Interview

Wat leest een laatstejaars?

De verplichte leeslijst op school. Voor een groot deel van de schoolgaande jeugd een onoverkomelijke opdracht die het leesplezier ferm de kop kan indrukken. Thisishowweread sprak met Eline Mertens (17) uit Lot, een laatstejaars Humane Wetenschappen (HHNC Halle) die niet vies is van die verplichte leeslijst. Naast haar drukke schoolbestaan en de 8 uren dansles die ze wekelijks volgt, vindt ze tijd om te lezen. Ook voor boeken die de lijsten niet halen…

 

10514820_527663084023668_543943419_n

Heb je een verplichte leeslijst voor school?

 Ja, er staan een aantal boeken op die de leerkracht gelezen heeft en die rond één thema draaien. Dit jaar is dat oorlog. Ik koos Het familieportret van Jenna Blum, in de eerste plaats omdat het thema oorlog mij niet ligt en dit boek een tweede centraal thema heeft: liefde. Het boek heeft mij wel verrast. Het is een mooi boek dat aangrijpend weergeeft wat er tijdens de 2e wereldoorlog gebeurd is.

Lees je enkel voor het vak Nederlands of ook in andere talen?

Ook in andere talen. Voor Nederlands lezen we drie boeken, voor Frans ook en voor Engels één. Voor Nederlands mogen we één boek vrij kiezen. Voor Frans en Engels zijn het opgelegde boeken. Zo las ik Ce que savait Jennie van Gérard Mordillat. Dit is er eentje uit de Livre De Poche reeks. Het gaat over een meisje uit een probleemgezin waarvan de vader onbekend is. Als de moeder plots overlijdt, beslist Jennie haar broers en zussen, die in verschillende pleeggezinnen zitten, te herenigen.

En wat las je voor het vak Engels?

Boy A van Jonathan Trigell. Een aangrijpend boek over een jongen die opgegroeid is in jeugdinstellingen en in zijn jonge leventje al heel wat op zijn kerfstok heeft staan. Hij wordt op zijn 24ste vrijgelaten, met een nieuwe naam. De wereld is hem eigenlijk vreemd: hij kent enkel criminaliteit en het leven achter de tralies. Hij moet enorm veel leren, ontdekken en heeft een lange zoektocht voor de boeg.

Welk boek heb je dit jaar zelf gekozen?

Anna dressed in blood van Kendare Blake. Een vriendin had het gekocht en aangeraden. Het is een meeslepend boek over Cas, een jongen die ronddwalende doden doodt. Zo ontmoet hij Anna, een meisje dat lang geleden vermoord werd en sindsdien als geest rondwaart in haar huis.

Welke ‘verplichte’ boeken zijn er jou bijgebleven?

Was het maar waar van Mark Levi, over een vrouw die in coma ligt en een man die verliefd op haar is. Hij kan met haar geest communiceren. Als de stekker dreigt uitgetrokken te worden, ontvoert de man haar uit het ziekenhuis. Het thema spreekt mij enorm aan, samen met het bovennatuurlijke dat in het boek en belangrijke rol speelt.

En welke vielen absoluut tegen?

Geen. Mijn leerkrachten hebben een vrij goede smaak. (glimlacht) Nee, wacht, er was er wel eentje die tegenviel, meer ik ben de titel kwijt. Hij is erg bekend, hoor…

De aanslag, het parfum, het gouden ei?

Nee: de laatkomer van Dimitri Verhulst, dat was het. Ik vond het vrij saai geschreven en kon me niet inleven in de personages…

Wat lees je in je vrije tijd?

De genootschap van de nacht van CJ Daugherty. Het is zoals een trilogie van boeken, maar dan met vier delen. (kijkt mij aan met een blik vol vertrouwen)

Euhm (lichte paniek)… Even opzoeken… Aha, Tetralogie! Uiteraard…

Dat zal het zijn. Het is een thriller reeks. Ik heb de eerste in het Nederlands gelezen, de andere las ik in het Engels. Afin, ik moet de laatste nog lezen, maar moest van mezelf wachten tot de ‘schoolboeken’ uit waren. Ook het vervolg van Anna dressed in blood, Girl of nightmares, wil ik lezen.

Het nieuwe boek van Ish Ait Hamou, ‘Cecile’, staat ook op het programma. Ik ken hem persoonlijk omdat ik al enkele malen les volgde bij hem. En hij rijdt met ons mee als zijn auto in panne staat. (lacht) Zijn eerste boek, ‘Hard Hart’ heb ik al gelezen. Ik had niet verwacht dat hij zoiets zou schrijven, hij heeft me aangenaam verrast. De plottwist komt onverwacht. Elk hoofdstuk begint met dezelfde titel en pas aan het einde wordt duidelijk waarom.

Fifty shades of grey ben ik ook aan het lezen. Iedereen van de vriendinnen heeft het uit. Zij zijn geen veel-lezers, maar de hype van Fifty shades heeft hen wel kunnen boeien (grinnikt). Een aanrader. De film zou ik niet aanraden. Als je het boek gelezen hebt, valt de film echt tegen.

Je sprak ook over Wattpad, hebben wij een hype gemist?

Dat is een gratis site waar iedereen zelfgeschreven verhalen op kan posten. Bij het eerste bezoek krijg je een paar voorstellen. Je kiest er enkele leuke uit en zet ze in je bibliotheek. Na ene tijdje komt Whattpad zelf met suggesties. Je hebt een profiel, met volgers, tips die je kan uitwisselen,…

En, al pareltjes ontdekt?

De leeftijd van de auteurs verschilt erg. De meeste concepten zijn origineel, maar het ontbreekt sommige schrijvers aan talent. Ook grammatica fouten en slechte zinsconstructies zijn schering en inslag. Enkele die ik volg en leuk vind, met als rode draad het thema ‘liefde’: Rookie in Love van Sarah White en Black and white rainbows Heather McGhee. Ook Verboden vrucht van Simone G is schitterend.

Waar komt de leesgoesting vandaan?

Ik heb daar niet echt een verklaring voor. Mijn mama leest wel supergraag, dus misschien heb ik het ‘geërfd’? Vroeger kreeg ik ook veel boeken voorgelezen, dus dat zal wel geholpen hebben. Ik lees ook nog niet zo heel lang. Vroeger las ik enkel de boeken voor school, maar wel altijd met plezier. Zo’n twee jaar geleden begon ik echt te lezen en vanaf toen was er geen houden meer aan.

 

Kijk eens aan, die jeugd van tegenwoordig,… Wij zijn alvast gecharmeerd.