Interview,  Uitgelezen

Marktplaatsmeisje

Tweedehands community als datingsbureau

AC_CarlijnVis_HetMarktplaatsmeisje_NK_v01.indd

Lente: mannen spotten van op een terras zit er weer in. Last van typisch Belgische lentedagen (lees: regen, regen, regen)? Schrijfster Carlijn Vis komt in haar tweede boek Marktplaatsmeisje met een alternatief op de proppen. Het hoofdpersonage vergelijkt de interieurs op tweedehandssite Marktplaats.nl met haar eigen appartement in de hoop een goede match te vinden. Anna heeft een onrustige jeugd achter de rug en is op zoek naar houvast. Gelukkig kan ze als controlefreak in deze tijden van social media ongegeneerd online profielen checken. Carlijn Vis haalde haar inspiratie uit anekdotes over ontmoetingen via de Nederlandse website.
Anna analyseert de inhoud van winkelkarren in haar zoektocht naar een man. Is dat uit het leven gegrepen?

Om een man te vinden niet, nee. Maar in de rij aan de kassa kan ik het niet laten om in andermans karren te gluren. Een vrouw die drie diepvriespizza’s en een fles wijn koopt heeft een heel ander leven dan iemand met een winkelkar vol verse groenten en pakken luiers.

Wat voor man zou via Marktplaats.nl op jouw interieur afkomen, denk je?’

Ik heb een mix van modern en vintage en ik ben een verzamelaarster. Mijn boekenkast staat vol reissouvenirs: een enorme schelp uit Thailand, een oude Leica uit Wenen,… Ik denk dat vrolijke, reislustige types zich wel aangetrokken zouden voelen.

De inspiratie voor Marktplaatsmeisje en je debuutroman (Vrij Spel’, het verhaal van haar oma als verzetsstrijder) kwam op hetzelfde moment.’

Ja, maar ik wilde beginnen met het verhaal van mijn oma. Ze is 90 jaar en bruist van de energie. Ik vond het belangrijk om haar verhaal te kunnen vastleggen. Voor de toekomst zit er misschien een tweede boek met oorlogsgetuigenissen in, maar er is ook een nieuw idee voor een boek dat in de lijn ligt van ‘Marktplaatsmeisje’.

©2014 Jelmer de Haas
©2014 Jelmer de Haas

Een auteur om te ‘volgen’, deze Carlijn Vis.

‘Marktplaatsmeisje’ (2014), Carlijn Vis, Atlas Contact

Een deel van deze recensie en interview verscheen eerder al in Elle België, december 2014.