Uitgelezen

De kleine ballerina

De kleine ballerina…

Patrick Modiano schrijft een groots kinderboek over een kleine ballerina, met aandacht voor detail en rake portretteringen. Een kinderboek waar volwassenen meerdere lagen in ontdekken en kinderen de wereld door een andere bril leren bekijken .

dekleine ballerina

Catherine woont in Parijs met haar papa. Later zullen ze naar New York verhuizen, waar Catherine’s moeder al woont, maar in Parijs hebben ze het met hun tweetjes wel naar hun zin. Catherine en haar papa dragen een bril en soms zetten ze deze af. Omdat de wereld dan zijn scherpe kantjes verliest en zacht en donzig wordt.

“Wat zit je te dromen Catherine?” vroeg papa. Je kunt je bril beter opzetten.” Dat deed ik dan, en alles kreeg zijn gewone hardheid en scherpte terug. Met mijn bril op zag ik de wereld zoals hij is. Dan kon ik niet meer dromen.”

Ook op balletles moet Catherina haar bril afzetten. En dat is een voordeel, vind ze. Want in de wereld zonder bril wordt de wereld van dans een wereld waarin je dromerige luchtsprongen kan maken.

“Als ik zonder bril gewoon kon zien, zou ik lang niet zo goed kunnen dansen.”

Mevrouw Dismaïlova, de Russische balletjuffrouw, is streng en heeft een grappig accent:

“ Fondoe…Tendoe…Pas de cheval… Atti-toe-de… Tweede posietsie open…”.

Catherine’s papa, Mr Casterade, doet, zoals hij zelf beweert, ‘in pakjes’. Ze wonen boven een opslagplaats waar pakjes binnenkomen en buitengaan. Mr Certitude, papa’s rechterhand en vroeger schoolmeester, doet niets liever dan dicteren en Catherine de les lezen. Zij en haar papa maken er dan ook een spel van om te ontsnappen aan Mr Casterade’s strenge blik.

Aan het eind van het boek is het eindelijk zover, papa heeft kaartjes gekocht voor de boottocht naar Amerika. Mr Certitude krijgt de opslagplaats van papa cadeau en haast zich om een nieuw naambord te laten schilderen boven de opslagplaats. Maar dat vinden Catherine ne haar papa niet erg… Want, zo concludeert Modiano, ook al vertrekken ze,

“Zo zal er altijd een klein meisje zijn dat Catherine Certitude heet en met haar vader door de straten van het tiende arrondissement in Parijs loopt.”

Patrick Modiano ontving in 2014 de Nobelprijs voor de Literatuur. De kleine ballerina verscheen in 1988 en werd nu opnieuw uitgebracht door Querido.

Jean-Jacques Sempré pent in enkel rake en treffende lijnen mooie illustraties bij elkaar. De prachtige sfeerbeelden zijn schattig en aandoenlijk. Het vraagt enige zelfbeheersing om ze niet uit te knippen en in te kaderen. @Querido: misschien een ideetje voor enkele posters?

De kleine ballerina, Patrick Modiano, Querido (2015). Tekeningen door Jean-Jacques Sempré.