Op locatie

Lezen in Zuid-Afrika

Eind november reisden mijn vriend en ik voor twee weken naar Zuid-Afrika. Naast een verrekijker, stopte ik drie boeken in mijn koffer en zette ik nog wat reservetitels op mijn iPad. Leesbalans van de reis: vier gelezen boeken. Niet slecht! Welke boeken dat waren, lees je hieronder. Maar beter nog dan de boeken waren de idyllische leesplekjes. Ik deel ze hieronder en beloof meteen een vervolgpost in januari, met plekjes waar je niet kan/wilt lezen maar die om andere redenen de moeite zijn.

In stijlvolle Airbnb’s

Wij logeerden in zeven verschillende Airbnb’s en zijn helemaal fan van de formule. Prijs-kwaliteit was top (gemiddeld 50 euro voor 2 personen voor 1 nacht) en het aanbod in Zuid-Afrika is heel uitgebreid. Via Airbnb logeerden we regelmatig in minder toeristische authentieke buurten (in het schattige Onrus bijvoorbeeld, in plaats van in walvis hotspot Hermanus), kregen we veel lokale tips van de eigenaars (zoals waar eet je de beste struisvogelsteak) en genoten we van comfort zoals kingsize bedden, keukens met zicht op de bergen en romantische tuinen met zwembad. Ideaal voor gestolen leesuurtjes!

Leestip: De lange droogte van Cynan Jones

Onderweg, op de Route 62

Wij reden via de Tuinroute van Kaapstad tot aan Addo Elephant Park en stopten om de haverklap voor de vergezichten over de Indische Oceaan. Een echt Afrikagevoel kregen we pas op de terugreis via Route 62. Denk: uren rijden zonder een levende ziel te zien, spookdorpjes die opdoemen als oases en enkele ommetjes op amper berijdbare bergpassen, en dat alles in een prachtig landschap waar je al eens een wild dier tegenkomt. Meestal verveelden die ritjes dus niet, maar af en toe deed ik mijn boek wel eens open op de Route 62.

Leestip: Jaar van het nieuwe verhaal van Daan Borrel

In de wijngaarden van Franschhoek

De ganse vakantie dronken wij ’s avonds heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen. Een bezoek aan de wijnregio aan het einde van de reis mocht dus niet ontbreken. Wij kozen Franschhoek als uitvalsbasis en namen de wijntram om op een veilige manier een dagje wijntjes te proeven (ja, dat is zo decadent als het klinkt). Maar meer nog dan voor de lekkere wijn, vielen wij als één blok voor de schoonheid van de wijndomeinen. Zo kan je op een groot domein als Babylonstoren gemakkelijk een paar uurtjes spenderen in de tropische tuinen en kan je op andere domeinen dan weer een picknick reserveren om mee te nemen tussen de wijnranken.

Leestip: Odes van David Van Reybrouck

In de botanische tuin van Kirstenbosch

Mocht ik in Kaapstad wonen, dan zou ik op zondag wellicht iedere week met een boek in deze botanische tuin, met zicht op de Tafelberg, liggen. Wij hadden helaas maar tijd voor een blitzbezoek, en concentreerden ons op het Instagrammable slangenpad, hoog tussen de bomen.

Leestip: Alles wat ik niet kan zeggen van Emily Pine

PS. Met deze boeken kwam ik vooraf in de juiste sfeer van de reis.