Volgeboekt!

Weekend volgeboekt?

photo-5

20 maart. We zijn bijna halverwege Jeugdboekenweek (what’s in a name trouwens voor een event dat twee weken duurt). We love kinder- en jeugdboeken. Eveline haalde deze week al zeven excuses voor  volwassenen aan om kinderboeken te lezen en Barbara deelde onlangs de vijf favoriete boeken van haar vijfjarige dochter. Heb je trouwens het grappige filmpje van Maaike Cafmeyer al bekeken dat je moet aanzetten om tijdens deze jeugdboekenweken de lachmicrobe te verspreiden?

Wim Helsen heeft alvast de lachende kinderen op zijn hand tijdens deze voorleessessie van een hilarisch prentenboek zonder tekeningen. Kinderen houden ervan want ze ‘weten dat dit het boek is dat grote mensen domme dingen doet zeggen’.

Geen kinderboeken voor mij dit weekend want ik ben van plan om morgen te gaan shoppen voor een avondkleedje voor de trouw van Eveline. Ik zocht alvast vestimentaire inspiratie in dit interview in de Nederlandse Vogue met drie auteurs over hun Boekenbaloutfit. Wat verwoordt Alma Mathijsen de charme van het Boekenbal zo prachtig. 

‘Ik verheug me altijd op het moment wanneer de alcohol bij iedereen is ingeslagen. Dat is meestal zo rond 11 uur. Dan kun je ongestoord in de kroonluchter klimmen en je in de armen van je lievelingsschrijver storten. Dit jaar moet een ding sowieso gebeuren: dansen met Erik Jan Harmens. Hij heeft tot nu toe het mooiste boek van 2015 geschreven.’

De Nederlandse Claudia noemt haar blog dan wel de ‘fashionblog onder de boeken’, maar baljurken vind ik er niet. Ze inspireert me wel met deze post over de ‘allermooiste boekomslagen in de wereld’.

Verder kijk ik uit naar het internationale Passa Porta Festival van volgende week waarvoor ik maandag festivaldirecteur Ilke Froyen mocht interviewen. Dit weekend zoek ik nog een metgezel voor het Leuven Jazz Festival met Stefan Hertmans.

Zoveel mooie boekendingen in het vooruitzicht… en dat terwijl de literatuur vaker dood werd verklaard dan koningin Fabiola.

Natuurlijk is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Minder leuk boekennieuws hoorden we de afgelopen weken rond de bibliotheken. Schrijver Maarten Inghels schreef er een boeiend opiniestuk over.

Geniet van het weekend!