Op locatie,  This Is How We Read

Literair Luik

algemeen luik

Tijdens de zomer werk ik vooral vanuit Wallonië en kom ik bijna iedere vrijdag in Luik waar we met CLIP taalexcursies organiseren. Populair bij de tieners is onze zoektocht in de voetsporen van de Luikse schrijver Georges Simenon. Benieuwd naar wat heeft Luik nog meer te bieden heeft op literair vlak vroeg ik mijn Luikse collega Caroline om tips en trok ik op pad.

Leuke boekenwinkels

 • Livre aux trésors (Place Xavier-Neujean 27A, Luik): In deze onafhankelijke kwaliteitsboekhandel heb je een ruime keuze en kan je regelmatig een literair evenement meepikken. Hun (ietwat alternatieve en gewaagde) leestip: Suréquipée van Grégoire Courtois over een revolutionaire en futuristische wagen, de BlackJag.

livreauxtresors1 livreauxtresors2

 • Entre-temps (Rue Pierreuse 19-21, Luik): In dit boekencafé organiseert vzw Barricade alternatieve evenementen en tweewekelijkse schrijfateliers.
 • La Carotte (Boulevard de la Constitution 73, Luik): Deze kunstboekenhandel (fotografie, grafische vormgeving, architectuur…) wordt druk bezocht door de studenten van de naburige artistieke hogeschool Saint-Luc.
 • La Parenthèse (Rue des Carmes 24, Luik): Fantastische kinderboekenwinkel met decoratief speelgoed, educatieve gezelschapsspelen, drie verdiepingen aan boeken en een knusse leeszolder. Een bijzondere plek. Geen tijd om naar Luik af te zakken? Shop dan online.

laparanthese laparanthese2 laparanthese3

 • Librairie Pax (Place Cockerill 4, Luik): Deze kwaliteitsboekhandel voerde de afgelopen weken onafgebroken strijd tegen de urbanisatieplannen voor de grauwe Place Cockerill en gaf tussendoor nog deze leestip: de strip Le reste du monde van Chauzy, over hoe een doordeweeks gezin van de ene dag op de andere in een apocalyptische situatie belandt.

IMG_0464 IMG_0482

Simenon in Luik

Download hier een wandeling in de voetsporen van de Luikse detectiveschrijver Simenon en commissaire Maigret.

IMG_0487 IMG_0489

Literaire evenementen

 • Les Parlantes: Dit internationaal literair evenement vindt ieder jaar plaats in het voorjaar. Tijdens de zomer is er L’Estival des parlantes, een reeks literaire wandelingen in Wallonië.
 • Place aux livres (Place Saint Etienne): achter de Galéries Saint-Lambert vind je iedere eerste en derde zaterdag van de maand (van mei tot september) een vijftiental bouquinisten voor een tweedehands boekenmarkt.

Luikse leesplekjes

Een paar maanden geleden deelde ik mijn favoriete leesplekjes in Leuven, vandaag verken ik de literaire hotspots van de Luikenaars.

 • Les Chiroux (Rue des Croisiers 15, Luik): In de grootste bibliotheek van Luik kan je niet alleen boeken maar ook kunstwerken ontlenen, wordt er aan bookcrossing gedaan en kan je je specialiseren in ‘l’écriture de petites annonces‘.
 • Le Parc de la Boverie: Dit levendige stadspark vol kunstwerken is gelegen op een eiland in de Maas. Een inspirerende leesomgeving!
 • Les Terrasses des Coteaux: Achter le Palais des princes-évêque betreed je de ‘coteaux’ van Luik. Via mysterieuze poortjes en trappen kom je terecht op verschillende terrassen met een prachtig panoramisch zicht op de stad. Een rustig en idyllisch plekje om te lezen (of zoals ik twee weken geleden deed met enkele collega’s, om een glas te drinken).

IMG_0115 IMG_0118

 

 

 • Le Jardin Botanique: De botanische tuin van de universiteit – op wandelafstand van Luik Guillemins, het futuristische station van Calatrava, is vooral populair bij de Luikse studenten met een kot in de buurt.
 • Place Saint Etienne: achter de Galéries Saint Lambert vind je in de zomer gratis kleurrijke tafels, stoelen en ligzetels en staat er een mini-bookcrossing bibliotheek.

stetienne2

popup popup2 popup3

Voor een overzicht van wat de Vurige Stede je op literair vlak te bieden heeft, kan je mijn literair stadsplan van Luik raadplegen.

Screen Shot 2015-07-25 at 22.45.34