Echt (n)iets voor,  This Is How We Read

Literaire hebbedingen

Girls (and boys), let’s shop! We zetten de werkweek goed in met wat retail therapy… Literaire retail therapy, om exact te zijn. 

Katrien haalde het al aan in haar reisverslag over Bournemouth. Eén van de redenen waarom wij bij de 50% behoren die wel fan zijn van die van over ’t kanaal is dat je er je literaire hart kan ophalen. En dan bedoelen we niet alleen de boeken, we hebben het ook over literaire hebbedingen. En die koop je, zoals Katrien al bejubelde, zelfs aan de kassa van een tankstation.

Tassen, T-shirts, lampen, pennenhouders, posters, kussens,… Merchandising dus, maar dan wel een stuk stijlvoller dan de rommel die je in de souvenir shop van Bellewaarde kan krijgen.

Hier al vijf topartikelen om je op weg te helpen:

1. Boekenwijzers

DSC06749

 

We werden al verliefd op de mooie boekenwijzers van Icoeye. Deze ‘helpende handen’ zijn ook leuk en bestaan in vier kleuren. Vooral voor diegenen die boeken per kleur sorteren.

2. Postkaartjes

'Postcards from Penguin', one hundred book covers in one box.
‘Postcards from Penguin’, one hundred book covers in one box.

Penguin brengt zijn covers uit in postkaart formaat en bundelt ze in een leuke doos. Naast de collectie met boeken voor volwassenen hebben ze ook een versie met alle covers van kinderboeken. Leuk om op te sturen, in te kaderen, in de brooddoos van je lief te steken en vooral te koesteren (de postkaart. Nu ja, het lief ook uiteraard).

3. Kalenders.

DSC06756

Elke dag een stukje literatuur, een streepje poëzie of een foto van een kat met een literaire quote (want kattenkalenders is iets voor rare ouwe vrouwtjes en zo ver zijn we (nog) niet). Thisishowweread testte al de Literaire Kattenkalender (2013) van Uitgeverij Cossee en de Scheurkalender van de wereldliteratuur (2013)van Peter Steinz uit (één in het bureau en één in de keuken, als u het zich afvraagt). Dit jaar is De Poëziekalender van uitgeverij Van Oorschot aan de beurt. Onderstaande onthouden we u niet:

De literaire kattenkalender, Uitgeverij Cossee
De literaire kattenkalender, Uitgeverij Cossee

4. Eten en drinken

Geef toe, de beste maaltijden zijn die in het gezelschap van een boek, toch? Doe het meteen in stijl met leuke literaire servetten, een fijne tas en ander onmisbaar servies. Plint heeft een mooie collectie voor in de keuken (en de slaapkamer, de muren, het raam, de klas,…).

DSC06760DSC06761

5. Notitieboekjes

Penguin weer… Een gevaarlijk merk voor boekenfans met hun onweerstaanbare notitieboekjes met boekencovers. Maar ook Moleskine kan er wat van met een geweldige ‘Book journal’. En net als zij die literatuur ademen, heeft het boek slechts twee categorieën: ‘Gelezen’ en ‘Te lezen’. Bij gelezen boeken geef je je mening, ’te lezen’ boeken is een lange lijst die je kan blijven aanvullen. Een beetje de papieren versie van Goodreads dus. Maar dan voor de analoge fans.

DSC06767

Zo, wij hopen die maandagochtendblues al wat verdreven te hebben. En als jullie leuke tips hebben, laat maar komen, diep in onze boekenmeisjesziel schuilt ook een shopmeisje…