Op locatie,  Uitgelezen

Leestips uit Leuven #LeuvenLeest

Thomas More voelde het al aan, toen hij Leuven koos om Utopia uit te geven. Leuven Leest! Ondertussen is Leuven de Vlaamse stad met de meeste boekhandels per vierkante meter en wil de Vlaams-Brabantse hoofdstad de ‘stad van de lezer’ worden. Onder de noemer #LeuvenLeest bundelt Leuven alles wat leeft op literair vlak. Dat vierden de initiatiefnemers vorige week met een kick-off event voor Leuvense lezers en literaire spelers in de Stadsschouwburg. Pronkstuk was de lancering van de nieuwe website www.leuvenleest.be waar je onder meer leestips vindt van literaire ambassadeurs van de stad (een eregalerij van boekhandelaars, schrijvers, uitgevers en lezers waar ondergetekende fier tussenstaat), een stadsplan met de beste leesplekjes én een bundeling van alle literaire events in Leuven. Verder vingen wij enkele boeiende plannen voor de nabije toekomst op, zoals de zomerse slowreading uurtjes als opwarmertje voor de openluchtfilms en de internationalisering van het Slow Bookfestival.

Dat de boekhandelaars enthousiast zijn over het project bleek alvast uit het panelgesprek met Lies van Barboek, Maartje van Boekarest en Dirk van Standaard Boekhandel. Door hun literaire activiteiten te delen op één website leren ze elkaars aanbod beter kennen. Zijn ze dan geen concurrenten? Nee, zo blijkt. Lies en Maartje wijzen zelfs regelmatig lezers naar elkaar door. “Klanten verontschuldigen zich soms dat ze een boek uit de Fnac aan het lezen zijn”, lacht Lies, “maar dat kan mij eigenlijk echt niet schelen.” Het is die samenhorige spirit die Leuven Leest hoopt te stimuleren, vertellen initiatiefnemers Danny Theuwis van 30CC en Hanne Huyse van de Bib. Leuven Leest wil een community zijn met een Facebookgroep, laagdrempelige ontmoetingen tussen lezers en bookswap party’s.

Rode draad doorheen de avond zijn toch wel de leestips en het leesenthousiasme van de aanwezigen. Veellezer Dries Debie geeft altijd boeken als cadeau, Lieselotte De Snijder wisselt leesadvies uit op haar slowreading sessies, Lies van Barboek koopt vaak boeken in omdat het wel iets is voor deze of gene klant en voor Dirk is het een vereiste dat een boekafdeling een weerspiegeling is van haar werknemers en dus ook mee evolueert.

Om de leeszomer goed te starten maakte ik voor mezelf alvast een selectie uit de leestips van de Leuvense ambassadeurs.

Drie leestips uit Leuven

Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili, de tip van Lies van Barboek, ligt nu al op mijn nachtkastje. Met 200 van de 1300 pagina’s te hebben gelezen, heb ik wel nog wat leesplezier voor de boeg.

“Nino Haratischwili, de naam zal u niet veel zeggen. Ze is Georgisch, jong en schrijft in haar moedertaal én in het Duits.
En met dit ‘Het achtste leven’ schreef ze een onwaarschijnlijk familie-epos in de allerbeste Tolstoj-traditie. Zes generaties van één familie beleven voor- en tegenspoed in het Georgië van de woelige twinstigste eeuw. Wereldoorlogen en rode revoluties, nazi- en sovjetoverheersing, dissidentie en onafhankelijkheid, vrijheid en migratie, alle thema’s passeren de revue. Meeslepend tot en met, laat de 1300 pagina’s u dus zeker niet afschrikken.”

Sinds ik My name is Lucy Barton las, ben ik benieuwd naar de boeken van Elizabeth Strout. Hanne van de Bib van Leuven overtuigde me om Olive Kitteridge uit te lenen!

“Een schets van Amerika, maar dan anders met Olive en haar heerlijke botheid als rode draad. Ontroerend, grappig, schrijnend en nog zoveel meer.
Hier en daar lijkt het boek uit allemaal aparte kortverhalen te bestaan maar zoals wel vaker komt alles toch mooi bijeen. Ik denk vaak terug aan Olive en haar allesbehalve subtiele levenslessen.”

Over Een onberispelijke man van Jane Gardam twijfelde ik al een tijdje om het te lezen. Maartje van Boekarest trok me over de streep:

“Een onberispelijke man is geen vrolijkmaker, boeken over oude mannen die met op z’n minst gemengde gevoelens terugkijken op hun leven zijn dat zelden. Maar het is wel mooi – en erg goed geschreven, Jane Gardam speelt als de beste met perspectieven en tijdvakken. Haar stijl hapert nergens.
Een tip voor fans van Ian McEwan en Julian Barnes.
Het is er eentje in een reeks van drie, dat is altijd handig om cadeau te geven.”

PS. Ook nog op mijn leeslijstje staat deze tip van Barbara!