Op locatie

Leeshonger stillen in Amsterdam

Enkele weken geleden mochten de boekenmeisjes verslag uitbrengen van de Libris Literatuurprijs in Amsterdam. Een uitgelezen kans om er een tripje van te maken en enkele literaire hotspots in te plannen.

Genieten van literatuur kan uiteraard niet op een lege maag, dus mocht bibi op zoek gaan naar een leuke tent die onder de noemer ‘boekencafé’ valt. Enig speurwerk en Mr Google leverde al snel een leuk adresje op met een orginiele insteek.

_MG_5467
Boekalicious

Boekalicious is gelegen in een rustige woonwijk waar veel kunstenaars, artiesten en auteurs wonen. Eigenares Jacqueline is meteen enthousiast als we mailen. Maar het wordt wel druk, waarschuwt ze ons, want er is een zzp-meeting (iets met zelfstandigen en ondernemers, naar het Vlaams vertaald) en het nieuwe boek van Kathy Mathys, Smaak, wordt er voorgesteld. Maar een brunch en enkele vragen van de boekenmeisjes krijgt ze er zeker nog tussen.

Jacqueline werkte lang als uitgever, tot ze door een reorganisatie plots op straat stond. Dat was even slikken, want ze deed haar werk doodgraag. Ze ging verder als freelancer, vertaalde en gaf zelf boeken uit. Met haar diploma marketing en heel wat ervaring in netwerken kwam ze als snel tot het sterke merk ‘Boekalicious’.

Vorig jaar wandelde ze voorbij de bakkerij waar Boekalicous nu gevestigd is. Op vijf minuten was het beslist, ze zou er een kookboekenwinkel/bakkerij/uitgeverij vestigen.

In september 2014 ging Boekalicious open en het werd al snel een trefpunt voor auteurs, kunstenaars en buurtbewoners. Het bewijs: achter ons zit een jonge auteur koffie te slurpen en artistieke types lopen in en uit voor een broodje. Het pand doet ook dienst als leesclub, schrijfcafé, of uitgelezen plek voor boekpresentaties en kookworkshops. Voor juni staat er bijvoorbeeld een thriller-diner op de agenda… En als uitgever heeft Jacqueline met Uitgeverij Orlando heel wat lekkere romans op de boekenplank staan.

photo-3
Enkele heerlijke romans van bij Boekalicious

Jacqueline bakt veel zelf, want na haar ontslag volgde ze een koksopleiding. ‘Dat was eens iets anders dan een marketing-opleiding. Maar ze werkt ook samen met heel wat plaatselijke leveranciers. Brood komt van bij Vanmenno en Karel Goudsblom, de boekalicious-blend wordt vers gemalen door Catch Coffee Roasters en Loustain levert verse taarten en macarons.

_MG_5483
Jacqueline

Wij zijn natuurlijk erg geboeid door de rijen en rijen (kook)boeken. We vragen Jacqueline om er enkele toppers uit te pikken:

 • Rue Tatin door Susan Herrmann Loomis (Sirene):
 • De Amerikaanse chef ging 20 jaar geleden in Frankrijk wonen en volgde er een koksopleiding. Ze gelooft in puur eten, zonder zakjes en pakjes en met verse ingrediënten. Ze kookt simpel en lekker. Zo maakt ze, voordat Jacqueline de trein opstapt richting Amsterdam, nog even snel een broodje met mayonnaise. Vers gemaakte mayonnaise, uiteraard.
 • Home Baked van Yvette Van Boven (Fontaine Uitgevers):
 • Yvette is de Nederlandse Nigella. Als graphic designer illustreert ze haar boeken zelf. Haar man maakt echte en oprechte foto’s en ze zoekt heel erg naar gezonde alternatieven in haar recepten. Ze gebruikt Agave en honing in de plaats van suiker. Jacqueline bakt enkel uit haar boek. Soms mislukt er iets, maar ze blijft het opnieuw proberen tot het lukt
 • Keuken van Nigella Lawson (Atlas Contact):
 • Jacqueline kan zich heel erg vinden in Nigella’s filosofie: eten is niet zondigen, maar genieten, liefde en samen zijn.

Verder zijn we nieuwsgierig naar enkele soms wat bizarre (kook)boeken die Jacqeuline aanbiedt. Haar selectie:

 • De dronken vegetariër van Floor Overgoor, Hanny Boskamp en Yannick Slagter:
 • De combinatie vegetarisch eten en wijn komt in dit boek uitgebreid aan bod. Alle vegetarische recepten zijn doordrenkt van alcohol…Het is een leuk en gek boek dat bol staat van de citaten van Amy Winehouse, Nirvana en vele anderen.
 • Reizende sterren van Monica Abdoel (Komma):
 • Dit boek springt op de kar van de hype rond food trucks. De lezer krijgt er recepten van de beste ijsbus, de meest fantastische oesterman enz. Deze karrende keukens zijn aan hun opmars bezig en dit boek doet je alleen maar meer zin krijgen in lekkers op wielen.
 • Caravanity door uitgeverij Kosmos:
 • Nog een trend op wheels, oude caravans die gerenoveerd worden. Daar hoort uiteraard een kookboek bij. Dit boek laat je onderweg genieten met 2 gaspitten en een wok. Heerlijke eenvoudige recepten voor op de camping.

Na zoveel gepraat over eten en kookboeken rammelen onze magen. Wij kiezen voor een lekker broodje met gegrilde groenten en een stevige kop koffie… Heerlijk! De culinaire en literaire honger is (heel eventjes) gestild.

photo-2

Boekalicious

Galileïplantsoen 94
1098 NC Amsterdam

info@boekalicious.nl