Column

Leeg

Bart Van Honsté nam deel aan onze columnwedstrijd en is naast enthousiast over schrijven ook fan van wijn.

Herken de meester

Het zonlicht speelt verstoppertje op mijn huid. Witgouden vlekjes gefilterd door een plataan zweven over mijn zinderheerlijk glas wijn. Een lichtgekoelde rode wijn, Vincent Dureuil Bourgogne Passe-Tout-Grain. Kersepitaroma’s, dat vleugje paardezweet en wat kreupelhout prikkelen mijn neusgaten.

Hitte dampt uit de grond en omfloerst mijn gedachten. Wellustig nietsdoen.

In mijn ooghoeken zie ik een zwarte streep. Traag draai ik mijn hoofd. Honderden bedrijvige pootjes. Doelwit: een schaaltje met wat ibericoworst. Ik moet het ze aangeven, die mieren hebben een verduivelds verfijnde smaak.

In de verfijning van de smaak, herken je de meester, denk ik.

Na wat rondtasten vind ik mijn vergrootglas. Eventjes op zoek naar een zonnestraal. Hupsakee daar vang ik een glittergloeiende punt die dwaalt over de middelste gelederen van het mierenleger. Een rookpluimpje hier, wat krampachtig samentrekken daar. Een deel van de mieren rent richting het waterglas dat naast het schaaltje staat en pakt het met vereende krachten op. Ik hoor ze in gedachten “TUUT-TOET-TUUT-TOET” kelen terwijl ze richting hun in as opgaande kameraadjes rennen.

Het glas vliegt door de lucht en gulle druppels redden een hoop mieren van een knetterende dood. De bedrijvige beestjes dichten de gelederen en voeren hun gewonden in looppas af naar het thuisfront. Mijn bordje ibericoworst is gered.

Het zonlicht speelt verstoppertje op mijn vergrootglas. Een plek die gul is met gefilterd licht en lichtjes ruikt naar verbrande mieren. Ik geef me volledig over aan zeemzachtheerlijk nietsdoen.

In het nietsdoen herken je de meester, denk ik genietend van een stukje ibericoworst en een stevige slok wijn.

Geschreven met binnen handbereik zo een knispertof glas Vincent Dureuil Bourgogne Passe-Tout-Grain.