar nieuwe bundel, Bezit, waarin ze onderzoekt hoe en waarom mensen hun eigendomsrecht laten gelden. In tien korte verhalen en twee novellen volgt ze bv. een moeder die haar volwassen kinderen de deur uit wil, om eindelijk haar huis weer voor haarzelf te hebben; en een vrouw die haar beste vriend dreigt te verliezen omdat zijn nieuwe verloofde hem niet met een andere vrouw wil delen.

Cadeautip voor? Drukbezette literatuurliefhebbers. Sowieso een prima boek om tijdens de feestdagen ter sprake te brengen. Bijvoorbeeld wanneer je gesprekspartner na drie glazen opschepperig wordt en dingen gaat verkondigen als “Nee, echt – je eerste Porsche is de duurste!” Kun je de kapitalist meteen couperen: “Ik las laatst zo’n interessant verhaal over bezitsdrang…”

Boek? Herman van Veen, Voor het eerst – Verhalen over ouder worden, Thomas Rap, 206p

Waarom?  Zelfs na het schrijven van zijn autobiografie, Herinnerde Dagen, is Herman van Veen niet uitverteld. De 73-jarige woordkunstenaar verbindt heden en verleden, oude theaterteksten en nieuwe bespiegelingen in de bundel ‘Voor het eerst’.

Cadeautip voor? Dromers met maturiteit, die willen meedeinen op de golven van Hermans geheugen, waarin o.a. sprookjes, kwajongensstreken, mislukte huwelijken en kicks zitten opgeslagen.

Boek? Jérôme Colin, Het Slagveld, De Bezige Bij, 172 p

Waarom? Deze moderne familieroman was in Wallonië dé bestseller van 2018. RTBF-journalist Colin schetst een pakkend beeld van een Brussels gezin met puberzoon. De vijftienjarige Paul is brutaal, leeft vastgekleefd aan z’n telefoon en laat z’n schoolresultaten slabakken. Hoeveel vrijheid kan je zo’n jongen gunnen als ouder, in tijden van wereldterreur?

Cadeautip voor? Lezers zonder oogkleppen, die niet bang zijn van de Brusselse realiteit

Tijd voor onze giveaway!

Wil je de culturo’s in je familie en vriendenkring dit jaar iets ànders geven dan een boek? Ga dan voor het Davidsdoosje, een soort Bongobon voor cultuurliefhebbers. In het doosje zit een Davidsfonds Cultuurkaart, waarmee je korting krijgt op talrijke evenementen, reizen en boeken. Je ontvangt ook een gratis cultuurmagazine en maakt kans op een kaartje (2p) voor een dagevenement of cursus van Davidsfonds Academie. Zo wil ik in 2019 wel de cursus over filmklassiekers of over 50 jaar Vlaamse kleinkunst volgen… Tel daar nog heel wat waardebonnen van cultuurpartners bij (zoals Symfonieorkest Vlaanderen, Het Nieuwstedelijk, Museum Hof van Busleyden…) en je beseft dat het Davidsdoosje z’n 40 euro meer dan waard is. Je bestelt het hier OF je wint het, door je ‘cultuurtip-van-het-jaar’ met ons te delen voor zondagmiddag 16 december om 15u.

Welk boek, welke film, welke tentoonstelling of voorstelling (…) blies je dit jaar van je sokken? Vertel het ons in de reacties hieronder of op Facebook en win een Davidsdoosje.

Boek? Michelle Obama, Becoming – Mijn Verhaal, Hollands Diep, 480p

Waarom? Ik had altijd al sympathie voor de voormalige first lady. Toen vertaalde ik voor ELLE het openhartige interview dat Michelle Obama gaf over haar memoires aan Oprah Winfrey. Daarna wist ik het zeker: Dit. Boek. Wil. Ik. Lezen. Je moet toch gewoon houden van een vrouw die dingen zegt als: “Gezinsetentjes. Dat was een van de dingen die ik invoerde in het Witte Huis. Die strikte code van ‘op dit uur eten we’. En

ja, je bent de president, maar je kunt maken dat je uit die Oval Office komt om bij ons te zitten en met je kinderen te praten.”

Lees het hele interview in het decembernummer van ELLE.

Cadeautip voor? Ik had bijna getypt ‘alle meisjes en vrouwen in je omgeving die een inspirerend rolmodel kunnen gebruiken’. Maar het moet maar eens gedaan zijn met dat idee dat levensverhalen van vrouwen alleen (of vooral) voor andere vrouwen interessant zijn. Geef dit boek dus cadeau aan jongens van 17, mannen van 40 en iedereen met een duidelijke portie testosteron.
Boek? Bart Goenen & Stephanie Dehennin, Ik heb een vraag, Van Halewyck, 160p

Waarom? Kinderen stellen de meest onmogelijke vragen. Bij voorkeur tijdens het autorijden of het koken. Sterft een gifslang als hij op z’n tong bijt? Maakte de oerknal veel geluid? Hebben de piramides van de Maya’s iets te maken met die van de Egyptenaren? Ik was het beu om mezelf te horen zeggen: “Dat zullen we straks eens aan Google vragen”. Enter het fantastische ‘Ik heb een vraag’, waarin wetenschappers de leukste kindervragen beantwoorden die ze de afgelopen jaren kregen via de wetenschapssite ikhebeenvraag.be. De tekeningen van Stephanie Dehennin (die ook dit pareltje illustreerde) maken het helemaal af.

