Geen categorie,  Op locatie,  Reizen

Zuid-Afrika in vijf highlights

In december deelde ik mijn favoriete leesplekjes in Zuid-Afrika op de blog. Stiekem smokkelde ik daar wijndomeinen, botanische tuinen en avontuurlijke routes tussen, waar we natuurlijk veel meer deden dan boeken lezen. Vandaag deel ik de overige highlights, waar boeken om begrijpelijke redenen steevast veraf waren. Literatuur en aapjes zijn immers niet zo’n goede combinatie.

De Tafelberg in Kaapstad

Waar je ook gaat in Kaapstad, de Tafelberg vormt steeds het dramatische decor. Wij beklommen de berg te voet en gingen met de ronddraaiende panoramalift weer naar beneden. Een stevige klim, maar zo vermijd je wel de wachtrij aan de lift. En persoonlijk leek de steile afdaling mij ook veel lastiger dan de beklimming.

Op de Tafelberg hydrateerden wij met een aperitief, terwijl we genoten van een geweldig zicht op de oceaan, de Seven Sisters (nee, niet de boekenreeks, maar wel een bergketen) en op de voor Kaapstad iconische heuvels, Signal Hill en Lion’s Head. ’s Avonds namen we vanuit de kleurrijke Maleisische Bo-Kaap wijk en vanop Signal Hill foto’s van ‘de andere kant’, net zolang tot we besloten dat we nu echt wel genoeg hadden van de Tafelberg. Of nee, toch nog eentje…

Boulders beach

Vanuit Kaapstad reden we via Chapman’s Peak – één van de mooiste routes van de reis – richting Hermanus waar we walvissen wilden spotten. Die bleken helaas de baai al verlaten te hebben. Toch staarden we uren door onze verrekijkers naar de oceaan in de hoop er één te zien. De pinguïns op Boulders Beach waren gelukkig wel massaal aanwezig.

 

Township Tour Knysna

Aan het waterfront van Knysna, oesterhoofdstad van Zuid-Afrika, kan je de realiteit gemakkelijk vergeten met een glas witte wijn en een portie oesters. Zuid-Afrika is echter ook een arm land. Veel zwarten leven nog steeds in townships. Als toerist merk je daar meestal weinig van, tenzij wanneer je met de wagen passeert langs hun gammele woonwijken. Omdat we die kant beter wilden begrijpen, kozen we voor een township tour die we vonden via Airbnb. Vooraf hadden we een beetje schrik. Zouden we ons niet ongemakkelijk voelen, om als toerist een bezoek te brengen aan mensen in armoede? En dan had ik toen Grand Hotel Europa nog niet gelezen, waarin Pfeijffer vlijmend scherp is over zulke ‘authentieke ervaringen’. Gelukkig was de tour van Beatrice verrassend informatief. We gingen maar op een beperkt aantal plekken naar binnen en kregen vooral veel nuttige uitleg die ons hielp tijdens de rest van de reis: hoe moeten we ons verhouden tegenover bedelaars? Waarom vind je in de supermarkt zoveel artificieel gezoete producten? Hoe komt het dat Black Friday hier zo’n waanzinnig succes is? Is het ambitieuze housing project van Mandela geslaagd? En nog zoveel meer…

Addo Elephant Park

Ik had al eerder een safari gedaan. In het Kruger Park zag ik een paar jaar geleden verschillende keren de Big Five. Mijn lat lag dus hoog, toen we het Addo Elephant Park, het tweede grootste wildpark van Zuid-Afrika, binnenreden. Toch was de dag een absolute highlight. In de eerste plaats omdat we het dit keer zelf deden. Mijn safari in Kruger was een georganiseerde trip met een ranger en hoewel heel geslaagd, is het echt opwindend om in je eigen wagen op zoek te gaan naar wilde dieren. Het park was bovendien erg rustig waardoor we regelmatig alleen waren met een olifantenfamilie of kudde zebra’s. Een geweldige ervaring!

Berluda struisvogelboerderij

Een bezoek aan een struisvogelboerderij. Laat ons zeggen dat mijn verwachtingen niet bijzonder hoog lagen, maar in Oudtshoorn   valt daar niet aan te ontsnappen. Omdat we ver weg wilden blijven van commerciële en dieronvriendelijke struisvogelritjes, vroegen we onze Airbnb gastvrouw om advies. Zo kwamen we terecht bij Berluda waar we een bijzonder interactief bezoek brachten aan een kwekerij. Ik laat de beelden voor zich spreken.

En ja, achteraf aten we ook struisvogel. Zuid-Afrika is op culinair vlak immers het land van de ‘braai’ en de lekkere wijn. Dat was dubbel detoxen bij thuiskomst!