Echt (n)iets voor

Quarantaine Leeslijst: Tweede Wereldoorlog

Wekenlang in ons kot blijven? Geen probleem met een stapeltje leesvoer bij de hand. Thisishowweread heeft tal van tips om de komende weken door te komen. Ik verdwijn de volgende weken tussen de bladzijden van de geschiedenis en verdiep me in wat lectuur rond de Tweede Wereldoorlog.

De jongens in de boot, Daniel James Brown, Thomas Rap

Het was schoppen tegen de lakleren laarzen van de Führer, wat deze negen jongens uit Washington deden. Niet alleen roeiden ze de Duitse ploeg op de spelen van 1936 in de vernieling, een deel van hen was joods. Goed geschreven, met spannende verslagen van de races. Een aanrader voor elke sportieveling, roeifanaat en supporter van de Olympische gedachte. Ondergetekende is alledrie en genoot erg van het boek.

Een Duits leven, Brunhilde Pomsel, Xander

De secretaresse van Herr Goebbels himself die uit de biecht klapt? Daarvoor zit ik op de eerste rij. Brunhilde rolt een beetje toevallig in het secretaressenwerk bij Goebbels. Ze wipt op een dag op het partijbureau binnen om zich snelsnel lid te maken van de Nazi’s zodat ze een betere job kan krijgen. Ze doet voornamelijk typwerk en lijkt niet in te zien welke gruweldaden onder haar neus gebeuren. Het blijft een sterk staaltje ‘niet willen weten’, zelfs zoveel jaar na datum.

Nazi wives, James Wyllie, The History Press

Lina, Emmy, Ilse, Magda, Gerda,… Nazi Wives duikt diep in de archieven en kijk mee over de schouders van de ‘vrouwen van’. Zagen ze het? De groenten en fruit op hun tafel die in de tuinen van de concentratiekampen werden geteeld? De lampen van menselijke huid die de kamers verlichtten? De miljoenen doden waarvoor hun echtgenoten verantwoordelijk waren? Een nooit geziene pagina uit de geschiedenis wordt belicht. Een inkijk op de opkomst en de val van het derde rijk vanuit de Küche, met Kinder en Kirche aan hun zijde.

Blijf in uw kot, zorg voor jezelf, zorg voor elkaar!

P.s.: nood aan extra tips in dezelfde richting? We lazen ons al grondig in in de geschiedenis van Berlijn.