Cadeautip voor? Nieuwsgierige kinders – of wat dacht je?

You Might Also Like

6 Comments

  • Katrien
    Reply Katrien 11 december 2018 at 14:57

    Ik mag natuurlijk niet meedoen, maar ‘Een klein leven’ was overduidelijk dé voorstelling die me van mijn stokken blies: http://thisishowweread.be/klein-leven-op-planken/.

  • Reply patricia 11 december 2018 at 15:07

    Ik kocht een museumpass en voor mij is het de cultuurtip van het jaar. Ik loop sowieso graag het Guislainmuseum binnen en heb nu echt geen excuus meer om nog vaker me onder te dompelen in een andere denkwereld. Charlotte Vandemeersch maakte een ongelooflijk mooie bewerking van Buzz Aldrin, waar ben je gebleven, het debuut van de Noorse schrijver. Ik had het boek nog maar net uit en toch slaagde ze er in om me mee te nemen in haar wereld. Ook in 2019 toert de voorstelling nog en ook al is het een jeugdvoorstelling, ik zou ze ook aan alle volwassenen aanraden.

  • Reply Annelies Joostens 11 december 2018 at 16:20

    Een bezoekje aan de verbeke foundation is altijd de moeite waard. Vergane glorie in een groot, deels openlucht- museum. Ook voor kinderen een dikke aanrader, heel het jaar door. Je kan er zelfs overnachten ín een kunstwerk.

  • Reply Tom Meurrens 13 december 2018 at 13:56

    Ik werd geraakt door Buzz, de bewerking van het boek van Harstad door Charlotte Vandermeersch. Het gaat over een jongen die niet op de eerste plaats wil komen. Hij wil niet Neil Armstrong, maar Buzz Aldrin zijn, de tweede man op de maan. “It takes vast willpower, luck and skill to be the first. But it takes a gigantic heart to be number two.” De bloedmooie versie van Nick Caves ‘Into my arms’ zal me nog lang bijblijven.

    Ook ‘Call me by your name’ van Luca Guadagnino hield me lange tijd bezig. De eerste stappen in de liefde, heel zintuiglijk in beeld gebracht, met als hoogtepunten de monoloog van de vader aan zijn zoon (woorden die elke ouder uit het hoofd zou moeten leren om ze op het juiste ogenblik naar boven te halen) en de hartverscheurende eindbeelden waar Elio terugblikt op de overrompelende voorbije periode en beseft dat hij in een nieuwe fase van zijn leven is beland.

  • Reply Met Andere Woorden Boekenblog 15 december 2018 at 15:08

    2018 bracht zoveel moois en goeds op vele vlakken, ik kan niet kiezen!
    – De jeugdvoorstelling “Inuk” van Studio Orka omdat het verhaal en spel kinderen ernstig neemt – in jeugdtheater niet altijd een evidentie.
    – Het boek “The Agony and the Ecstasy “van Irving Stone, een roman over leven en werk van Michelangelo. Bij de dood van de Meester moest ik een traantje wegpinken, want zijn dood betekende ook het einde van een schitterend boek. (En ja, het boek is beter dan de film.)
    – Het kinderboek “Groetjes uit Poesbekistan” van Kim Crabeels en Seppe Van Den Berghe over het het verdriet van een meisje om de dood van haar poes. De titel doet me nog steeds gniffelen. Ik hou niet zo van poezen maar hoe Seppe Van Den Berghe de genegenheid tussen meisje en poes in beelden vatte is zo ontroerend en raakte me diep. (Bijvoorbeeld, de illustratie van de afdruk van de snoet van Poes die op het venster achterblijft!). Het deed me zelfs heel even bijna overstag gaan om een poes in huis te halen…
    (En we schreven er iets over op onze kinderenboekenblog: https://metanderewoordenboekenblog.com/2018/10/28/doodgewoon/)
    – De (her)ontdekking van vrouwelijke meesters in de schilderkunst, niet omdat ze vrouw zijn maar omdat ze goed zijn. Michaelina Wautier in het MAS in de zomer en momenteel De Dames van de Barok in MSK Gent.

  • Barbara
    Reply Barbara 17 december 2018 at 11:46

    Bedankt voor al jullie leuke tips! Een onschuldige hand koos de winnaar uit deze reacties & die op onze socials. En het Davidsdoosje is voor…..Tom Meurrens. Gefeliciteerd!!! Verder hebben we begrepen dat Buzz Aldrin en de Verbeke Foundation musts zijn. En “Groetjes uit Poesbekistan” moet ook dringend op onze leeslijst. Fijne feestdagen iedereen van Team TIHWR

  • Leave a Reply